Schimbări dramatice în Cupa Davis. Ce se va întâmpla din 2019

Ultima actualizare:

    Nicolas Mahut este nemulțumit de schimbarea sistemului din Cupa Davis
Nicolas Mahut este nemulțumit de schimbarea sistemului din Cupa Davis

Ceea ce era de așteptat să se întâmple, s-a întâmplat: Cupa Davis va avea un nou format de anul viitor. Reforma Cupei Davis a fost adoptată cu 71,43 % din voturile celor 120 de delegaţi prezenţi la Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) de la Orlando. Conform noului format, calendarul competiţiei a fost comprimat

Din 2019, noul format va cuprinde o rundă de calificare, care va avea loc în luna februarie, și la care vor participa 24 de echipe, care vor juca meciuri acasă sau în deplasare, după același format ca și cel de acum. Printre ele se va afla și echipa României, dacă va trece de Polonia în septembrie. Cele 12 câştigătoare se vor califica în faza finală şi se vor alătura celor patru semifinaliste din acest an, care nu vor juca în luna februarie. În plus, la faza finală vor participa şi două beneficiare de wildcard, anunţate înainte de tragerea la sorţi a rundei de calificare.

Faza finală va avea astfel 18 echipe și se va desfăşura în săptămâna 18-24 noiembrie 2019. Gazda competiției va fi aleasă între Madrid și Lille. Cele 18 echipe vor fi împărțite în 6 grupe de câte trei, meciurile din această fază având loc de luni până joi. Primele clasate în fiecare grupă şi cele mai bune două echipe de pe poziţia secundă vor juca în sferturile de finală, vineri, iar sâmbătă şi duminică se vor desfăşura semifinalele şi finala. Pentru a se putea termina la timp, meciurile între țări vor avea două meciuri de simplu și unul de dublu, care se vor disputa după sistemul „cel mai bun din trei seturi”, cu tie-break în fiecare set, dacă este nevoie.

Cum s-a ajuns la schimbarea formatului Cupei Davis

Noul format al Cupei Davis s-a născut după ce ITF a ajuns la un acord, la finalul lunii februarie, cu grupul american Kosmos, fondat şi condus de fotbalistul Gerard Pique, privind reformarea Cupei Davis. Kosmos va investi în noul format trei miliarde de dolari, de-a lungul a 25 de ani. Evident că și premiile în bani sunt pe măsură, participarea la faza finală asigurând câteva milioane echipelor calificate.

„Cupa Davis a murit pentru un pumn de dolari”

Tenismenul francez Nicolas Mahut a reacţionat dur pe Twitter după adoptarea reformării Cupei Davis. El a scris că o parte a istoriei tenisului a dispărut “pentru un pumn de dolari”. “Cele 12 voci ale FFT (Federaţia Franceză de Tenis) au făcut rău. Decizie foarte dificil de acceptat ca francez. Cupa Davis a murit şi o parte a istoriei sportului nostru a zburat pentru un pumn de dolari”, a scris Mahut. Iar el a fost doar unul dintre jucătorii importanți care au criticat această decizie a Federației Internaționale de Tenis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net