Simona Halep poate egala un record vechi de 17 ani

Ultima actualizare:

    Simona Halep e in sferturi la Australian Open
Simona Halep e in sferturi la Australian Open

Deşi statistica nu-i e favorabilă, dacă o va învinge pe slovaca Dominika Cibulokova şi se va califica în semifinalele Australian Open, Simona Halep va egala un record vechi de 17 ani al tenisului feminin românesc.

Simona Halep scrie istoria recentă a tenisului feminin românesc. După ce în 2013 a câştigat şase turnee WTA, acum e momentul ca românca să confirme şi la un turneu de Mare Şlem. Jucătoarea de 22 de ani a ascultat sfaturile marelui Ilie Năstase şi pare că şi-a focusat atenţia şi concentrarea pe cele patru turnee importante din circuitul tenisistic: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open.

Simona este pe val la Melbourne, reuşind luni dimineaţă să învingă o jucătoare din top zece mondial, sârboaica Jelena Jankovici, clasată pe locul 8 WTA. Însă, greu de-abia acum începe pentru româncă, deoarece în sferturi va da peste slovaca Dominika Cibulkova, jucătoare clasată abia pe locul 24 mondial. Chiar dacă la prima vedere pare favorită prin prisma locului din ierarhia mondială, confruntarea cu Cibulkova va fi un adevărat test pentru Halep.

Mai întâi, statistica întâlnirilor directe cu slovaca nu-i e favorabilă compatrioatei noastre. Cele două s-au mai întâlnit de trei ori până acu, dar Cibulkova conduce cu 2-1. Primul duel a fost în 2011, în primul tur al turneului de la Hertogenbosch, atunci când slovaca s-a impus în două seturi, scor 6-3, 6-0. Al doilea meci a fost în 2012, dar atunci s-a impus Simona la Bruxelles, scor 0-6, 6-4, 6-3. Cea de-a treia întâlnire s-a desfăşurat anul trecut la Indian Wells şi a câştigat tot Cibulkova în două seturi, scor 6-5, 7-6.

Luptă cu recordurile

Calificarea lui Halep în sferturile de finală de la Australian Open a însemnat egalarea unor recorduri stabilite de alte jucătoare de tenis din România. Ţara noastră n-a mai avut o jucătoare calificată în sferturile unui turneu de Mare Şlem din 2009, atunci când Sorana Cîrstea a pătruns între cele mai bune opt jucătoare pe arenele de la Flushing Meadows.

De asemenea, şi Irina Spîrlea a reuşit calificarea în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Şlem, la Australian Open, în 1997.

La fel s-a întâmplat şi cu Ruxandra Dragomir în 1997, la Roland Garros.

Nu trebuie uitată nici Virginia Ruzici, singura româncă ce a câştigat un turneu de Mare Şlem.

Dacă va reuşi să se califice în semifinale la Australian Open, Halep va egala un alt record vechi de 17 ani. Irina Spîrlea a fost una dintre jucătoarele românce care s-au mai calificat în "careul de aşi" al unui turneu de Mare Şlem, la US Open în 1997.

Cele mai importante rezultatele ale româncelor la turneele de Mare Şlem:

Ruxandra Dragomir: Roland Garros, sferturi de finala în 1997

Irina Spîrlea: Australian Open, sferturi în 1997; US Open, semifinale în 1997

Virginia Ruzici: Australian Open, sferturi de finală în 1980; Wimbledon, sferturi de finală în 1978 şi 1981; US Open, sferturi de finală în 1976 şi 1978; Roland Garrros, învingătoare în 1978.

Simona în Top 10

Simona Halep a profitat de eliminarea Anei Ivanovici în sferturile de finală la Australian Open şi va urca în clasamentul mondial, indiferent de rezultatul meciului cu Cibulkova. Dacă Ivanovici s-ar fi calificat în semifinale, românca ar fi fost obligată să aibă cel puţin un parcurs similar cu sârboaica pentru a fi sigură de prezenţa în Top 10 mondial. Ascensiunea în ierarhie face ca Halep să le egaleze pe Irina Spîrlea şi Virginia Ruzici, singurele jucătoare românce care au fost vreodată între primele zece ale lumii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
Andres Sfait (Facebook) jpg
Ovidiu Ionescu si Bernadette Szőcs (Facebook) jpg
CSU Craiova FCSB (Sportpictures) jpg
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net