Ucraineanca Elina Svitolina refuză să joace contra unei tenismene din Rusia

Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina este prima din această țară care a refuzat să joace o partidă oficială, dintr-un turneu WTA, cu o adversară din Rusia.

Elina Svitolina ocupă locul 15 în clasamentul WTA (FOTO: EPA)
Elina Svitolina ocupă locul 15 în clasamentul WTA (FOTO: EPA)

Principala favorită a turneului WTA de la Monterrey, Svitolina, ocupanta locului 15 mondial, urma să o întâlnească în primul tur pe rusoaica Anastasia Potapova, jucătoare clasată pe poziția 81. Numai că Svitolina a anunțat că refuză să joace împotriva unei reprezentante a țării care i-a invadat patria. Așa că a preferat să se retragă decât să evolueze împotriva unei rusoaice.

Cred că situația actuală necesită o poziție clară a tuturor organizațiilor, fie că e vorba de ATP, WTA sau de ITF. Noi, jucătorii ucraineni, le-am cerut să urmeze recomandările Comitetului Olimpic Internațional și să accepte sportivii din Rusia și Belarus doar ca sportivi neutri, fără să afișeze steagul, alte simboluri sau imn. De aceea, vreau să anunț că nu voi juca marți la Monterrey, dar nici vreun alt meci împotriva unei sportive din Rusia sau Belarus. Nu dau vina pe sportivii ruși. Ei nu sunt responsabili de invadarea patriei mele. Chiar vreau să îmi arăt recunoștința față de toți jucătorii, mai ales cei ruși și bieloruși, care au luat atitudine împotriva războiului. A fost un gest curajos! Sprijinul lor este esențial!”, a scris Elina Svitolina pe Twitter.

Comitetul Internațional Olimpic recomandă interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus

Svitolina este una dintre sportivele care a anunțat concret ce va face pentru a sprijini poporul ucrainean. Ea a anunțat că va dona toate premiile pe care le va câștiga în următoarele turnee pentru lupta împotriva invadatorilor ruși.

Tot luni, Comisia Executivă a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţii. Subliniind că numeroşi sportivi ucraineni sunt împiedicaţi să concureze din cauza invaziei ruse, Comisia Executivă a CIO ”recomandă federaţiilor internaţionale de sport şi organizatorilor de manifestaţii sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor şi reprezentanţilor oficiali ruşi şi belaruşi în competiţii internaţionale”. Deja unele federații internaționale, cum ar fi cele de Fotbal (atât FIFA, cât și UEFA) sau cea europeană de handbal ori Euroliga, cea mai puternică întrecere continentală a baschetului, au interzis participarea echipelor din Rusia în competiții.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net