JO Rio / Ne-am întors în timp cu 64 de ani
Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au ajuns duminică seara în sfârşit la final. Spunem în sfârşit pentru că la ce chinuri am fost supuşi, obligaţi fiind să urmărim deziluzie după deziluzie, festivitatea de încheiere a venit ca o adevărată izbăvire. Iar rezultatele vorbesc de la sine!
Delegaţia formată din 94 de sportivi deplasată în Brazilia de COSR se va întoarce acasă nu cu vreun sac de medalii, ci cu o punguliţă. După 16 zile de întreceri rămânem cu un singur aur, obţinut eroic de fetele de la scrimă, cu argintul lui Mergea şi Tecău de la tenis, şi cu bronzurile halterofilului Sîncrăian de la -85 de kilograme şi al echipajului de 8+1 rame cu cârmaci, de la canotaj feminin. Nimic la handbal, nimic la judo, nimic la gimnastică, probe favorite până de curând.
Astfel, trebuie să căutăm mult înapoi o ediţie de Jocuri Olimpice unde să fi fost atât de praf. Şi descoperim că abia întrecerile din 1952, găzduite de capitala Finlandei, Helsinki, au fost la fel de dezastruoase pentru România, care a obţinut atunci un palmares identic: 4 medalii în total, un aur, un argint şi două bronzuri, toate la tir şi box. Brigada românească va rămâne în istorie ca a 47-a clasată la Rio de Janeiro, de unde SUA se întorc cu 116 medalii, dintre care 43 de aur, iar Marea Britanie cu 67, dintre care 27 de aur. Pentru un sport românesc muribund, e însă bine şi aşa, mai ales că după modul cum începusem competiţia ne aşteptam la mai rău.
Cel mai bine ne-a ieşit la Los Angeles 1984
România a fost o ruşine la Rio şi e greu de crezut că la un moment dat am fost chiar tari la astfel de competiţii. Totuşi, asta s-a întâmplat, iar întrecerea găzduită de Los Angeles în 1984 a fost de excepţie. România a obţinut în California un total de 53 de medalii, dintre care 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz. Delegaţia noastră, în care străluceau Doina Melinte, Nicu Vlad, Maricica Puică, Anişoara Cuşmir, Ecaterina Szabo şi Ivan Patzaichin, s-a clasat pe locul doi, în spatele SUA.