Antrenorul poate fi un pericol pentru sănătate. Ce condiţii ar trebui să îndeplinească
Suntem un popor care nu face sport, iar dacă totuşi ne facem abonamente la sală, riscăm să ne alegem cu probleme de sănătate uneori ireversibile. Asta fie pentru că nu ştim să facem sport corect, fie apelăm la un instructor personal neacreditat, nepregătit, care mai mult rău fac.
“În prezent, există foarte mulți pseudo-antrenori de fitness, care, atrași doar de perspectiva taxelor încasate de la clienți, ajung să le producă acestora daune fizice și morale, pe lângă cele materiale”, atrage atenţia Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Fitness și Culturism (FRFC). Specialistul ne spune la ce să fim atenţi atunci când alegem să colaborăm cu un instructor.
- Cum arată? Un antrenor bun aplică ceea ce predică în primul rând pe el. Dacă nu a reuşit să aibă rezultate nici măcar în ceea ce-l priveşte, nu are grijă de corpul lui, nu e preocupat de noi tehnici de antrenament şi nu dă un exemplu cu stilul său de viaţă, atunci nu îşi poate impune cuvântul.
- Mergi pe recomandări! Antrenorii buni sunt foarte căutați de clienți, pentru că sunt recomandați. Ei monitorizează îndeaproape performanțele fiecărui client, cărora le dedică fișe speciale de lucru, de unde să reiasă progresele efectuate zi de zi. “Majoritatea țin albume înainte și după, ca să îi poată motiva în continuare pe clienți să continue lupta cu kilogramele în plus, văzând de unde au plecat și unde au ajuns. Așadar, roagă antrenorul să îți ofere dovezi ale performanțelor sale anterioare. Daca nu are în portofoliu zeci de clienți mulțumiți, nu are rost să fii tu cobaiul său, pe banii și pe timpul tău”, mărturiseşte Gabriel Toncean.
- Antrenorul trebuie să deţină un certificat de specialitate. În România, Federația Română de Culturism și Fitness este singura instituție acreditată pentru a oferi această certificare, în baza absolvirii unor cursuri organizate de către specialiști în domeniu.
- Ce ar trebui să te înveţe încă de la prima şedinţă. Prima ședință cu antrenorul personal trebuie să fie dedicată unei analize amănunțite a clientului, privind: istoricul său medical, stilul de viață, obiectivele dorite și intervalul de timp în care dorește să le obțină. Fiecare antrenament trebuie explicat din două perspective: utilitatea sa pentru client și modul corect de efectuare a acestuia. Clientul trebuie să înțeleagă logic de ce i se recomandă un anumit număr de exerciţii, de ce trebuie să respecte recomandările legate de nutriție, precum și celelalte sfaturi pentru o viață sănătoasă.
Portretul unui bun antrenor
Are un portofoliu de clienți care îl recomandă.Este un bun ascultător și știe să se facă respectat.Lucrează doar cu obiective clare și monitorizează rezultatele fiecărui client. La prima ședință face obligatoriu o evaluare generală a clientului, îi verifică istoricul medical și îi oferă sfaturi de viață și de nutriție.Tot la prima ședință îți va comunica transparent onorariul său.La fiecare ședință acordă atenție modului în care este realizat fiecare exercițiu din program.De la ședință la ședință va contoriza progresele și va crește intensitatea exercițiilor în timp. După prima lună de antrenament va reevalua fiecare client și va seta noi obiective lunare de atins. Este un bun consilier și mentor, căci știe să impulsioneze clienții să rămână motivați și să adopte un stil de viață sănătos.