La 27 de ani, neozeelandeza Portia Woodman e socotită un star al sportului cu balonul oval

Ultima actualizare:

    Viguroasă, dar și rapidă în deplasare, Portia Woodman străpunge cu ușurință apărările adverseFoto: Guliver / GettyImages
Viguroasă, dar și rapidă în deplasare, Portia Woodman străpunge cu ușurință apărările adverseFoto: Guliver / GettyImages

Anul trecut, în ancheta Planet Rugby, Portia Woodman a fost inclusă în echipa ideală de rugby din lume, fiind singura femeie în această postură.

Socotită a fi țara în care sportul cu balonul oval a atins un nivel nemaiîntâlnit, Noua Zeelandă nu are rival la această oră. Și, deloc întâmplător, acolo activează și cei mai valoroși jucători. Iar dacă la masculin Dan Carter sau Richie McCaw rămân modele pentru tânăra generație, la feminin a impresionat Portia Woodman. Se spune că pe când avea doar 4 ani, micuța i-a spus tatălui său, Kawhena Woodman, fost practicant al acestui sport: ”Tată, vreau să fiu Jonah Lomu!”. Iar în timp ceea ce părea a fi gândul năstrușnic al unei copile a devenit realitate. Ca orice femeie născută în Noua Zeelandă, Portia s-a prins în joaca cu balonul oval alături de băieți. Ba chiar i-a întrecut în cursele de alergare, la școală. Și a practicat, în paralel, și netball-ul, acel sport asemănător baschetului. În 2012, tânăra a ales rugby-ul. Și alegerea ei a fost inspirată. Fiindcă astăzi Portia Woodman este socotită drept cea mai valoroasă jucătoare din lume atât la varianta în XV, cât și la aceea în 7. Ceea ce nu se întâmplă foarte des într-un sport profesionalizat excesiv și în care specializarea este extrem de importantă.  

A marcat 8 eseuri într-un meci

Remarcată pentru calitățile sale fizice (are 70 kg la 1,70 m înălțime) atât de colege, cât și de adversare, aripa de treisferturi a devenit campioană mondială la rugby în XV, anul trecut, reușind câteva recorduri: a marcat 13 eseuri, 8 dintre ele în meciul cu Hong Kong (121-0), fiind pe primul loc și în clasamentul după numărul punctelor marcate (65). La mijlocul acestei luni, jucătoarea poreclită ”Porsche” a câștigat titlul mondial și la varianta cu 7 jucători, apărându-și astfel trofeul din 2013. Singura sa neîmplinire? Eșecul din finala olimpică de la Rio, dar și atunci a fost marcatoarea turneului, cu 10 încercări.  Desemnată cea mai bună jucătoare de rugby din lume, în 2017, de către forul mondial, neozeelandeza a devenit prima femeie din lume inclusă într-o echipă tip alături de alți 14 bărbați rugbyști. Această recunoaștere a valorii sale a făcut-o să comenteze cu modestie: ”M-a speriat puțin... Nu meritam așa ceva. Nu fiindcă m-aș devaloriza, ci pentru că ale mele colege m-au făcut să strălucesc”.  

Prima femeie-antrenor de rugby a lucrat în România

Supranumită ”Madame Rugby” de către ziariștii francezi, dar și ”Doamna de Fier” din cauza modului sever în care își trata elevii, Mariana Lucescu (1935-1999) a fost socotită prima femeie-antrenor din rugby-ul mondial. Fostă jucătoare de handbal, absolventă a ICF-ului, în 1957, cu specializarea baschet, bucureșteanca a fost profesoară de educaţie fizică la Școala generală nr. 65, iar în intervalul 1963-1999, la Clubul Sportiv Şcolar nr. 2. Ca antrenoare nu numai că a obținut numeroase medalii naționale cu echipele sale, dar a format și numeroși rugbyști, câțiva dintre ei, precum Mircea Paraschiv, Dumitru Alexandru, Marian Podărăscu, Alexandru Achim, fiind mari internaționali. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net