Şi ele au scos mizeria din gimnastică de sub preş
Într-un fel sau altul, acuzaţiile de acum ale Mariei Olaru se regăsesc în alte scandaluri celebre care au lovit gimnastica feminină în ultimele două decenii.
Primele semne privind „mizeria” din cadrul lotului păstorit de Octavian Bellu şi Mariana Bitang au apărut la puţin timp după Olimpiada din 2004 de la Atena.
Oana Petrovschi, atunci în vârstă de 18 ani, a deschis cutia Pandorei şi i-a dat în judecată pe cei doi tehnicieni. Tânăra sportivă a acuzat tratamentele inumane la care a fost supusă în cantonamente, care au forţat-o să-şi încheie prematur o carieră promiţătoare. Oana Petrovschi s-a ales cu o hernie de disc la coloana vertebrală şi a fost supusă ulterior mai multor intervenţii chirurgicale. În procesul intentat, gimnasta a solicitat daune de 1,5 miliarde de lei, dar a renunţat la acţiunea judecătorească după ce unul dintre sponsorii federaţiei a despăgubit-o cu aproximativ 100.000 de euro. „Nu voi da mâna niciodată cu foştii mei antrenori pentru cât am suferit şi pentru cât voi mai suferi”, a spus la acea vreme Oana, plecată între timp definitiv din România şi stabilită în Canada.
Inspirându-se din cazul Oanei Petrovschi, o altă fostă gimnastă, Alexandra Marinescu (acum în vârstă de 34 de ani), a atacat şi ea regimul Bellu-Bitang. Campioană mondială cu echipa în 1995 şi 1997, sportiva s-a plâns atât de rele tratamente, cât şi de o tentativă de fraudă a conducătorilor gimnasticii româneşti. „Mi-a fost falsificată vârsta şi aveam paşaport fals. Îmi era frică să ies din ţară”, a mărturisit Alexandra Marinescu. De asemenea, fosta gimnastă a scos la iveală faptul că Octavian Bellu şi Mariana Bitang obişnuiau să solicite comisioane din câştigurile obţinute de fete în concursuri.
Cel mai recent scandal cu Bellu şi Bitang drept „ţinte” a fost pornit de gimnasta Asiana Peng, care s-a revoltat prin vocea mamei sale, Silvana. Totul a pornit de la decizia oficialilor federaţiei de a o scoate pe Asiana din lotul olimpic de la Izvorani. “Dacă aveau coloană vertebrală, erau oameni - nu bipezi monştri - şi nu «retardati» şi «curve» - aşa cum îi plăcea d-nei Bitang să facă gimnastele, Bitang şi Bellu n-ar fi avut cum să accepte să fie scriptic în fruntea lotului pe post de coordonatori şi să simuleze implicarea! Bolnavi dupa avere, mogulii Bitang şi Bellu merită traşi la răspundere cu întreaga clică! După ce s-au îmbuibat de bani de pe urma gimnastelor ani de-a rândul, şi-au permis să îngroape generaţia asta cu zâmbetul pe buze! Au iubit câinii şi banii mai mult decât copiii, mai mult decât România!!! Sunteţi parte a grupului infracţional organizat care beneficiază de stimă şi respect prin jaf, fraudă şi genocid!”, au fost doar câteva dintre remarcile acide făcute de Silvana Peng la adresa tehnicienilor Bellu şi Bitang.
Au plecat definitiv de la lot în primăvară
Octavian Bellu şi Mariana Bitang sunt cei mai aureolaţi antrenori din gimnastica mondială feminină. Ei s-au aflat la conducerea lotului olimpic feminin de gimnastică din 1990 până în 2005, timp în care sportivele antrenate de ei au obţinut 89 de medalii mondiale şi 23 de medalii olimpice. Prin mâinile lor au trecut cam toate numele mari din gimnastica feminină românească, începând cu Lavinia Miloşovici şi Gina Gogean, continuând cu Simona Amânar, Andreea Răducan, Maria Olaru sau Cătălina Ponor. Au revenit la lot după 2010, cucerind o nouă medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra cu Sandra Izbaşa, însă venirile şi plecările au fost de fiecare dată cu scandal. Eşecul din lupta pentru şefia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român i-a provocat antrenorului o mare supărare, manifestată prin plecarea de la lot. Aceasta nu a ţinut decât câteva luni, căci la începutul acestui an, Bellu şi Bitang au revenit alături de echipa României, dar ca voluntari. Deşi ei coordonau toată pregătirea şi ei comandau acolo, cei doi au anunţat cu o lună înaintea concursului preolimpic de la Rio, cam imediat după accidentarea Larisei Iordache, că nu vor însoţi echipa în Brazilia, deoarece au funcţii neoficiale. Eşecul drastic suferit la acel concurs a dus la îndepărtarea lor definitivă de la lot.