Sorana Cîrstea: «Mă bucur ca un copil că pot juca»

Ultima actualizare:

    Sorana Cîrstea  este singura jucătoare  din România rămasă în  cursă la Australian Open  FOTO: EPA
Sorana Cîrstea este singura jucătoare din România rămasă în cursă la Australian Open FOTO: EPA

Sorana Cîrstea a scris o pagină de istorie, calificându-se pentru prima dată în optimile de finală ale primului turneu de Grand Slam din acest an, Australian Open. Pentru româncă e a doua calificare în această fază a unui turneu de Grand Slam, însă acum condiţiile au fost cu totul speciale: ea a depăşit accidentări grave şi simplul fapt că poate juca tenis este o victorie în sine.

Sorana Cîrstea (27 de ani), singura româncă rămasă pe tabloul principal de simplu de la Australian Open, trăieşte o săptămână magică la Melbourne. Ea a învins-o vineri (20 ianuarie), cu scorul de 6-2, 7-6, după o oră şi jumătate, pe americanca Alison Riscke, ajungând în premieră în optimile de finală ale primului turneu de Grand Slam al anului. “Sunt fericită. Sunt a doua oară în optimi la un Grand Slam şi prima dată la Melbourne. Mi-aş fi dorit mai multe rezultate, dar e bine şi aşa. Cred că am jucat bine şi am gestionat aşa cum a trebuit momentele dificile. Cum am spus şi înaintea meciului, încerc să fac orice ca să nu mă abat de la planul pe care îl stabilesc cu antrenorul”, a declarat Sorana trimisului special al “Adevărul” la Melbourne, la finalul meciului.

Pentru ea, fiecare meci pe care îl dispută reprezintă o victorie, pentru că în 2015 a fost foarte aproape de a se lăsa de tenis. Atunci a început sezonul în Top 100 WTA, dar o durere apărută la umăr a ţinut-o departe de teren aproape tot sezonul. Mai mult, în luna octombrie, când îşi „reparase” umărul, şi-a rupt degetul mare de la piciorul drept la ultimul antrenament din Bucureşti înaintea plecării sper turneul WTA de la Linz, astfel că, la finalul unui sezon ratat aproape 100%, a ieşit din Top 200 mondial! Cu o ambiţie ieşită din comun, a început urcuşul luând-o de foarte jos şi iat-o acum, pentru prima dată în carieră, în faţa unui meci istoric pentru ea: cel din optimile de finală ale Australian Open, împotriva campioanei de la Roland Garros, Garbine Muguruza, favorita 7 a competiţiei de la Antipozi!

Partida va fi programată duminică. „Nu are importanţă cu cine joc. De când am trecut de problemele mari pe care le-am avut la umăr, pentru mine contează doar prezentul. Acum pur şi simplu mă bucur că pot juca tenis. Nu mai am nici o aşteptare, vreau doar să pot juca. Eram la un Grand Slam şi dacă treceam un tur ziceam «aaa, doar un tur». Acum mă bucur ca un copil de orice succes. Când am venit la Melbourne radiam de fericire, chiar m-a întrebat antrenorul ce am. Anul trecut am lipsit, eram în Brazilia la nişte turnee ITF şi aproape că plângeam. E foarte dificil pentru un sportiv să accepţi momentul în care corpul nu te ajută să-ţi îndeplineşti un obiectiv”, a mai spus Cîrstea, care va reveni între cele mai bune 55 de jucătoare ale lumii indiferent de rezultatul meciului cu iberica. O poziţie la care în urmă cu exact un an, când era pe locul 243 WTA, nici nu spera. Acum, şi-a câştigat dreptul de a visa, iar noi o putem face alături de ea.

Stă cu gheaţă pe umăr după meciuri


    Punga de gheaţă  pe umărul drept  e obligatorie
Punga de gheaţă pe umărul drept e obligatorie

Sorana Cîrstea trece printr-un adevărat calvar după fiecare meci sau antrenament: ”După fiecare şedinţă de pregătire sau meci ţin gheaţă la umăr şi fac exerciţii, cam o oră. Apoi, încă o oră fac tratament fizioterapeutic. Am stat un an şi jumătate departe de teren şi ştiu că singura mea şansă de a mai juca tenis este aceea de a mă ţine de acest tratament”, a povestit Sorana pentru “Adevărul”.

În 2009 a fost în sferturi la Roland Garros


    În 2009, Sorana  a făcut senzaţie  la Paris
În 2009, Sorana a făcut senzaţie la Paris

Cea mai bună performanţă a Soranei Cîrstea într-un turneu de Grand Slam a fost sfertul de finală jucat la Roland Garros, în 2009. Atunci în vârstă de 19 ani, Sorana le-a eliminat, printre altele, pe Alize Carnet şi Jelena Jankovic pentru a fi eliminată de viitoarea finalistă Samantha Stosur. De atunci până în acest an nu a trecut mai departe de turul al treilea la un astfel de turneu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net