Lumea sportului românesc îl plânge pe ”Amiral”. Ivan Patzaichin, descris drept „Campion al smereniei”

Ultima actualizare:

    Au fost aprinse lumânări și s-au depus flori lângă statuia lui Ivan PatzaichinFoto: Marian Burlacu
Au fost aprinse lumânări și s-au depus flori lângă statuia lui Ivan PatzaichinFoto: Marian Burlacu

Mari campioni, oameni de sport, prieteni sau oficialități i-au adus un ultim omagiu lui IVAN PATZAICHIN (71 de ani). Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus astăzi, pentru o zi, în Sala de Trofee a CS Dinamo, clubul pe care l-a servit ca sportiv și antrenor.

Alături de reprezentanții familiei, printre primii care au depus coroane de flori și au aprins o lumânare în dreptul unui portret al cvadruplului campion olimpic la canoe au fost Mihai Covaliu și George Boroi, președintele și secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), respectiv Carol Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuţ Adrian Popa, șeful CS Dinamo, George Cosac, preşedintele interimar al Federaţiei Române de Tenis, Georgeta Andrunache, multipla campioană olimpică la canotaj, componenţii echipei de baschet CS Dinamo, actorul Mitică Popescu şi câteva zeci de suporteri.. „Suntem devastaţi de durere... Rămân în urmă amintiri frumoase, amintiri care vor fi pentru totdeauna despre un mare CampiOm, aşa cum l-am numit noi pe Ivan Patzaichin”, a declarat Covaliu. ”Ivan Patzaichin m-a motivat în copilărie, mi-a arătat calea şi mi-a arătat că se poate”, a spus Novak. 

Prin fața catafalcului au trecut Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care au depus o coroană.

Președinte al FR de Baschet, Carmen Tocală a mărturisit: ”Noi suntem aici pentru că Ivan ne-a iubit. Şi noi îl iubim la rândul nostru. El va rămâne veşnic în amintirea tuturor prin palmaresul pe care l-a lăsat României. Ivan a fost cel mai smerit om pe care eu l-am cunoscut vreodată. Eu sunt din Tulcea şi am crescut în cultul lui Ivan Patzaichin”.Dublu campion olimpic la canoe, la JO de la Melbourne din 1956, Leon Rotman a declarat după ce s-a recules în fața tabloului lui Patzaichin: "Ivan a fost cel care a preluat ștafeta canoei românești de la mine. A fost urmașul meu. Când m-am retras eu, a venit el la Dinamo. Avea vreo 16 ani. A muncit mult și așa a devenit un mare campion”, a spus cel care, la 87 de ani, este cel mai vârstnic campion olimpic al României în viață. 

De asemenea, încă de duminică, pe la statuia „Amiralului” din fața Complexului Sportiv Dinamo s-au perindati iubitori de sport sau performeri. Un buchet de flori a depus Dario Bonetti. „Este o mare pierdere pentru sportul mondial”, a spus antrenorul formației de fotbal alb-roșie. Apoi, după meciul cu Baia Mare (20-22), în fața monumentului s-au recules componenții echipei de rugby Dinamo. Mâine, în jurul orei 13.00, în sediul clubului bucureștean se va desfășura o slujbă religioasă. Apoi, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Bellu, acolo unde se vor desfășura funeraliile cu onoruri militare.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net