Ștefan Birtalan a împlinit 72 de ani. De trei ori cel mai bun handbalist al lumii, n-a știut nimic de mama sa 24 de ani
Unul dintre cei mai mari handbaliști din istoria acestui sport, Ștefan Birtalan, împlinește 72 de ani. Născut la 25 septembrie 1948, ”uriașul de pe semicerc” a avut o viață de film: și-a cunoscut mama la 26 de ani, a ”driblat” de două ori moartea, dar a rămas mereu fidel marii sale iubiri, handbalul, căruia i-a dedicat întreaga viață.
De două ori campion mondial cu naționala de handbal a României (1970 și 1974), triplu medaliat la Jocurile Olimpice (un argint la Montreal 1976 și două medalii de bronz la Munchen 1972 și Moscova 1980), câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1977, dar și a 12 titluri de campion national și a 5 Cupe ale României cu aceeași echipă.
Un palmares mai mult decât bogat pentru orice sportiv din istorie. Dar când aceste rezultate sunt dublate și de desemnarea, de trei ori, drept cel mai bun handbalist al lumii (1974, 1976 și 1977), realizăm că Ștefan Birtalan nu este doar un foarte mare handbalist român ci un titan al handbalului mondial.
Ștefan Birtalan împlinește 72 de ani. Părinții lui au fost în lagăr
Iar azi, 25 septembrie, acest titan împlinește vârsta de 72 de ani. Copilăria și-a petrecut-o între orașul natal, Zalău, unde a petrecut primii 10 ani din viață, și Jibou, locul unde a făcut liceul. Între timp, a devenit cetățean de onoare al ambelor localități, la Jibou din 2005 și la Zalău din 2009. În acea perioadă de început a trăit și prima dramă personală, mama lui divorțând și plecând în Ungaria pe când el avea doar doi ani. Avea să o revadă 24 de ani mai târziu, la Budapesta, după ce a făcut un anunț la televiziunea maghiară! ”La Zalău m-am născut, dar am terminat liceul la Jibou. Familia mea s-a mutat când am împlinit eu 10 ani, pentru că s-a mutat tata cu serviciul. Tata era măcelar-mezelar, iar maică-mea, casnică. Mama a divorţat de taică-miu când aveam eu 2 ani. Ea era unguroaică şi a plecat înapoi, în Ungaria”, a mărturisit Ștefan Birtalan într-un interviu pentru ”Adevărul”. El a povestit și prin ce au trecut părinții lui pentru a fi împreună: ”Pe mama o chema Valeria, pe tata István. Au ajuns până în Germania şi au fost prinşi de ruşi şi de americani şi duşi într-un lagăr de prizonieri. Tatăl meu era soldat. Ea era o puştoaică. Dar ce puştoaică! Eu am fost al treilea copil al ei şi m-a născut când avea 17 ani. Vă puteţi închipui?! A avut primul copil la 14 ani, dar a murit după două săptămâni. Primul meu frate a murit de dizenterie în lagăr, în Germania”.
Ștefan Birtalan împlinește 72 de ani. Și-a revăzut mama după 24 de ani
Timp de 24 de ani, cel care între timp devenise o vedetă incontestabilă a handbalului mondial, nu a mai știut nimic de mama lui. Sportul a făcut ca ei să se reunească, totul petrecându-se ca într-un scenariu de a mai spus Birtalan pentru aceeași sursă înainte de a povesti cum și-a reîntâlnit mama: „După Campionatul Mondial din 1974, am avut un meci cu naţionala Ungariei, la Budapesta. Atunci mi-au cerut un interviu la televiziunea lor de stat. Şi, printre altele, jurnalistul sportiv ungur care mă intervieva m-a întrebat de mama. Şi i-am spus că mama e în Budapesta, dar că nu ştiu nimic de ea de 24 de ani. Chestia asta a făcut ca a doua zi, să vină cu Poliţia şi să mi-o aducă pe maică-mea. A fost o întâlnire senzaţională, cu echipa naţională a României şi eu cu mama pe care n-o mai văzusem de peste 20 de ani. A fost chiar emoţionant. După aceea am păstrat legătura cu ea până când ea, săraca, a murit”, a mai povestit pentru ”Adevărul” marele campion.
Ștefan Birtalan împlinește 72 de ani. Fostul handbalist a avut două cumpene în viață
De-a lungul vieții, cel care ocupă locul 3 în clasamentul all-time al golgheterilor naționalei României, cu 993 goluri, după Vasile Stângă (1.414) și Robert Licu (1.054), a avut două cumpene. Prima când era în plină ascensiune, în timpul Jocurilor Olimpice din 1972, iar cea de-a doua când deja îmbrățișase meseria de antrenor, în 2008.
Ștefan Birtalan împlinește 72 de ani. La Jocurile Olimpice din 1972 a stat la 10 metri de teroriști
Prima oară când a driblat moartea a fost la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, când a fost de față la atacul terorist petrecut în satul olimpic, în urma căruia 13 sportivi israelieni au fost uciși. Povestește chiar sărbătoritul zilei: ”Totul s-a întâmplat în faţa clădirii în care era cazată delegaţia României. Blocul israelienilor era pe partea dreaptă, vizavi de al nostru. Aveam un aparat foto Kiev… M-am dus să fac poze. Am văzut totul de aproape… Şeful teroriştilor avea o grenadă prinsă de antebraţ şi negocia cu ministrul de interne al Germaniei eliberarea ostaticilor. Iar eu eram la 10 metri de terorist şi îi făceam poze! Când mi s-a terminat filmul, m-am dus în cameră, să iau altul. Am turbat de nervi, fiindcă – prostul de mine – n-am ştiut să scot corect filmul şi am pierdut toate cadrele”, a mărturisit pentru ”Evenimentul Zilei” Ștefan Birtalan.
Ștefan Birtalan împlinește 72 de ani. În 2008 a suferit un transplant de ficat
A doua mare cumpănă a venit în 2008: a suferit un transplant de ficat. Cel care a jucat 14 ani în echipa națională și care a fost golgheterul Campionatului Mondial din 1974, cu 43 de goluri, dar și al Jocurilor Olimpice de la Montreal, din 1976, cu 34 de reușite, fusese învins de o hepatită C descoperită întâmplător, în 2001, la niște analize de rutină. A fost nevoit ca, din cauza acestei boli, să întrerupă o activitate de antrenor în care cucerise deja 6 titluri naționale cu Steaua (1987, 1988, 1989, 1990, 2000 și 2001) și trei Cupei ale României (1990, 2000 și 2001). Din fericire, totul s-a încheiat cu bine, așa că acum Ștefan Birtalan este una dintre personalitățile mereu prezente alături de handbal și de handbaliști. Și când restricțiile se vor ridica, îl vom vedea cu siguranță din nou în tribună la meciurile din campionat. Până atunci, îl puteți revedea în acest articol pe marele nostru handbalist în câteva fotografii de arhivă puse la dispoziție de un mare iubitor al handbalului, Gabby Potcovel.