Lavric, pe urmele Şarapovei!
Lovitură de teatru pentru sportul românesc! Mirela Lavric, una dintre cele mai importante atlete românce din ultima perioadă, a fost depistată dopată cu cea mai mediatizată substanţă interzisă: meldonium. Ea riscă între 2 şi 4 ani de suspendare. În plus, ştafeta României de 4x400 m medaliată cu bronz la CM indoor de la Portland, luna trecută, va pierde medalia.
De altfel, sportiva noastră a fost depistată pozitiv chiar la un control efectuat în SUA, la acel Campionat Mondial în care a urcat pe podium. În vârstă de 25 de ani, Mirela Lavric este prima sportivă din România depistată pozitiv cu meldonium, substanţă care a intrat pe lista „interziselor” pe 1 ianuarie 2016. De atunci, aproape 100 de sportivi, în special din spaţiul ex-sovietic, au fost depistaţi pozitiv la această substanţă, Maria Şarapova fiind cel mai reprezentativ nume. Culmea, oficialii Federaţiei Române de Atletism au recunoscut cu nonşalanţă că nu au aflat decât pe 7 martie că meldoniumul este pe lista substanţelor interzise! “Federaţia Română de Atletism a aflat abia pe 7 martie că acest medicament se află pe lista medicamentelor interzise”, a declarat Sandu Ion, preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), la ProSport Live.
Marți, la 24 de ore după aflarea rezultatului testului antidoping, Mirela Lavric a dat primele declaraţii: „Cu acest medicament e o problemă pe plan mondial, l-am folosit, dar l-am folosit până în decembrie 2015. Şi eu sunt şocată de această veste. Deocamdată încă se fac teste să vadă la cât timp iese din organism, nu se ştie nimic. Mi-a fost prescris după mai multe probleme, sinuzita mea cronică, probleme cardiace şi l-am folosit la prescripţia medicului. Sigur fac apel, nu cred că e corect ce se întâmplă, acest medicament a fost permis, l-am folosit cât timp a fost permis. N-a fost nimic cu intenţie şi regret enorm de mult”, a declarat Lavric pentru DolceSport.
În ceea ce-i priveşte pe oficialii Agenţiei Naţionale Anti-Doping, aceştia spun că vestea a căzut ca un şoc: “Pentru noi a fost un şoc, am aflat luni spre seară, când am primit informarea oficială de la Federaţia Internaţională de Atletism. Procedura prevede ca sportivul în cauză să fie anunţat primul, apoi federaţia naţională, apoi noi”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Graţiela Vâjâială, pentru news.ro. „Este primul caz de dopaj cu meldonium în sportul românesc. Meldonium nu apare din senin în organism”, a mai spus Vâjâială.
Dacă va fi găsită vinovată, Lavric riscă, la fel ca Maria Şarapova, o suspendare între doi şi patru ani.
Se fac teste pentru meldonium
Numărul mare de cazuri pozitive la meldonium – aproape 150 în 2016 – a dus la o primă măsură luată de Federaţia Internaţională de Biatlon. Aceasta a anunţat că “suspendă provizoriu orice procedură legată de cazurile de dopaj la meldonium, în aşteptarea concluziilor unui studiu efectuat de Agenţia Mondială Antidoping”. Concret, se fac studii care să spună la cât timp după folosire substanţa e eliminată din organism. Dacă un sportiv a luat meldonium în ultima zi permisă, 31 decembrie 2015, el putea fi depistat pozitiv în ianuarie, februarie sau martie, dar substanţa să fi fost introdusă „legal” în corp. Dacă studiul va dovedi că aceasta rămâne mai multe luni în organism, atunci cei depistaţi pozitiv au o portiţă de scăpare.
Mihaela Melinte, cel mai cunoscut caz din România
Mirela Lavric nu e singura atletă din România depistată pozitiv de-a lungul timpului. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Mihaelei Melinte, cea mai bună aruncătoare de ciocan din lume la acel moment. În 2000, ea a fost scoasă din stadion cu forţa de la Jocurile Olimpice de la Sydney, fiind depistată pozitiv la un concurs desfăşurat în acel an.
Click! spune
Născută la Pungeşti, în judeţul Vaslui, Lavric a câştigat numeroase medalii la juniori şi tineret, între care şi aurul la CM de juniori din 2008 şi din 2010, la CE de juniori din 2007 şi din 2009, respectiv la CE Under 23 din 2013, toate în proba de 800 m. În martie, alături de Adelina Pastor, Andrea Miklos şi Bianca Răzor, a luat bronzul la ştafetă 4x400 m, la CM de atletism în sală de la Portland.