Românii, ași pe gheață și zăpadă
Performanțe deosebite obținute de sportivii români, în ultimele zile, la bob și schi alpin, confirmă ideea că am putea organiza Jocurile Olimpice de iarnă într-un viitor mai apropiat decât se credea
Într-un interviu pentru Agerpres, Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a declarat că ”România poate organiza, sigur, îndeplinind anumite condiţii, competiţii majore la sporturile de iarnă într-un orizont să spunem de 10 ani”. Iar rezultatele din ultimul timp îi dau dreptate.Bobul este singurul sport la care țara noastră a cucerit o medalie olimpică. S-a întâmplat în 1968, la Grenoble, când Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au obținut ”bronzul” la dublu. Adică în aceeași probă în care Mihai Țentea şi Ciprian Daroczi au devenit, chiar luna aceasta, campioni mondiali la categoria U23. Într-un concurs găzduit de Wintenberg (Germania) și la care au fost prezente 28 de echipaje, cei doi români în vârstă de 21 de ani au fost cronometrați în 2:52,08 pe cele două manșe, depășind Germania (locul 2 - 2:52.53) și China (locul 3 - 2:52.67). Țentea şi Darocsi nu sunt la prima clasare pe podium la CM U23, ei terminând pe 2 la ediția din 2018 și pe 3 la aceea din 2019. Totodată, elevii antrenorului Daniel Păcioianu au avut un sezon de excepție, ei câștigând și Cupa Europei, la Igls (Austria), și realizând o premieră pentru boberii români. De asemenea, în 2018, ei s-au clasat pe locul 18 la Jocurile Olimpice de la PyeongChang (Coreea de Sud), Țentea fiind atunci cel mai tânăr pilot din competiție. Iar toate aceste performanțe s-au obținut în condițiile în care singura pistă de bob din țara noastră, aceea de la Sinaia, este în paragină de mulți ani.
Andreea Grecu și Ioana Gheorghe, vicecampioane europene la bob
Țentea şi Darocsi nu sunt, însă, singurii practicanți ai bobului cu rezultate deosebite pe plan internațional. Iarna aceasta, Georgeta Popescu şi Andrei Nica au devenit campioni olimpici de tineret în probele de monobob, iar Andreea Grecu și Ioana Gheorghe au obținut vineri medalia de argint la Campionatul European de seniori de la de la Sigulda. Cele două sportive au fost la numai două sutimi de secundă de câștigătoare, rusoaicele Nadejda Sergeeva şi Elena Mamedova. Tot în această iarnă, Andreea Grecu a câștigat și Cupa Europei la general, împreună cu cu cele două împingătoare, Ioana Gheorghe și Katharina Wick, după ce în sezonul 2014-2015 reușise aceeași performanță alături de Maria Constantin, care acum concurează pentru Germania.
Ania Caill, locul 2 în Cupa Europei
Un alt rezultat deosebit a fost obținut de Ania Caill (24 de ani), care a ocupat locul 2 în proba de coborâre din cadrul etapei de la Pila (Italia) a Cupei Europei la schi alpin. Legitimată la Corona Brașov, sportiva noastră a fost la o secundă și 48 de sutimi de timpul (1:55,19) înregistrat pe cele două manșe de câștigătoarea întrecerii, Rahel Kopp. ”Super mega mega fericită ca am terminat pe locul 2 în Cupa Europei. Aș putea să vorbesc de toate persoanele care nu au crezut în mine, dar mai bine mulțumesc sustinătorilor care mi-au fost alături. Am avut ani foarte dificili, dar am continuat să muncesc din greu. Am reușit să am răbdare și, în sfârșit, a venit și răsplata”, a scris sportiva născută la Limoges, în Franța.
România, egal cu Ungaria în precalificările olimpice la hochei pe gheață
Echipa masculină de hochei pe gheață a României a trecut de o etapă a precalificărilor olimpice, câștigând Grupa K după ce a învins Islanda (10-1), Kirghizstan (18-2) și Israel (15-0). Apoi, ea a ocupat locul 3 în faza a doua, după Ungaria (2-3 după prelungiri) și Marea Britanie (3-4), dar înaintea Estoniei (7-3). "A fost un turneu foarte bun pentru noi, cu rezultate foarte mari cu echipe foarte bune din hocheiul mondial. Am fost competitivi și nu am arătat ca o echipă care abia a ajuns în eșalonul 1A. Important este să ne reparăm greșelile și să continuăm să fim competitivi pentru a face o figură bună și la Campionatul Mondial", a declarat Roberto Gliga, căpitanul naționalei noastre.