3 surprize plăcute şi 3 dezamăgiri ale primelor 22 de etape din Liga 1
După 22 de etape campionatul intern s-a întrerupt pentru o lună şi jumătate, după care, din 3 februarie 2018, urmează asaltul final pentru play-off şi play-out. S-a scurs însă suficient pentru a ne face deja o idee obiectivă cu privirile la plusurile şi minusurile competiţiei noastre interne. Iată câte 3 de fiecare parte!
CFR Cluj a renăscut frumos. Ardelenii au ieşit miraculos din insolvenţă şi după câteva artificii la nivel de patronat au spus că vor titlul. Mulţi au râs de feroviari mai ales că acest lucru se întâmpla în perioada când FCSB colecta tot ce avea mai bun fotbalul românesc. Dan Petrescu a venit însă cu certitudinea antrenorului care a mai făcut asta la Urziceni, şi-a încropit un lot low-cost, dar solid, şi a reuşit maximul. A încheiat anul 2017 în poziţia de lider, iar cu puţină atenţie putea să aibă şi un avans insurmontabil. Chiar şi aşa, jos pălăria în faţa CFR-ului!
Astra n-a căzut datorită lui Iordănescu. O altă surpriză foarte plăcută a fost menţinerea în top a giurgiuvenilor. Echipa intrase pe o pantă descendentă încă din sezonul trecut, când Marius Şumudică şi-a anunţat plecarea pentru a nu se compromite la un club cu buget de austeritate. Totuşi, Edi Iordănescu a făcut minuni cu un lot subţire, atât numeric, cât şi valoric. Cu ajutorul unor puşti ca Ioniţă şi Moise, dar şi al unor veterani ca Stan, Erico sau Polczak, Astra a fost o echipă greu de bătut şi e pe un neaşteptat loc 4, care în acest moment duce în Liga Europa.
Gnohere a rupt norma. FCSB a făcut multe transferuri vara trecută, dar tocmai unul dintre jucătorii luaţi la kilogram s-a dovedit cel mai util. Harlem Gnohere a costat 250.000 de euro, o nimica toată pentru Gigi Becali, şi a marcat de 12 ori, fiind golgheterul Ligii 1. Fără el, roş-albaştrii ar fi fost mult sub CFR şi Craiova, cu şanse minuscule de mai spera la titlu. „Bizonul” poate fi astfel trecut în fruntea listei cu jucătorii care au impresionat în aceste prime 22 de etape.
Nimic de făcut cu Alibec. Trecând la dezamăgirile acestei prime părţi a sezonului, nu putem să nu începem cu Denis Alibec. Jucătorul a costat-o pe FCSB 2,5 milioane de euro, adică de 10 ori mai mult decât Gnohere, şi a oferit de 12 ori mai puţin: 0 goluri în Liga 1. Atacantul şi-a pierdut total busola şi, dintr-un cumul de factori, este inutil echipei. Mofturos, tot timpul supărat, accidentat mai mult sau mai puţin şi total neinspirat în faţa porţii, Alibec trebuie să-şi dea un restart în această pauză, altfel nu va fi doar dezamăgirea anului 2017, ci şi a anului 2018.
Viitorul n-a ţinut steagul sus. Constănţenii au câştigat miraculos titlul în sezonul 2016-2017 şi au mai încercat marea cu degetul în meciurile din cupele europene. După ce APOEL Nicosia şi Red Bull Salzburg le-au interzis grupele, Viitorul nu s-a mai regăsit şi a oscilat foarte mult în rezultate. Cu un lot vizibil slăbit după pierderile lui Benzar şi Coman, Hagi n-a reuşit să mai dea constanţă echipei şi Viitorul a tremurat tot timpul pentru play-off. Nici acum nu e sigură de prezenţa acolo.
Dinamo s-a sabotat din interior. La egalitate de puncte cu trupa din Ovidiu este şi Dinamo, doar că golaverajul mai slab o face să ierneze în play-out. Ruşinos pentru pretenţiile câinilor, care au rămas fără antrenor după 11 etape, iar după alte cinci şi patronul şi-a anunţat plecarea. Deocamdată doar verbală, dar dacă cineva sare cu nişte bani, se face şi practic. Oricum, Dinamo să se lupte la retrogradare cu Sepsi şi Juventus ar fi umilinţa maximă pentru „câini”.