La 15 ani, e campioană în două sporturi: volei și atletism
Finalul săptămânii trecute a fost unul de aur pentru cele mai mici naționale de volei ale României. Atât echipa feminină Under 16, cât și cea masculină Under 17 s-au calificat, la capătul unor meciuri dramatice, disputate la Ploiești, la turneele finale ale Campionatelor Europene. Pentru Teodora Iancu, una dintre componentele naționalei, performanța este cu atât mai meritorie cu cât ea este campioană și în alt sport.
În vârstă de 15 ani, Teodora Iancu este una dintre cele mai promițătoare voleibaliste ale generației ei, dar, în același timp, și deținătoarea recordului național de sală la săritura în înălțime la categoria ei de vârstă, juniori III. Atletă cu dublă legitimare, la CSS Ploiești și CSM Ploiești, ea a sărit 1,58 m, în luna februarie, la București, rezultat pe care l-a repetat, o lună mai târziu, și la Campionatele Naționale de la Bacău, unde a cucerit, evident, medalia de aur. Rezultatele ei nu sunt deloc întâmplătoare. Cu o înălțime de 1,78 m, ea provine dintr-o familie în care sportul ”se mănâncă” pe pâine. Augustin Iancu, tatăl ei, care îi este acum și antrenor, este multiplu medaliat în concursurile veteranilor, atât la săritura în înălțime, unde a fost campion mondial, în 2010, cât și la probele de sprint.
De aproximativ doi ani, adică doar cu puțin timp înainte ca tatăl ei să devină secretarul general al Federației Române de Atletism, Teodora a fost atrasă și de volei, pe care l-a practicat mai întâi la Ploiești, iar de anul trecut s-a transferat la CTF Mihai I. Un sport unde calitățile fizice deosebite pe care le posedă, dar și pregătirea atletică fără cusur, au ieșit imediat în evidență, astfel că la meciurile turneului de calificare disputat chiar în orașul său natal, Ploiești, ea s-a aflat în lotul național al României. Și nu doar că s-a aflat acolo, dar a și jucat, contribuția ei la victoria cu Cehia (scor 3-2), care ne-a și dus la Europene, fiind decisivă. De asemenea, ea a evoluat foarte bine și în meciurile cu Letonia (3-1) și Slovacia (3-1).
Turneul final va avea loc în perioada 13-21 iulie, în Italia și Croația. Alături de naționala țării noastre și de echipele gazdă, vor mai participa la competiție Serbia, Germania, Franța, Olanda, Turcia, Rusia, Slovenia, Finlanda și Belgia. Pentru România, va fi a doua participare consecutivă la această competiție.