Lucian Bute a făcut ca boxul să rivalizeze cu hocheiul în Canada
''Precum Ricky Hatton în Anglia şi Mikkel Kessler în Danemarca, Lucian Bute este un fenomen la Montreal, fieful său. El vrea să-şi răspândească popularitatea cu lupte în SUA şi Europa, dar campionul neînvins mai are o afacere nefinalizată cu mexicanul Librado Andrade'', scrie autorul articolului de pe site-ul HBO, Nat Gottlieb.
Bute a sosit acum 6 ani la Montreal, noua sa casă, şi oraşul l-a adoptat rapid, dovada fiind şi numărul din ce în ce mai mare de bilete vândute la meciurile românului şi interesul televiziunilor. ''Într-o ţară în care hocheiul este aproape o religie, Bute a reuşit ceva de negândit, să facă din box un rival apropiat'', se arată în articol.
Imensa popularitate a lui Bute nu se rezumă doar prin faptul că este neînvins în 24 de meciuri, iar jab-urile sale i-au adus 19 KO-uri, ci şi prin modestia, caracterul său deosebit. ''Când am venit aici, am muncit foarte mult şi am realizat că fanii apreciază acest lucru. Ei mă plac şi pentru că sunt o persoană simplă şi nu pretind să fiu ceea ce nu sunt. Apoi am învaţat limba franceză şi asta m-a ajutat de asemeni'', a declarat Bute pentru HBO.
Şeful de la InterBox, Jean Bedard, a menţionat că Bute nu a ezitat să se implice şi în acţiuni în folosul comunităţii. ''Am înfiinţat o fundaţie pentru a ajuta copiii cu probleme să meargă la o sală de antrenamente, Lucian este preşedinteşe fundaţiei şi este foarte generos cu copiii''.
Bute a reuşit ceva ce puţini boxeri din SUA sunt capabili: 16.000 de bilete vândute într-o zi pentru meciul revanşă cu Librado Andrade din 28 noiembrie.
Popularitatea lui Lucian Bute este la fel de mare şi în România, unde şi-a edsfăşurat cariera de amator, dar boxerul cu garda inversă a realizat că trebuie să facă pasul spre profesionism dacă vrea să câştige bani şi să devină un campion. Lucian a ales Canada, sperând să-i calce pe urmele unui alt fost campion mondial, Leonard Doroftei. ''Compatriotul meu Leonard a deschis uşa pentru mine. Am văzut cum a venit la Montreal şi a devenit campion mondial. Am vrut să fiu la fel ca el''.
La sosirea sa în Canada, Bute a fost sparring pentru campionul Eric Lucas, care se pregătea pentru un meci revanşă cu germanul Marcus Beyer în 2003, iar antrenorul Stephan Larouche a remarcat imediat potenţialul românului. ''Când am fost ales să fac sparring cu Lucas, nu ştiam la ce nivel de box să mă aştept. El era campion şi după câteva zile de sparring cu el, am văzut că sunt capabil să fac faţă. Asta mi-a dat foarte multă încredere. Am realizat că dacă pot face faţă acum, pot fi în viitor un foarte bun profesionist'', a adăugat Bute.
Larouche a simţit ceva special la noul său elev şi a evocat momentele cheie în cariera românului. ''Când am început antrenamentele cu el, aş ştiut în 2 săptămâmi cât de bun va deveni. Primii lui adversari nu au fost la fel de buni ca amatorii cu care luptase el şi s-a impus uşor. În 2004, a făcut primul pas important, împoriva lui Kabary Salem, care a pierdut la Joe Calzaghe, dar după ce l-a trimis la podea pe scoţian în repriza a 4-a. Bute l-a fîcut KO pe Salem, pentru prima şi ultima oară în cariera lui, în repriza a 8-a''.
După acel meci, Larouche i-a ales lui Bute adversari puternici. La 6 meciuri după Salem, românul l-a învins la puncte pe Sakio Bika într-un meci eliminatoriu pentru a deveni challengerul columbianului Alejandro Berrio, campionul mondial IBF la supermijlocie, pe care l-a deposedat apoi de centura mondială.
Bedard se gândeşte deja la meciuri în SUA pentru Lucian Bute, dar care trebuie însă să treacă de Andrade. ''Am planuri mari de viitor pentru el, dar acum în inima lui, Lucian trebuie să pună la punct lucrurile cu Andrade''. În cazul unui succes, Bute are uşa deschisă pentru meciuri cu campioni de talia lui Kelly Pavlik sau Michael Kessler şi ar putea atinge statutul unor foşti rezidenţi canadieni precum Arturo Gatti sau Lennox Lewis, care deşi născut la Londra a câştigat pentru Canada medalia de aur la JO 1988, înainte de a deveni campionul absolut al categoriei grea.