Maria Torok-Duca, la 62 de ani. A renunțat la gimnastică pentru a scrie istorie în handbal

Ultima actualizare:
Maria Torok (nr. 13) în marea echipă Chimistul Râmnicu Vâlcea
Maria Torok (nr. 13) în marea echipă Chimistul Râmnicu Vâlcea

Ziua de 25 ianuarie este una de sărbătoare pentru handbalul românesc. Este data de naștere a uneia dintre cele mai mari jucătoare din istoria acestui sport, Maria Torok Duca, care astăzi împlinește 62 de ani. O handbalistă care, dacă ar fi evoluat în aceste timpuri, ar fi mutat meciurile de handbal în prime-time, în locul fotbalului, pentru că magia pe care o aducea pe parchet la fiecare atingere de minge ar fi trebuit să fie văzută de câți mai mulți iubitori ai sportului.

Născută la 25 ianuarie 1959, la Sfântu Gheorghe, Maria Torok Duca nu a făcut primii pași în sport pe terenul de handbal, ci în sala de gimnastică. ”M-am oprit fiindcă începuse să-mi fie frică de bârnă și de paralele. Dar perioada de la gimnastică mi-a prins tare bine, fiindcă de acolo am venit cu explozia, cu detenta, cu viteza, cu știința de a cădea fără să mă accidentez. Picam mereu în picioare, ca pisica”, recunoștea într-un interviu acordat ”Gazetei Sporturilor” handbalista despre motivul pentru care a renunțat la gimnastică în favoarea handbalului la vârsta de 15 ani. De fapt, trecerea de la un sport individual la unul de echipă nu a fost întâmplătoare, ea practicând în școală în paralel cu gimnastica atât handbalul, cât și… fotbalul.

Valoarea extraordinară a jucătoarei care a evoluat întreaga carieră pe postul de conducător de joc a fost remarcată încă din primii ani ai carierei, astfel că la 18 ani a debutat în naționala de senioare – acolo unde a jucat timp de 10 ani în 226 de meciuri, marcând 626 de goluri – iar doi ani mai târziu s-a transferat la Știința Bacău, unde a cucerit primul titlu național și Cupa României. De asemenea, acolo și-a cunoscut și fostul soț, fotbalistul Florin Verigeanu, ea fiind cunoscută în anii de glorie și ca Maria Verigeanu. În 1982 s-a transferat la formația la care avea să scrie istorie: Chimistul Râmnicu Vâlcea, echipă cu care a câștigat de două ori Cupa IHF (1984 și 1989), dar și Supercupa Europei (1984) și, desigur, mai multe titluri naționale.

Maria Torok Duca a devenit antrenoare după retragere
Maria Torok Duca a devenit antrenoare după retragere

Maria Torok Duca la 62 de ani: ”Unii antrenori îmi reproșau că sunt clovn”

Cunoscută ca un conducător de joc cu un talent și o imaginație debordantă, care putea scoate din joc orice adversară și care putea da niște pase care nu ar putea fi reproduse acum nici pe calculator, Maria Torok Duca a mărturisit că de multe ori ”unii antrenori îmi reproșau chiar că sunt un clovn, dar pentru mine era o senzație fantastică și o mulțumire sufletească să văd mereu 3.000 - 4.000 de oameni entuziasmați la fazele mele. Oricum, nu exageram niciodată. Trăgeam tare la începutul partidelor, alergam, munceam să obținem un avantaj mai consistent de cinci, șase goluri și numai atunci îmi permiteam să dau drumul la carusel. Nu riscam aiurea când scorul era strâns”, a mai rememorat fosta mare jucătoare pentru gsp.ro.

Comuniștii au vrut să-i schimbe numele în Turcu

Jucătoare de origine maghiară, Maria Torok Duca ar fi putut avea probleme din această cauză în primii ani ai carierei. Ea a mărturisit că la primele convocări la naționalele de junioare, comuniștii l-au convocat pe tatăl ei pentru a-l convinge să-i schimbe numele fetei din Torok în Turcu! În mod evident, acesta a refuzat, iar cariera celei poreclite Mori a continuat la nivel înalt cu nemele de Torok, în ciuda comuniștilor, pentru că valoarea ei era prea mare.


    Maria Torok Duca a devenit antrenoare după retragere
Maria Torok Duca a devenit antrenoare după retragere

Retrasă din activitate în 1994, la 35 de ani, cu 6 titluri naționale câștigate în România și 5 Cupe, dar și dublă campioană și câștigătoare a Cupei în Spania (pe lângă cele două Cupe IHF și Supercupa Europei), Maria Torok Duca s-a dedicat apoi formării viitoarelor campioane, devenind una dintre cele mai valoroase antrenoare de junioare din România, cucerind numeroase titluri la nivel juvenil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net