Scandal monstru în Cupa Davis. Francezii reacționează la noile schimbări:” Am ucis competiția”

Ultima actualizare:

    Nicolas Mahut este nemulțumit de schimbarea sistemului din Cupa Davis
Nicolas Mahut este nemulțumit de schimbarea sistemului din Cupa Davis

Din 2019, Grupa Mondială a Cupei Davis va deveni Cupa Mondială a Finalelor Tenisului şi se va desfăşura într-un oraş "de clasă mondială", pe durata a şapte zile, în luna noiembrie, în săptămâna în care se desfăşura în mod tradiţional finala Cupei Davis.

La acest turneu vor participa 18 naţiuni, 16 din Grupa Mondială plus alte două ce vor fi invitate. Echipele vor fi împărţite pe grupe, fază urmată de una eliminatorie, începând cu sferturi de finală. Întâlnirile vor avea trei meciuri, două de simplu şi unul de dublu, care se vor disputa după sistemul cel mai bun din trei seturi.

În aceeaşi perioadă se va disputa şi barajul pentru menţinerea/promovarea în Cupa Mondială, iar cele opt câştigătoare vor evolua anul următor la turneul final. Eşaloanele inferioare ale Cupei Davis (România este în Grupa a II-a a Zonei Europa/Africa) se vor desfăşura ca până în prezent.

Nicolas Mahut, component al echipei de Cupa Davis a Franţei, campioană en titre, s-a declarat împotriva planului de reformare a competiţiei, anunţat de ITF şi de fotbalistul Gerard Pique. "Tocmai am ucis Cupa Davis", a declarat el, pentru L'Equipe.

"Am fost surprins să aflu asta, din comunicatul ITF, fără să fi auzit niciun fel de discuţii în acest sens. Despre reformă, e simplu, tocmai am ucis Cupa Davis. Esenţa acestei competiţii istorice este de a putea juca acasă sau în deplasare. Entuziasmul oamneilor şi coeziunea sunt la fiecare întâlnire. Este competiţia cea mai veche din sportul nostru, împreună cu grand slam-urile, nu? Suntem pe cale să afectăm ceea ce face istorie în jocul nostru. Am fost primul care am spus că trebuie reformată, dar nu să o distrugem", a declarat Mahut.


    Paul-Henri Mathieu
Paul-Henri Mathieu

Fostul tenismen francez Paul-Henri Mathieu împărtăşeşte părerea lui Mahut: "Este surprinzător. Ei vor să facă o altă competiţie. Ei ar fi trebuit să spună că opresc Cupa Davis şi că îi schimbă numele. Esenţa Cupei Davis este de a juca acasă şi în deplasrae, de a trăi momente intense, puternice, de nedescris. Dacă grupăm totul într-o săptămână, pierdem chiar esenţa acestei competiţii istorice. Este sfârşitul competiţiei. Oprim Cupa Davis şi creăm un nou turneu, cum a făcut Federer cu Laver Cup."

image
image
image
image
image
image
Istvan Kovacs (Olanda - Croația). FOTO Profimedia
gimnastica romania (facebook) jpg
FCSB Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Simona Halep, Getty Images jpg
Nadia Comaneci alaturi de gimnastele romance jpg
Scotia Romania, Cupa Mondiala de rugby (Getty Images) jpg
Waalwijk Ajax Amsterdam (EPA) jpg
Farul Sepsi (Sportpictures) jpg