Secretul succesului la handbal: «Cu fetele nu e nevoie să faci miliţie»

Ultima actualizare:

    Radu Voina, antrenorul naţionalei feminine
Radu Voina, antrenorul naţionalei feminine

Dat afară de la echipa masculină a Stelei, Radu Voina şi-a schimbat "orientarea" în handbal şi a preluat două formaţii de fete, naţionala şi Oltchim, cu care spune că lucrează mai bine decât cu băieţii.

Voina i-a succedat la prima reprezentativă lui Gheorghe Tadici, căruia i-a călcat ulterior pe urme şi la formaţia din Râmnicu Vâlcea.

Antrenor de "modă nouă", fostul campion mondial a implementat un stil diferit, aşa zisă "disciplină cu zâmbetul pe buze".

"E o prejudecată în România. A fi un antrenor cu mână de fier nu înseamnă neapărat să le jigneşti pe sportive. Noi am rămas din păcate sclavi ai acelor obiceiuri, cu reguli foarte stricte. La echipă trebuie să fie ordine şi disciplină, dar efortul se poate face şi cu ţipete, dar şi zâmbind. Important este ca totul să fie realizat într-o manieră civilizată", spune Radu Voina despre modul în care lucrează cu elevele sale, despre care spune că sunt mai serioase decât băieţii.

"Nu sunt diferenţe între handbalul masculin şi cel feminin, dar fetele sunt mult mai conştiincioase şi mai devotate atunci când trebuie să se pună în slujba echipei. Sunt capabile să se lupte până la epuizare dacă există o legătură de suflet între ele. Dacă la băieţi mai trebuie să faci pe miliţianul, la fete nu este necesar!", afirmă fostul mare handbalist.

O altă noutate adusă de Voina este renunţarea la cantonamente.

"Cred că s-a terminat perioada asta. Am făcut parte din sistem şi ştiu ce înseamnă să stai rupt de cei dragi, de viaţa cotidiană. Fetele de la Oltchim schimbă doar tricoul pentru a face aceeaşi muncă, deci trebuie să fim înţelegători cu ele", spune Voina, care va conduce de pe bancă naţionala României la Mondialele din China.

"Fetele sunt conştiente că toată lumea aşteaptă de la ele o medalie, dar nu trebuie să li se spună asta de zece ori pe zi. De altfel, din gura mea nu o să auziţi niciodată că vom veni cu medalia de aur sau ceva similar. Vom realiza performanţa de care suntem în stare la momentul respectiv", încheie selecţionerul.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 29 iulie 1950, Sighişoara

Sala Polivalentă din oraşul natal îi poartă numele

Palmares ca jucător:

Campion mondial în 1974

Argint la JO Montreal 1976

Bronz la JO München 1972 şi la JO Moscova 1980

Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1977

Şapte titluri de campion şi o Cupă a României cu Steaua

Palmares ca antrenor:

Bronz la JO Los Angeles 1984

Finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1989

Opt titluri de campion şi două Cupe cu Steaua

Campion naţional cu Oltchim în 2009

Semifinalist al Ligii Campionilor cu Oltchim în 2009

Cupa Mondială cu naţionala feminină a României în 2009

"O să mă dedic nepoatei mele"

Handbalul are un concurent serios în viaţa lui Radu Voina: nepoţica sa de trei ani, pe care vrea să o facă mare campioană.

"Handbalul este o pasiune pentru mine, o boală în sensul pozitiv. Dar voi continua doar atâta timp cât îmi va mai face plăcere. După aceea, cred că mă dedica nepoţelei mele de trei anişori. Părinţii vor să facă din ea o viitoare campioană şi m-aş vedea foarte bine în postura bunicului care o transportă între grădiniţă şi terenul de sport", spune râzând selecţionerul naţionalei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net