România a câştigat Cupa "Antim Ivireanu" la rugby
România a făcut un meci mare astăzi, la Bucureşti, în Cupa Europeană a Naţiunilor, ediţia 2009-2010. Cu toate că a aliniat o echipă din care lipseau câţiva jucători importanţi - Valentin Calafeteanu, Alexandru Manta, Bogdan Bălan şi Silviu Florea -, şi deşi rezultatul nu influenţa foarte mult lupta pentru clasarea pe locul 3 (ne trebuie victorie în Portugalia, peste o săptămână), naţionala noastră a început partida decisă să-şi impună jocul şi să obţină un rezultat favorabil.
Spre deosebire de partida cu Rusia (21-21), de la Soci, "stejarii" au utilizat acum mult mai inteligent loviturile cu piciorul - mai ales "lumânările" -, punându-i în dificultate pe georgieni (fundaşul lor, Merab Kvirikaşvili, a trimis multe baloane direct în margine, fără să fie în terenul de "22") şi, totodată, dând posibilitatea înaintării, care a dus greul luptei, să-şi tragă sufletul. Aici s-a făcut diferenţa, mai ales că şi uvertura Dănuţ Dumbravă (Steaua) a fost în zi mare la loviturile de ţintă.
Debutul întâlnirii a aparţinut formaţiei noastre, care a marcat o încercare prin Marius Tincu la o acţiune colectivă, pe înaintare (min. 5, 5-0). Dumbravă a transformat eseul, iar România conducea cu 7-0. Cu toate că "stejarii" au menţinut sub presiune buturile adverse, rivalii au reuşit să echilibreze şi să egaleze situaţia prin încercarea lui Giorgi Nemsadze, transformată de Merab Kvirikaşvili (min. 10, 7-7). Acestea au fost, până la final, singurele eseuri marcate, diferenţa fiind făcute de jocul cu piciorul.
Cu o apărare decisă, placând foarte mult, luptând pentru fiecare balon chiar şi cu preţul unor accidentări - Cătălin Dascălu a părăsit terenul în minutul 31, comoţionat (este în afara oricărui pericol) -, echipa României a jucat tactic mai bine. Şi a pus jos toate penalităţile de care a beneficiat. Strategia aceasta a dat roade şi pentru că Dumbravă, aşa cum spuneam, a fost în zi bună. Stelistul a concretizat alte două penalităţi (min. 12 şi 40) astfel că la pauză între România şi Georgia era un avantaj liniştitor (13-7).
În repriza a doua tot echipa noastră a fost mai activă, ea beneficiind şi de avantajul unui om în plus după ce Merab Kvirikaşvili a fost eliminat temporar pentru zece minute. Ea a avut cel puţin două ocazii de a marca eseu la pătrunderile lui Cătălin Fercu şi Ionuţ Dimofte, doar precipitarea noastră salvându-i pe georgieni. Este adevărat că pe final adversarii au presat timp de câteva minute, însă ai noştri au dovedit că ştiu să se apere chiar şi pe linia de but.
Avantajul s-a mărit la 22-10 graţie aceluiaşi Dumbravă, care a şi-a mai trecut în cont încă două lovituri de pedeapsă (min. 48 şi 80), precum şi un dropgol (min. 42). Şi după mult timp România a reuşit să facă două reprize la fel de bune şi ca joc, şi ca rezultat.
Pe de altă parte, Georgia a suferit acum prima înfrângere din această ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor şi, totodată, cel dintâi insucces în faţa echipei noastre din 2006 încoace. Meciul a contat şi pentru Cupa "Antim Ivireanu", trofeul acordat în meciurile directe revenind formaţiei noastre.
Este de remarcat şi susţinerea de care s-au bucurat "stejarii" din partea spectatorilor bucureşteni, printre ei aflându-se premierii României şi Georgiei, Emil Boc şi Nika Gilauri, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Doina Melinte, şi ultimii doi şefi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ion Ţiriac şi Octavian Morariu.
Victoria menţine echipa României în cursa pentru clasarea pe locul 3 şi intrarea în recalificările pentru Cupa Mondială care va avea loc anul viitor, în Noua Zeelandă. Ea este însă obligată să câştige la Lisabona, în faţa Portugaliei, sâmbătă, 20 martie. Şi să câştige la două puncte diferenţă (la Bucureşti lusitanii s-au impus la un punct).
Tot astăzi, Rusia a învins cu 48-11 Germania, iar Portugalia a depăşit cu 33-15 Spania, în deplasare.