Renunţă la o avere pentru a reprezenta iar România
Revenirea în activitate a foştilor mari campioni de gimnastică Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor reprezintă şi un mare sacrificiu personal făcut de cei doi. Căci, pentru a putea reprezenta România, ei vor pierde zeci de milioane de lei lunar!
Concret, Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu vor trebui, în momentul în care vor semna un contract cu Federaţia Română de Gimnastică, să renunţe la renta viageră pe care o primesc din partea statului. Iar sumele nu sunt deloc mici. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică, de şapte ori campioană europeană şi multiplă medaliată la Mondiale, primeşte în jur de 9.000 de lei lunar (în noiembrie 2013 suma netă era de 8.872 de lei, dar de atunci a mai crescut în funcţie de salariul mediu pe economie).
Marian Drăgulescu, triplu medaliat olimpic, de 8 ori campion mondial şi de 9 ori campion european, primeşte acum în jur de 6.500 de lei pe lună (în noiembrie 2013, suma exactă era de 6.361 de lei). Ei bine, în momentul în care ei vor reintra în mod oficial în activitate ei trebuie să facă o scrisoare către MTS în care să anunţe acest lucru şi să ceară suspendarea acordării rentei viagere.
Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a explicat care e procedura: „Amândoi se pregătesc acum prin mijloace proprii, şi chiar dacă se pregătesc şi cu loturile, mă refer la Marian Drăgulescu, nu au niciun fel de subvenţie din partea noastră. Este ceva legat de renta lor viageră care nu se poate suprapune cu o altă cheltuială a statului cu pregătirea lor. Când vor veni să spună: gata, intrăm în pregătire, noi vom anunţa oficial acest lucru, obligatoriu pentru suspendarea rentei lor viagere”, a spus Stoica.
Din momentul în care vor intra în pregătire centralizată cu lotul naţional, cei doi vor primi indemnizaţia legală acordată de MTS şi COSR sportivilor din lotul olimpic. „Dacă vor face faţă şi vor fi reintregaţi în lotul naţional, fiecare dintre cei doi vor primi indemnizaţia de lot. Care acum este în jur de 1.800 de lei pe lună”, a dezvăluit, pentru Click!, Adrian Stoica.
La un calcul simplu vedem că din dragoste pentru acest sport şi pentru că vor să concureze pentru ţară, cei doi vor pierde sume importante de bani. Ponor va primi lunar cu 7.200 de lei mai puţin, iar Drăgulescu va primi mai puţin cu 4.700 de lei.
Indemnizaţia de lot este de doar 1.800 lei
În ceea ce priveşte aşteptările pe care Adrian Stoica le are de la cei doi mari campioni ai gimnasticii, acestea sunt foarte mari. „Cu siguranţă nu pot reveni doar pentru un singur aparat. Nu ne permitem asta, ei trebuie să ajute echipa la mai multe aparate”, a mai spus Adrian Stoica. Acesta a mai adăugat că Ponor „se pregăteşte singură în Puerto Rico, dar după un program dat de doamna Bitang, cu care ţine legătura”. Ea e acolo cu iubitul.Ponor (28 de ani) şi Drăgulescu (34 de ani) vor putea reveni în competiţii abia în vară. Cei doi au fost înscrişi deja în sistemul de control antidoping WADA, măsura fiind obligatorie cu şase luni înaintea intrării în orice concurs.
Ar putea lua 70.000 €
Conform normelor în vigoare, un aur olimpic este răsplătit de statul român cu 35.000 de euro. Suma poate fi dublată de prim-ministru, iar până acum tot timpul s-a întâmplat asta, aşa că putem vorbi că un campion olimpic e recompensat cu 70.000 de euro pentru o medalie. Şi pentru argintul şi bronzul de la Jocurile Olimpice se dau o grămadă de bani: pentru locul doi de la JO se primesc 56.000 de euro (suma e dublată), iar pentru locul 3 - 42.000 de euro (suma e, de asemenea, dublată). Jocurile Olimpice din 2016, principalul obiectiv al sportivilor noştri, vor avea loc în vara anului 2016, la Rio de Janeiro.
Cătălina, pe urmele Şuşovitinei
Dacă va reuşi să participe la Jocurile Olimpice de la Rio, in 2016, Cătălina Ponor va stabili un nou record în gimnastica feminină românească: va fi prima gimnastă din România care va concura la trei ediţii ale JO. Ea a mai participat la Atena, în 2004, şi la Londra, în 2012. Recordul absolut îi aparţine sportivei din Uzbekistan, Okasana Şuşovitina (39 de ani), care a participat la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice, nelipsind din 1992, de la Barcelona, până în 2012, la Londra. Ea e şi singura gimnastă care a concurat pentru trei state diferite de-a lungul celor 6 Olimpiade: URSS (1992), Uzbekistan (1996, 2000, 2004) şi Germania (2008 şi 2012). Specialistă a probei de sărituri, ea a deţine şi recordul de medalii mondiale cucerite la acelaşi aparat: 17 la sărituri (9 de aur, 4 de argint şi 4 de bronz).