”Războinicii” din Pacific se înfruntă la București
Echipele Fiji și Samoa dispută astăzi, la ora 19.00, la București, finala World Rugby U20 Trophy, în timp ce România va evolua de la ora 17.00, în meciul pentru locurile 7-8 cu Canada
Componenții echipelor U20 ale celor două națiuni din Pacificul de Sud vor executa dansuri asemănătoare cu Haka neozeelandeză pe stadionul ”Arcul de Triumf”.
Exponente ale unei zone geografice în care sportul cu balonul oval reprezintă un mod de viață, o stare de spirit, Fiji și Samoa s-au dovedit a fi cele mai valoroase echipe participante la divizia a doua valorică a Campionatului Mondial pentru echipe formate din jucători sub 20 de ani. Ceea ce nu este o surpriză. În Fiji, 10% din cei 850.000 de locuitori sunt legitimați, iar în Samoa sunt circa 15.000 de rugbyști la o populație de 750.000 de suflete. Prin comparație, din cele 19 milioane de români doar vreo 3.000 practică acest sport.Paradoxal, rugby-ul a ajuns în cele două țări insulare cam tot atunci când a pătruns în România. Fijienii au fondat primul club în 1913, iar samoanii l-au descoperit cu șapte ani mai târziu. Vecinătatea cu Noua Zeelandă, însă, i-a făcut pe aceștia, ca de altfel și pe tongani, să țintească atingerea unui nivel cât mai ridicat. Și, parțial, s-a reușit, echipele de seniori ale celor trei state insulare figurând în Top 20 și participând constant la edițiile Cupei Mondiale. În plus, Fiji a cucerit la Rio, în 2016, și titlul olimpic la varianta de rugby în 7 jucători.
Au dat replica la Haka
Supranumiți deseori și ”Războinicii din Pacific”, rugbyștii din acea zonă și-au creat în urmă cu un secol, ca răspuns la Haka neozeelandeză, și dansuri specifice. Fijienii au ”Cibi” (se pronunță ”thimbi”), care a fost adoptat în 1939, la inițiativa lui Ratu Sir George Cakobau, căpitan al naționalei de rugby. Ei au făcut dansul în turneul efectuat în Noua Zeelandă, când au câștigat șapte meciuri, terminând unul la egalitate. Dansul e însoțit de cuvinte. ”A tei vovo, tei vovo / E ya, e ya, e ya, e ya / Tei vovo, tei vovo / E ya, e ya, e ya, e ya / Rai tu mai, rai tu mai / Oi au a viriviri kemu bai”. Care în traducere ar însemna: ”Pregătește-te, pregătește-te / Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh / Pregătește-te, pregătește-te / Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh / Privește aici, privește aici / Am construit un zid”.
Adoptat mult mai târziu, dansul rugbyștilor samoani, ”Siva tau”, are un mesaj mult mai războinic: ”Samoa! / Tatou o e tau le taua! Tau e matua tau! / Fai ia mafai! / Le Manu! Sau ia!”. Care înseamnă: ”Samoa! / Să mergem la război! Luptă din greu! Trebuie să dăm totul / Războinici! / Să mergem!”.
World Rugby U20 Trphy 2018Grupa ASamoa - Hong Kong 41-20Namibia - România 55-26Namibia - Hong Kong 84-10Samoa - România 31-17România - Hong Kong 33-56Samoa - Namibia 41-28
Clasament: 1. Samoa 15 puncte, 2. Namibia 10p, 3. Hong Kong 5p, 4. România 2p
Grupa BUruguay - Fiji 34-55Portugalia - Canada 31-29Uruguay - Canada 27-23Portugalia - Fiji 22-32Fiji - Canada 53-26Portugalia - Uruguay 26-15
Clasament: 1. Fiji 15 puncte, 2. Portugalia 9p, 3. Uruguay 6p, 4. Canada 2p
Meciuri de clasament (astăzi)Ora 13.00: Hong Kong - Uruguay (locurile 5-6)Ora 15.00: Namibia - Portugalia (locurile 3-4)Ora 17.00: România - Canada (locurile 7-8)Ora 19.00: Samoa - Fiji (locurile 1-2)
S-au luat la întrecere cu câțiva copii români
După meciul cu România, de sâmbăta trecută, componenții echipei U20 din Samoa ”au fost provocați” de câțiva copii de mingispectatorilor, rugbyști participanți la un turneu. Apoi, jucătorii din Pacific au executat din nou dansul ”Siva tau”, în aplauzele.
Au fost cât pe ce să se încaiere în anii 90
Confruntările dintre echipele din Pacificul de Sud sunt destul de frecvente. În anii 90, la un meci dintre Noua Zeelandă și Tonga, ambele tabere au executat dansul simultan, apropiindu-se periculos de mult. Atât de aproape s-au aflat încât au fost pe punctul de a se încăiera. Din acest motiv, forul mondial a interzis executarea simultană a dansului, stabilind și o distanță minimă la care trebuie să se afle oponenții. Și la ediția din 2015 a Cupei Mondiale, rugbyștii din Noua Zeelandă și Tonga au efectuat dansurile lor, Haka, respectiv Sipi Tau.