În 2005 Lance Armstrong a fost acuzat că s-a dopat

Ultima actualizare:

Cu două zile înainte de finalul ediţiei 2010 a "Marii Bucle", Floyd Landis a acordat primul interviu după apariţia dezvăluirilor făcute în "Wall Street Journal".

Fostul ciclist a apărut în cadrul emisiunii "Nightline", la postul de televiziune ABC. "La un moment dar, trebuie să le spui oamenilor că Moş Crăciun nu există. Eu detest acest lucru, însă nu ai ce face. Nu vreau să intru în detaliu, însă l-am văzut pe Lance Armstrong dopându-se". Întrebat dacă rutierul care a câştigat Turul Franţei de şapte folosea transfuzii sanguine Landis a dat un răspuns afirmativ.

Interogat de ABC, avocatul lui Armstrong, Tim Herman, a comentat acuzaţiile aduse clientului său într-un mod tranşant: "Landis este un mincinos".

Acelaşi lucru l-a spus şi ciclistul vizat de declaraţii. "Landis nu are niciun fel de credibilitate. El neagă astăzi ceea ce a spus ieri", a declarat Armstrong în urmă cu circa o săptămână. În acest moment autorităţile federale din SUA au deschis o anchetă pornind de la acuzaţiile făcute de Landis. 

"L'Equipe" a scris că a folosit eritropoietină

Nu este pentru prima dată când Armstrong este prins într-un scandal de dopaj. În 2005, cotidianul "L'Equipe" a scris că în 1999 el a utilizat EPO (eritropoietină), substanţă care la acea vreme nu era detectabilă. În ancheta lor, ziariştii s-au bazat pe analiza eşantioanelor de urină ce i-a fost recoltată americanului, analiză realizată de Laboratorul Naţional de Depistarea Dopajului (LNDD) de la Chatenay-Malabry.

Uniunea Internaţională de Ciclism (UCI) a anunţat ulterior că împotriva sportivului nu se va lua nicio măsură. Avocat la cabinetul Scholten, Emile Vrijman a acuzat Agenţia Mondială Antidoping (AMA) că, prin preşedintele Dick Pound, a făcut presiuni asupra laboratorului francez să utilizeze coduri pe probe astfel încât numele ciclistului să nu fie cunoscut. Vrijman a precizat că AMA şi LNDD s-au comportat într-un mod "complet incoerent" în ceea ce priveşte regulamentul internaţional.

Armstrong ar fi vorbit cu un medic despre produse doping

În iunie 2006, "L'Equipe Magazine" a relatat faptul că Armstrong ar fi recunoscut în 1996 că s-a dopat. Scena s-ar fi petrecut într-un spital din Indianapolis, unde Lance ar fi venit pentru a vedea ce poate face în privinţa cancerului care îl atinsese...

Potrivit săptămânalului francez, doctorul l-ar fi întrebat dacă a folosit produse dopante. Cum ciclist ar fi dat un răspuns pozitiv, medicul a întrebat despre ce era vorba. "Hormoni de creştere EPO, steroizi şi testosteron", ar fi răspuns Armstrong... Tot "L'Equipe Magazine" a scris atunci că el l-ar fi ameninţat pe Greg LeMond, câştigător de trei ori a Turului Franţei, şi ar fi plătit să scape la un control pozitiv.

Landis a câştigat Le Tour în 2006, însă a fost descalificat

Atunci când spune că Landis nu are niciun fel de credibilitate Armstrong face referire la trecutul fostului său coleg. De altfel, chiar şi UCI a reacţionat la afirmaţiile făcute în "Wall Street Journal": "El a făcut astfel de acuzaţii şi în trecut, fără a aduce niciun fel de probe".

Potrivit ESPN, Landis a recunoscut că a utilizat EPO, hormoni de creştere şi transfuzii sanguine atunci când a concurat pentru echipele US Postal (din 2002 până în 2004) şi Phonak (2005 şi 2006). El ar fi plătit câte 90.000 de dolari anual pentru produse dopante, precum şi pentru servicii de consultanţă care l-ar fi ajutat să pună la punct un mod de antrenament.

În 2006, Landis a câştigat Turul Franţei, însă a fost descalificat după ce s-a descoperit o concentraţie anormală de testosteron în proba doping ce i-a fost recoltată după victoria lui de la Morzine. În vârstă de 34 de ani, Landis a dus apoi o bătălie juridică pentru a fi repus în drepturi. În iunie 2008, Tribunalul Arbitral din Sport (TAS) a dat dreptate Agenţiei Americane Antidoping (AAA) în lupta acesteia cu sportivul în cauză. Suspendat pentru doi ani, Landis a revenit în 2009, sub culorile modestei echipe OUCH, rezultatele sale fiind mediocre. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net