Un imens campion al gimnasticii românești a murit: Dan Grecu, „Stăpânul inelelor”
Sportul românesc este mai sărac. Vineri seară, 12 decembrie, a încetat din viață, la doar 74 de ani, marele campion al sportului românesc, Dan Grecu. A fost primul campion mondial al gimnasticii românești, dar și ca antrenor a scris pagini de istorie.
Campion mondial în 1974, Dan Grecu a deschis drumul de aur al gimnasticii din România, iar performanţele sale ca sportiv au fost dublate de cele obţinute ca antrenor al lotului naţional: medalii la europene, mondiale şi Jocuri Olimpice, culminând cu aurul la cal al lui Marius Urzică, la Sydney 2000 şi cu cele patru clasări pe podium la Atena 2004 (bronz istoric la echipe, argint la cal, Marius Urzică, argint la sol şi bronz la sărituri, Marian Drăgulescu).
„Dan Grecu, <<Stăpânul inelelor>>, s-a transformat în stea. Primul campion mondial din gimnastica românească, medaliat olimpic şi european. Creatorul marilor succese ale gimnasticii masculine româneşti din anii 1988-2004 a plecat dintre noi azi noapte. Dan Grecu a primit Colanul de Aur al COSR în martie 2024. Dumnezeu să-l odihnească! Veşnic în amintirile noastre!”, a transmis COSR.
În 1974, Dan Grecu a cucerit titlul mondial la inele
Într-adevăr, după o carieră extraordinară ca sportiv - bronz la Jocurile Olimpice din 1976, aur (1974), argint (1979) și bronz (1978) la Campionatele Mondiale și aur (1975) la Campionatele Europene, toate medaliile fiind cucerite la inele - Dan Grecu a trecut în „barca” antrenorilor, acolo unde a fost părtaș la perioada de aur a gimnasticii masculine românești. Pentru că sunt îndrumarea lui au fost obținute cele mai mari succese din istoria acestui sport la noi în țară.
Să spunem doar numele lui Marian Drăgulescu, Marius Urzică, Ioan Suciu, Dan Potra, Răzvan Șelariu și Daniel Popescu, adică echipa pe care a dus-o pe locul 3 la Jocurile Olimpice la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, și am spus tot. În plus, dacă el nu a putut cucerit titlul olimpic, a făcut totul pentru a-l duce pe Marius Urzică spre cea mai importantă medalie din lume. Și acesta a triumfat în 2000, la Sydney, în proba de cal cu mânere, sub ochii plini de lacrimi ai antrenorului coordonator Dan Grecu.
Tot de numele lui Dan Grecu se leagă și primul titlu european absolut la gimnastică masculină, cucerit de Dan Potra, în 2002, la Patras. De asemenea, singurele titluri europene pe echipe la masculin, obținute în 2002 și 2004 se datorează tot antrenorului coordonator Dan Grecu, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria acestui sport, deși cumva pe nedrept trecut în uitare. Iar în final, nu pot să nu amintesc de excepționalul Marian Drăgulescu, care a fost descoperit și a „explodat” sub conducerea lui Dan Grecu.
Dan Grecu a fost unul dintre cei mai valoroși arbitri internaționali de gimnastică
Fost vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică, dar și unul dintre cel mai bine cotați arbitri internaționali pe care i-a avut gimnastica mondială, Dan Grecu s-a născut la 26 septembrie 1950, în Bucureşti. El a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS) din Bucureşti, promoţia 1980, devenind profesor de educaţie fizică.
A debutat în gimnastică la vârsta de 12 ani, la Iaşi, sub îndrumarea profesorului Octav Ungureanu. În 1963, a fost legitimat la clubul Viitorul Bucureşti, de unde s-a transferat la Dinamo, tot în Capitală. La cele două cluburi, precum şi la lotul naţional, s-a pregătit cu antrenorul Mircea Rădulescu.
După retragerea din actitivate, a devenit antrenor, iar sub conducerea lui lotul național s-a pregătit mai bine de un deceniu în Centrul Olimpic de la Reșița, acolo unde s-au născut adevărați campioni.