Nadia Com─âneci a ├«mplinit 60 de ani. Personalit─â╚Ťi ale Rom├óniei i-au urat ÔÇŁLa multi aniÔÇŁ

12 noiembrie 2021
image
Nadia Comăneci a împlinit 60 de aniFoto: Guliver/ GettyImages

Nadia Com─âneci, "Zei┼úa de la Montreal", rom├ónca multipla campioan─â olimpic─â, mondial─â ┼či european─â care a scris istorie ├«n gimnastica mondial─â reu┼čind primul 10 perfect, a ├«mplinit, vineri, 60 de ani.

Numeroase personalit─â┼úi din sportul rom├ónesc ┼či din lumea artistic─â i-au urat ÔÇťLa mul┼úi ani!ÔÇŁ Nadiei, ├«ntr-un filmule┼ú postat de COSR ├«n social media, cu mesajul: ÔÇťLa mul┼úi ani perfec┼úi, Nadia!. Ne-ai ├«nv─â┼úat s─â credem, ne-ai inspirat s─â vis─âm, ne-ai motivat s─â persever─âm! Sportul este despre oameni, emo┼úii ┼či m├óndrie! Rom├ónia a vibrat pentru tine de la primul 10 olimpic ┼či continu─â s─â admire ┼či ast─âzi elegan┼úa unuia dintre cei mai cunoscu┼úi rom├óni de pe planet─â. Din tot sufletul ├«┼úi dorim o zi plin─â de bucurie! Team Romania duce povestea mai departe. La mul┼úi ani, perfec┼úi, Nadia! Lista ur─ârilor e deschis─â, toate ajung la Nadia!ÔÇŁ.

AICI pute╚Ťi vedea filmul cu ur─ârile.

Fosta sportiv─â a mul┼úumit pentru toate ur─ârile primite, ea post├ónd un mesaj video pe Twitter. ÔÇťVreau s─â v─â mul┼úumesc tuturor pentru ur─ârile de ziua mea de na┼čtere ├«n aceast─â zi de 12 noiembrie, c├ónd ├«mplinesc o anumit─â v├órst─â. V─â mul┼úumesc din nou! V─â urez toate cele bune!ÔÇŁ, a spus Nadia.

Nadia Com─âneci, n─âscut─â la 12 noiembrie 1961, a ├«nceput gimnastica la v├órsta de 5 ani, fiind selec┼úionat─â de antrenorul Marcel Duncan ┼či legitimat─â la AS Flac─âra One┼čti. Din 1971 a fost antrenat─â de Bela ┼či Martha Karolyi, iar la v├órsta de 11 ani a c├ó┼čtigat primul s─âu titlu de campioan─â na┼úional─â absolut─â. Jum─âtate de an mai t├órziu a  concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.

├Än 1974 a ob┼úinut primul mare succes peste hotare, c├ó┼čtig├ónd locul I la individual compus, ├«n cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrat─â German─â). A urmat o ascensiune rapid─â care a culminat cu rezultatele ob┼úinute ├«n 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal ÔÇô edi┼úie a JO care a intrat ├«n istoria sportului drept ÔÇťOlimpiada Nadia ComaneciÔÇŁ, dup─â ce  Nadia a primit ┼čapte note de 10 (primele ├«n istoria concursurilor oficiale de gimnastic─â!) ┼či a stabilit un ÔÇťrecord absolutÔÇŁ: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme), scrie cosr.ro. Nadia Com─âneci a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, b├órn─â ┼či paralele, una de argint, cu echipa Rom├óniei, ┼či una de bronz, la sol.

Dup─â 1977, Nadia s-a preg─âtit la Bucure┼čti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 ÔÇô august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigora┼č (aprilie 1980 ÔÇô august 1981). Nadia Com─âneci a cucerit primul titlu mondial la b├órn─â pentru gimnastica rom├óneasc─â ┼či dou─â medalii de argint, la s─ârituri ┼či cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. ├Än 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a f─âcut parte din echipa de gimnastic─â a Rom├óniei care a cucerit primul titlu de campioan─â mondial─â pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioan─â continental─â ┼či a intrat definitiv ├«n posesia ÔÇťCupei EuropeiÔÇŁ, fiind prima gimnast─â care a reu┼čit aceast─â performan┼ú─â. ├Än 1975 a ob┼úinut ÔÇ×Trofeul CampioanelorÔÇŁ, la Londra, iar ├«n 1979, la ÔÇ×Cupa Mondial─âÔÇŁ, desf─â┼čurat─â la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol ┼či s─ârituri, pe locul al doilea la b├órn─â ┼či pe locul al treilea, la individual compus. ├Än 1981, la Universiad─â de la Bucure┼čti, Nadia a ob┼úinut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competi┼úional─â ├«n 1984, av├ónd ├«n palmares 25 de medalii c├ó┼čtigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale ┼či Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

├Än codul de punctaj al Federa┼úiei Interna┼úionale de Gimnastic─â (FIG), la paralele inegale sunt incluse dou─â elemente denumite ÔÇ×cobor├óre Com─âneciÔÇŁ ┼či ÔÇ×salt Com─âneciÔÇŁ.

├Än noiembrie 1989, Nadia a emigrat ├«n Statele Unite ale Americii, apoi ├«n Canada, dup─â care a revenit ├«n SUA ┼či s-a stabilit la Oklahoma. S-a c─âs─âtorit cu Bart Conner, campion de gimnastic─â al SUA ┼či campion olimpic. Cei doi au un b─âiat, Dylan Paul, n─âscut ├«n 2006.

├Än 1996 a fost aleas─â pre┼čedinte de onoare al Federa┼úiei Rom├óne de Gimnastic─â (FRG). Funda┼úia american─â pentru Sport Feminin (WSF), care anual premiaz─â femeile cu merite deosebite ├«n sport, i-a acordat ÔÇ×Premiul Flo HymanÔÇŁ ├«n 1998. De asemenea, Nadia ┼či performan┼úele sale remarcabile au fost incluse ├«n ÔÇ×Hall of FameÔÇŁ al gimnasticii mondiale.

Dup─â JO Montreal a devenit Maestru Emerit al Sportului. ├Än 1984, Comitetul Interna┼úional Olimpic i-a acordat ÔÇ×Ordinul Olimpic de argintÔÇŁ, pentru meritele deosebite ├«n domeniul sportului ┼či servicii remarcabile aduse cauzei olimpice.  Din partea Comitetului Olimpic Rom├ón a primit ÔÇ×Colanul OlimpicÔÇŁ. ├Än anul 2000, i s-a conferit Ordinul na┼úional ÔÇ×Steaua Rom├ónieiÔÇŁ ├«n grad de comandor.

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
dinamo u cluj jpg
steliano filip jpg
prima tv PNG
sepsi castigatoare cupa romaniei jpg
simona halep bucurie madrid jpg
fc voluntari jpg