Oksana Şuşovitina, născută pentru gimnastică

Ultima actualizare:

    Oksana Şuşovitina a câştigat medalii cu trei ţăriFoto: AP
Oksana Şuşovitina a câştigat medalii cu trei ţăriFoto: AP

Gimnastica mondială are o nouă recordmenă: Oksana Şuşovitina. În vârstă de 41 de ani, aceasta va participa, la Rio, pentru a şaptea oară la Jocurile Olimpice! Click! vă prezintă trei lucruri mai puţin cunoscute despre gimnasta din Uzbekistan.

1. A câştigat medalii cu trei ţări. Debutul olimpic al Şuşovitinei s-a produs la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona. Atunci a fost rivală cu Lavinia Miloşovici şi Gina Gogean! La acea ediţie a cucerit aurul cu echipa Comunităţii Statelor Independente (fosta URSS). Apoi, în 2008, la JO de la Beijing, a obţinut argintul la sărituri pentru Germania. Pentru Uzbekistan, ea a cucerit, tot la sărituri, medalii la Mondiale şi Europene.

2. Şi-a salvat fiul prin gimnastică. În 1999, Şuşovitina a devenit mamă. Numai că în 2002 fiul său a fost diagnosticat cu leucemie. Doi antrenori din Germania au chemat-o pe Oksana să concureze pentru clubul lor din Köln, iar cu banii obţinuţi din premiile concursurilor la care participa să-i plătească tratamentul băiatului. Mai mult, fanii gimnasticii din Germania au strâns prin donaţii banii necesari salvării copilului. În semn de recunoştinţă, Oksana a luat cetăţenia germană şi a cucerit pentru noua ei ţară o medalie olimpică, două la Mondiale şi patru la Europene. A concurat pentru Germania între 2006 şi 2012. 

3. E antrenată de Svetlana Boghinskaia. În 2012, Oksana s-a retras din activitate. A revenit în 2013, după ce şi-a schimbat din nou naţionalitatea, redevenind componentă a echipei din Uzbekistan şi a început antrenamentele pentru principalul obiectiv, Jocurile Olimpice. De anul trecut a început pregătirea alături de o fostă coechipieră, un nume mare al gimnasticii: Svetlana Boghinskaia. Iar rezultatele se văd: Şuşovitina va participa pentru a şaptea oară la Jocurile Olimpice, ea calificându-se în proba de sărituri, după concursul preolimpic care a adus atâta dezamăgire României. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net