Pierde cele 7 titluri de la Turul Franţei
În urmă cu câteva zile, Tribunalul Federal din oraşul texan Austin a respins recursul prin care Lance Armstrong, multiplul câştigător al Turului Franţei, cerea blocarea procedurii disciplinare pe care Agenţia Americană Antidoping (USADA) a deschis-o împotriva lui. Această hotărâre l-a făcut să anunţe deunăzi că renunţă la această luptă.
"Astăzi, întorc pagina. Nu mă voi mai ocupa mult timp de această problemă. Mă voi consacra muncii pe care am început-o înainte de a câştiga Turul Franţei: să-i ajut pe oamenii şi familiile afectate de cancer", a declarat Armstrong pe contul său de Twitter.
Acuzat de USADA că a folosit substanţe interzise din 1986, Armstrong riscă să-şi vadă întreaga carieră sportivă ruinându-se ca un castel de nisip. Directorul general al USADA, Travis Tygart, a anunţat de altfel că fostul ciclist va fi deposedat de toate rezultatele înregistrate începând cu 1 august 1998.
În urmă cu nici două luni, USADA a primit aceptul unui comitet de experţi independenţi pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong şi pe cinci colaboratori ai săi, printre care fostul său director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, acum la RadioShack, şi pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.
Agenţia susţine că deţine mărturii care demonstrează că respectivii au fost implicaţi într-o operaţiune de dopaj, între 1998 şi 2011. Patru foşti coechipieri ai lui Lance Armstrong au recunsocut că s-au dopat şi vor fi suspendaţi şase luni: americanii George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde şi David Zabriskie.
«L'Equipe» l-a acuzat încă din 2005
În vârstă de 41 de ani, Armstrong a câştigat Turul Franţei între 1999 şi 2005, anul primei sale retrageri din activitate şi, totodată, cel în care a fost acuzat de cotidianul francez "L'Equipe" că s-a dopat.
El a revenit în competiţii în 2009, iar la începutul lui 2011 s-a retras din nou. Şi acum, cum de altfel a făcut-o mereu, Armstrong a negat categoric că a folosit substanţe interzise.