România a pierdut la handbal cu Kosovo. Alte dezastre în sporturile de echipă

Ultima actualizare:

    Cu 7 goluri marcate, Cosmin Grigoraș a fost cel mai bun marcator al României în meciul cu KosovoFoto: Marian Burlacu
Cu 7 goluri marcate, Cosmin Grigoraș a fost cel mai bun marcator al României în meciul cu KosovoFoto: Marian Burlacu

Eșecul (25-30) suferit de handbaliști în partida cu Kosovo este doar o ultimă dovadă a crizei în care se află sportul în România

Mai zilele trecute, s-au împlinit 60 de ani de când handbaliștii români au cucerit primul din cele patru titluri mondiale (1961, 1964, 1970 și 1974). Ocazia n-a fost sărbătorită cum se cuvine de actualii jucători, iar România a suferit o înfrângere jenantă în fața unei echipe din a patra (ultima) grupă valorică a handbalului european.Produs în Sala Polivalentă din București, una care poartă numele unuia dintre strategii de altă dată ai sportului cu mingea mică, Ioan Kunst-Ghermănescu, acest insucces diminuează considerabil șansele de calificare la Campionatul European de anul viitor  - România mai are de jucat cu Suedia, vicecampioana mondială, la Sibiu, și cu Muntenegru, în deplasare. În plus, contraperformanța din partida cu Kosovo arată nivelul coborât la care a ajuns cel mai popular sport de echipă cu mingea din țara noastră. Din nefericire, handbalul nu este singura disciplină care își vede reprezentativele în cădere liberă. Iată alte dezastre din ultimii 30 de ani:

Eșecul handbaliștilor cu Macedonia din 1997

Insuccesul suferit în fața echipei Kosovo nu este, totuși, cel mai sever suferit de naționala masculină de handbal. O înfrângere mult mai dură (22-35) s-a consemnat în 26 noiembrie 1997, la Skopje, în preliminariile Campionatului European. Independentă din 1991, Macedonia era o țară afectată de războiul din fosta Iugoslavie. Din formația României care a evoluat atunci făceau parte handbaliști cu nume precum Sorin Toacsen, Eliodor Voica, Ciprian Beșta, Robert Licu, Titel Răduță sau Rudi Prisacaru. A lipsit Alexandru Dedu, care suferise o accidentare la genunchiul stâng în meciul cu Portugalia de la Leiria. Din acel an a început declinul naționalei masculine de handbal.

„Baraj” pierdut cu Slovenia de echipa lui Hagi

În 2001, naționala de fotbal a înregistrat una dintre marile sale contraperformanțe. Cu Gică Hagi antrenor și având pe teren câțiva jucători cu nume precum Chivu (Ajax), Contra (Milan), Adi Ilie (Valencia) și Munteanu (Wolfsburg), România a pierdut „dubla” cu Slovenia contând ca baraj de calificare la Campionatul Mondial din Japonia și Coreea de Sud. La Ljubljana, tricolorii au condus cu 1-0, prin golul lui Marius Niculae (min. 26), însă gazdele au întors rezultatul prin reușitele lui Acimovic și Osterc. La retur,  România n-a izbutit să scoată decât un egal (1-1) deși a dominat confruntarea. Și astfel Slovenia, o țară cu doar două milioane de locuitori, și-a trimis echipa la turneul final. E de menționat că naționala de fotbal n-a mai izbutit decât o calificare la un turneu final de CM sau CE în ultimele două decenii (Euro 2016).  

Naționala de polo a ratat calificarea la JO 2008 

În 7 martie 2008, oamenii lui Vlad Hagiu pierdeau (8-9)  în fața Canadei, la Oradea. Și aceasta deși a condus cu 2-0 și 3-1. În plus, la ultima fază a meciului, deși aveau om în plus, în atac, tricolorii au greșit o pasă simplă... Absentă în 2000 și 2004, România rata astfel participarea la turneul olimpic din 2008. Cosmin Radu și colegii lui au revenit în 2012, la Londra, însă  n-au reușit să se califice nici în 2016, nici pentru ediția de anul acesta, de la Tokyo. 

Seria de înfrângeri ale Stejarilor din 2009

Refuzul rugbyștilor români care activau în Franța de a mai veni la lot după CM 2007 a făcut ca naționala de rugby să înregistreze o serie neașteptată de eșecuri. S-a întâmplat în 2009, când Stejarii au pierdut cu Rusia (19-28) și Portugalia (21-22), la București, respectiv în Georgia (23-28). La mijlocul preliminariilor Cupei Mondiale din 2011, România ocupa locul 4 și calificarea părea compromisă. Alegerea lui Alin Petrache ca președinte al FRR, precum și numirea francezului Serge Lairle ca antrenor au restabilit raporturile cu stranierii, iar Stejarii au obținut calificarea trecând cu bine de recalificări.

Retrogradare hocheiștilor în Divizia IIA a CM

În 2014, naționala masculină de hochei retrograda în Divizia IIA la CM. Adică în grupa locurilor 29-34. România a avut evoluții jenante în turneul din Lituania al Diviziei IB, pierzând toate meciurile: 0-7 cu Polonia, 1-4 cu Marea Britanie, 3-4 cu Croatia, 2-5 cu Lituania și 1-9 cu Olanda. Mai apoi, naționala a fost în progres, reușind să ajungă în Divizia a doua mondială în 2019. Adică să atingă un nivel la care n-a mai fost din 1995.  Acolo ar fi trebuit să  evolueze anul trecut, însă pandemia a anulat competițiile la hochei pe gheață. 

Baschetbalistele au fost surclasate de Cehia

Situația nu e prea roză nici sub panouri. În februarie trecut, echipa feminină de baschet a României a  fost surclasată de aceea a Ceiei: 52-100 (8-32, 17-26, 16-18, 11-24. A fost penultimul meci din grupa D a EuroBasket 2021 pentru naționala noastră, care a ratat calificarea la turneul final. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Novak Djokovic (EPA) jpg
George Puscas (Sportpictures) jpg
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
gheorghe multescu dinamo jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
influencer cehia jpg
barbosu voinea chiles  jpg
Neagu Twitter jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net