Turul ciclist al României / Andrei Nechita a preluat tricoul galben
Sport extrem de costisitor, ciclismul de la noi a fost afectat serios de problemele cu care s-a confruntat economia, tranziţia de la vremurile amatorismului, în care Mircea Romaşcanu strălucea în Cursa Păcii, la profesionismul pe care îl întâlnim în Turul Franţei fiind extrem de anevoioasă. Deloc întâmplător, din ultimele 15 ediţii ale „Micii Bucle” doar două au fost câştigate de rutieri autohtoni: cea din 1997, de Florin Privache, şi cea din 2007, de Dan Anghelache.
Întinsă pe aproape patru ani, aşteptarea oficialilor FR de Ciclism a luat sfârşit duminică, atunci când tânărul Andrei Nechita (România tineret) – a împlinit 23 de ani în 19 mai – a reuşit să îmbrace tricoul galben, cel atribuit liderului clasamentului general la individual. Bucuria vasluienilor a fost cu atât mai mare cu cât ei au aflat că noul lider al cursei este un concetăţean de-al lor, el având un apartament în oraşul moldav chiar dacă trăieşte de ani buni, alături de părinţi, în Italia.
Înconjurat de rudele sale, solicitat de admiratori să acorde autografe sau să facă fotografii alături de ei, Nechita a parcurs drumul de 50 de metri, între locul unde s-a desfăşurat premierea şi hotelul Racova, unde a locuit pentru o seară, de duminică spre luni, echipa lui, în circa 15 minute. „Este pentru prima oară când port tricoul galben fiindcă sunt debutant în Turul României. În Italia, unde trăiesc şi mă antrenez, nivelul este mai ridicat în ciclism, dar din ce am văzut în aceste prime zile diferenţa nu se simte foarte tare. S-a mers destul de rapid în primele două zile, media orară fiind una bună”, a declarat Nechita la puţine momente după ce îmbrăcase tricoul galben.
Întrebat cine se anunţă a fi adversarul său cel mai tare, în etapele următoare, vasluianul a rostit fără să se gândească prea mult, sigur pe el: „Cel care a câştigat astăzi (n.r. – duminică, Ioannis Tamouridis) pentru că face parte dintr-o echipă de profesionişti, iar ei au alt ritm faţă de noi. În plus, vor fi etape de peste 200 de kilometri, iar eu n-am făcut niciuna până acum. Nu ştiu cum mă voi simţi, dar voi încerca să rămân acolo, în frunte”.
DECLARAŢIE„Nu mă gândesc acum să-mi iau casă în Italia sau să fac altceva. Nu am prea timp liber. Îmi doresc foarte mult să devin ciclist profesionist. Acum sunt la Elite”Andrei Nechitacomponent al naţionalei de tineret
CASETĂVa încerca să-şi păstreze avansul până la Transfăgărăşan
Nechita recunoaşte că rezistă la căţărare, însă cu o condiţie: ca ele să nu fie foarte lungi, ci de 3-4 kilometri. Cum etapa de vineri, de pe Transfăgărăşan, este, de fapt, o căţărare aproape continuă, vasluianul spune cu zâmbetul pe buze că va încerca să limiteze elanul celorlalţi, sperând ca până atunci să-şi păstreze decalajul de timp între el şi urmăritori.
CASETĂLocuieşte la Trevizo, oraş în care sportul e la el acasă
Ciclistul român este stabilit la Trevizo, oraş cu 80.000 de locuitori, aflat în apropiere de Veneţia, care este înfrăţit cu Timişoara. Acolo, el a găsit un mediu prielnic pentru sport, acolo activând echipe puternice de baschet, rugby şi volei. „Acolo am început să fac ciclism. Am plecat în Italia acum zece ani, cu părinţii mei. Suntem toţi stabiliţi în Trevizo”.