Sportivii din Rusia și Belarus, excluși de la Jocurile Paralimpice

Ultima actualizare:

Cu o zi înaintea startului Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing, organziatorii competiției au făcut un anunț așteptat de toată lumea: i-au exclus din concurs pe sportivii ruşi şi belaruşi! Anunțul a fost făcut de reprezentanții Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC).

Jocurile Paralimpice vor începe vineri la Beijing (FOTO: EPA)
Jocurile Paralimpice vor începe vineri la Beijing (FOTO: EPA)

Inițial, în urma invaziei ruseşti în Ucraina, la care colaborează Belarus, IPC anunțase, miercuri, că sportivii din Rusia și Belarus pot participa la Jocurile Paralimpice sub un steag neutru, decizie care a fost contestată de mai multe ţări. Apoi, joi, într-un comunicat de presă, IPC şi-a justificat schimbarea deciziei prin faptul că reprezentanții celorlalte delegații au amenințat cu retragerea dacă sportivii din cele două state nu sunt dați afară de la întreceri. ”Echipele şi sportivii ameninţă acum că nu vor participa, compromiţând şansele de succes ale Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022. Situaţia din satul sportivilor se deteriorează şi garantarea siguranţei acestora a devenit imposibilă", a adăugat Comitetul, în ajunul ceremoniei de deschidere a competiţiei care va fi organizată în capitala Chinei până duminică, 13 martie.

Luni, Comisia Executivă a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) recomandase interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţii, iar majoritatea federaţiilor internaţionale s-a conformat, astfel că echipele din aceste țări nu mai pot participa la întrecerile europene sau mondiale din foarte multe sporturi.

Invazia în Ucraina, amânată la cererea organizatorilor Jocurilor Olimpice?

Un raport al serviciilor occidentale scoate la iveală un fapt incredibil: oficialii chinezi le-au cerut unor înalţi oficiali ruşi, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de terminarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, notează New York Times, citând un reprezentant al administraţiei Biden. Astfel, asiaticii au vrut să se asigură că Jocurile Olimpice nu vor fi puse în umbră de sângerosul conflict declanșat de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Raportul indică faptul că oficiali chinezi aveau într-o oarecare măsură informaţii cu privire la planurile sau intenţiile de atac ale Rusiei înainte de începutul invaziei.

De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping la 4 februarie, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net