VIDEO Cu masca pe figură! Fotbaliștii de la Real Madrid se testează precum lotul de canotaj al României!

Ultima actualizare:

    Fotbaliștii de la Real Madrid au descoperit anul acesta o metodă de antrenament folosită de canotorii români încă din 2016Foto: Marian Burlacu
Fotbaliștii de la Real Madrid au descoperit anul acesta o metodă de antrenament folosită de canotorii români încă din 2016Foto: Marian Burlacu

La începutul acestei luni, antrenorul de fotbal Florin Motroc a postat pe contul său de Facebook un filmuleț în care fotbaliștii lui Real Madrid se pregătesc purtând măști pe figură! Acest gen de testare fizică este folosită de lotul de canotaj al României din 2015. Și e o altă explicație a rezultatelor pe care canotorii români le înregistrează la marile competiții.

Florin Motroc a însoțit filmulețul postat cu următorul comentariu: „Nu sunt astronauți, nu sunt galactici, sunt jucătorii lui Real Madrid! Despre ce vorbim?”. Imaginile au stârnit reacții diferite. „Noi nu avem nici medicamente pentru jucători”, a scris Ioan Oaie Pănescu. Văzând imaginile cu fotbaliștii Realului din Madrid mi-am amintit că și componenții lotului olimpic de canotaj erau supuși unor astfel de teste. Doar că spre deosebire de fotbaliști, care alergau purtând mască și având în spate un dispozitiv care înregistra informațiile transmise de senzori, canotorii „trăgeau” la ergometru. Tot cu masca pe figură, ceea ce, o știm cu toții de când cu pandemia, nu este tocmai plăcut.Informat că la FR de Canotaj astfel de teste fizice sunt efectuate de câțiva ani, Florin Motroc a replicat: „Nu am știut! E clar, ca nimic nu e întâmplător!”.

În canotajul românesc există o tradiție în implicarea științei în pregătirea sportivilor. Prin 2000, Pierre de Hillerin, la acea vreme șef al Centrului pentru Problemele Sportului, îmi spunea că FR de Canotaj este una dintre puținele federații sportive de la noi interesate de noutățile care apar în sistemul de antrenament la nivel mondial.

Profesorul Valeriu Tomescu: „Aceste măsurători le egfectuăm la lotul de canotaj din 2015”

Director al Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică din cadrul COSR (COTAS), profesorul Valeriu Tomescu ne-a declarat: „Acest gen de măsurători se efectuează din 2015 la lotul de canotaj. Prin această testare se evaluează volumul maxim de oxigen. Acel VO2 Maxim. Se pot determina mai mulți parametri. Lipide, proteine, carbohidrați. Se determină pragurile ventilatorii, respectiv pragul ventilator unu, aerob, și pragul ventilator 2, anaerob. În urma acestor evaluări, se pot stabili anumite dozări în antrenament. Altfel spus, pregătirea sportivilor de performanță se individualizează”.

Antrenor al Constantinei Diță în perioada în care aceasta a cucerit singurul titlu olimpic la maraton pentru România (Beijing 2008), Valeriu Tomescu a precizat că testele se fac ținându-se cont de specificitatea fiecărui sport. „La canotaj, sportivii sunt testați la ergometru. Dacă sunt cicliști, pe bicicletă”, a declarat directorul COTAS, care a adăugat că a lucrat și cu performeri din alte sporturi, inclusiv cu Ana Maria Popescu Brânză. „Noi monitorizăm sportivii și în timpul somnului. Nu știu dacă ați văzut ieri, la Otopeni, dar Ana Maria purta o brățară neagră. Aceasta este cel mai important sistem de monitorizarea a somnului. Chiar m-am bucurat că Ana Maria a respectat cererea mea și nu și-a scos brățara după competiție. Fiindcă vrem să aflăm parametrii ei și după ce a ieșit din concurs și se află într-o perioadă de repaus”. 

În 2018, Valeriu Tomescu și-a luat doctoratul în sport, la UNEFS, cu lucrarea „Valorificarea unor factori interni ai capacității de performanță la canotorii seniori”. 

Metoda folosită de Real Madrid și de lotul de canotaj are drept scop verificarea parametrilor fizici ai sportivilor în condiții de efort intens, oboseală (lipsă de oxigen). Prin aceasta se semnalează și existența unor posibile probleme cardiace la sportivi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net