10 secrete ale noului selecţioner al României

Ultima actualizare:

    Cristoph Daum va veni în România pentru a-şi resuscita o carieră aflată în declinFoto: AP
Cristoph Daum va veni în România pentru a-şi resuscita o carieră aflată în declinFoto: AP

Răzvan Burleanu a căutat până a găsit. Visul său de selecţioner cu şcoală germană care să-i succeadă lui Tata Puiu s-a împlinit, doar că nu e chiar ce speram noi şi cu siguranţă nici ce aşteptau oamenii de fotbal din România, care deja s-au pus pe contestat.

Totuşi, dacă Daum, 62 de ani, va fi validat, ne va conduce în calificările pentru Mondialul din Rusia şi e bine să ştim cu cine avem de-a face.

1. Fost fotbalist mediocru

Christoph Daum este genul de antrenor consacrat care nu provine dintr-un fotbalist legendar. Noul selecţioner al României a jucat la seniori doar şapte ani, pentru Eintracht Duisburg şi FC Köln, câştigând un titlu în Bundesliga cu ultimii, în 1978, dar ca jucător de lot, nu de bază. În rest, acesta şi-a petrecut timpul la nivel de amatori şi s-a retras repede, la vârsta de 26 de ani, sesizând că nu poate face carieră.

2. Principal la Köln la 33 de ani

Daum n-a plecat însă din fenomen, ci s-a îndreptat spre ambiţii mult mai mari. Şi-a luat licenţa de antrenor şi s-a apucat imediat de predat, tot la amatorii lui Köln. Aici s-a descurcat mai bine şi, urcând etapă cu etapă, a ajuns antrenor principal la trupa din Westphalia la doar 33 de ani. După patru ani fără rezultate la Köln a plecat la Stuttgart şi a venit primul trofeu ca tehnician, titlul cu VFB, în 1992. Avea 39 de ani.

3. Campionul Turciei cu Beşiktaş

A urmat o aventură de doi ani pe Bosfor, încununată cu succes. În 1995, Daum câştiga titlul cu Beşiktaş şi era unul dintre primii antrenori străini care reuşeau asta într-un fotbal conservator, dar în plină creştere. Acest succes i-a dat notorietate europeană, iar Daum a devenit dintr-o dată antrenorul pe care orice echipă şi-l dorea.

4. Duşmanul de moarte al lui Bayern Munchen

După acest episod s-a întors în Bundesliga pentru patru sezoane pe banca lui Leverkusen. A terminat de trei ori pe doi, de fiecare dată fiind depăşit la mustaţă de Bayern München, marea rivală din acea perioadă. A mai obţinut şi un loc 3, când campioană a ieşit Kaiserslautern, iar Bayern a ocupat locul 2. Deşi n-a obţinut nici un trofeu, această perioadă bună l-a propulsat în postura de favorit pentru postul suprem.

5. La un pas să fie selecţionerul Germaniei

În 2000, această pretenţie l-a distrus însă, pentru că duşmanii lui de moarte au săpat adânc şi au descoperit nişte informaţii personale tulburătoare, care aveau să-l compromită total. Managerul lui Bayern, Uli Hoeness, a dezvăluit public că Daum prizează frecvent cocaină în timpul deselor orgii pe care acesta le face cu prostituate şi un scandal uriaş s-a iscat de atunci.

6. Prins oficial drogat cu cocaină

Daum a negat acuzaţiile lui Hoeness şi chiar l-a dat în judecată pentru calomnie, dar la o presiune publică fantastică a fost nevoit să accepte un test medical. În firele de păr recoltate s-a descoperit însă prezenţa acestor substanţe interzise şi nu într-o cantitate mică. Valoarea depistată la Daum a fost cea mai mare măsurată vreodată la Institutul de Medicină Legală al Universităţii din Köln.

7. Exilat patru ani din Bundesliga

Acesta a fost sfârşitul carierei lui Daum în fotbalul german, tocmai în perioada de glorie. Cocaina i-a tăiat creanga de sub picioare, iar antrenorul a fugit câteva luni în Florida, după care a dispărut din Germania timp de şase ani. Fusese oricum suspendat şi amendat cu 10.000 de euro.

8. Turcia, refugiul lui Daum după scandal

Această ţară mai puţin pretenţioasă cu imaginea de drogat l-a primit cu braţele deschise. A fost antrenor la Beşiktaş, apoi în două rânduri la Fenerbahce, unde a câştigat două titluri consecutive, în 2004 şi 2005, plus o aventură în Austria, unde a câştigat un nou campionat. În Germania a putut reveni abia în 2006, la Köln, dar n-a mai reuşit nimic. Ultimul său trofeu a fost Cupa Turciei, obţinută însă în 2009, cu Fenerbahce. 

9. N-a mai antrenat de şase ani

Pare principalul semn de întrebare legat de inspiraţia de a-l numi pe Daum selecţioner, poate mai important decât cazul “cocaina”. Neamţul a lipsit aproape 6 ani din fotbal, timp în care a mai condus-o foarte puţin pe Bursaspor, de unde a fost demis. Iar când asta vine după episodul dezastruos “Iordănescu”, absent din fenomen 10 ani, avem motive să ne îngrijorăm.

10. S-a vindecat de cancer de piele

Christoph Daum n-a avut o viaţă prea uşoară. A crescut fără tată, în casa bunicilor de la ţară, şi a fost un copil sărac. A fost căsătorit de două ori, din aceste mariaje rezultând în total patru copii. În august 2011 a fost diagnosticat cu cancer de piele, dar spune că a depăşit boala după câteva operaţii. E implicat în mai multe proiecte umanitare de susţinere a copiilor din zonele defavorizate, dar duce şi o campanie împotriva rasismului. E mare susţinător al cauzelor homosexualilor.

Christoph Paul Daum

  • Data şi locul naşterii: 24 octombrie 1953, la Zwickau, Germania de Est (62 de ani)
  • Juniorat: 1971 Hamborn 07
  • Seniorat: 1972–1975 Eintracht Duisburg
  • 1975–1979 1. FC Köln
  • Echipe antrenate:
  • 1986–1990 1. FC Köln
  • 1990–1993 VfB Stuttgart
  • 1994–1996 Beşiktaş
  • 1996–2000 Bayer Leverkusen
  • 2001–2002 Beşiktaş
  • 2002–2003 Austria Wien
  • 2003–2006 Fenerbahçe
  • 2006–2009 1. FC Köln
  • 2009–2010 Fenerbahçe
  • 2011 Eintracht Frankfurt
  • 2011–2012 Club Brugge
  • 2013–2014 Bursaspor
  • Trofee ca jucător: Bundesliga, în 1978, cu FC Köln
  • Trofee ca antrenor: Campion al Germaniei şi câştigător al Cupei cu Stuttgart, în 1992. Campion al Turciei cu Beşiktaş în 1995 şi cu Fenerbahce în 2004 şi 2005. Câştigător al Cupei Turciei cu Beşiktaş în 1994 şi cu Fenerbahce în 2009. Campion al Austriei, cu Austria Viena, în 2003.
  • Cifră: 985 de meciuri ca antrenor principal în Germania, Austria, Turcia şi Belgia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net