7 lucruri esenţiale despre Liga Naţiunilor. România debutează vineri

Ultima actualizare:

    Naţionala României are ca obiectiv calificarea la Euro 2020
Naţionala României are ca obiectiv calificarea la Euro 2020

Mâine începe competiţia inventată de UEFA pentru a oferi un colac de salvare în drumul spre Euro 2020. Vineri, la Ploieşti, tricolorii lui Contra întâlnesc Muntenegru în prima etapă din nou înfiinţata Ligă a Naţiunilor. E o găselniţă a forului european pentru a da un aer oficial meciurilor amicale, miza fiind acum calificarea la Euro 2020, turneu final găzduit de 13 ţări, inclusiv de România.

În Liga Naţiunilor, România e într-o grupă cu Serbia, Muntenegru şi Lituania, meciurile urmând să aibă loc tur-retur până la finalul acestui an. Puţină lume ştie însă pentru ce jucăm şi care sunt „secretele” acestei Ligi care a complicat serios vechiul sistem de calificare la Campionatul European.

*Suntem în divizia a treia. În Liga Naţiunilor 2018-2019 nu vom juca împotriva celor mai puternice naţionale din Europa. Din cauza rezultatelor proaste din ultimii ani, România a fost introdusă de UEFA în a treia din cele patru divizii (A, B, C şi D).

*Putem promova sau retrograda. Următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor e în 2020-2021, iar componenţa diviziilor se va schimba după un sistem de promovare şi retrogradare. În cazul nostru, vom promova în Liga B doar dacă ne câştigăm grupa. În schimb, vom retrograda dacă ne vom clasa pe ultimul loc sau vom fi pe locul 3 cu cel mai slab punctaj într-un clasament separat al echipelor de pe locurile trei în Liga C.

*Preliminariile Euro 2020 se joacă la anul. Separat de Liga Naţiunilor, anul 2019 e rezervat exclusiv pentru preliminariile clasice, cu 10 grupe a câte cinci sau şase echipe. De aici vor fi stabilite 20 din cele 24 de naţionale calificate, adică primele două clasate din fiecare grupă.

*Liga Naţiunilor stabileşte urnele valorice. La tragerea la sorţi a grupelor de calificare (programată la 2 decembrie 2018), componenţa urnelor va fi dată de ierarhia generală a Ligii Naţiunilor. Din Liga C, România va fi plasată undeva pe locurile 25-39. Ca urmare, vom fi în urna a treia (locurile 25-30) sau a patra (locurile 31-39) la tragerea la sorţi a preliminariilor Euro 2020.

*Fiecare Ligă dă o calificată la Euro. Cele patru locuri libere rămase după preliminariile din 2019 vor fi ocupate de învingătoarele play-off-urilor din cele patru divizii ale Ligii Naţiunilor (A, B, C şi D). În principiu, vor juca în play-off câştigătoarele de grupe, cu condiţia să nu se fi calificat la Euro din preliminariile clasice. În această situaţie, locurile din play-off vor fi ocupate de alte echipe (de pe locurile 2, 3 sau chiar 4), în funcţie de ierarhia generală a Ligii Naţiunilor.

*Colacul de salvare vine în martie 2020. Doar dacă ne câştigăm grupa din Liga Naţiunilor, avem asigurat un loc în play-off-ul Ligii C, care se va disputa în primăvara lui 2020. Apoi, dacă ratăm calificarea la Euro în 2019, ne vom agăţa de colacul de salvare al Ligii Naţiunilor. Play-off-ul se va disputa în sistem semifinală-finală, într-o singură manşă.

*Nu putem câştiga Liga Naţiunilor 2018-2019. Această onoare e rezervată exclusiv naţionalelor din prima divizie. Cele patru câştigătoare de grupe din Liga A se vor întâlni într-un play-off în vara anului viitor pentru a stabili echipa care va ridica trofeul ediţiei inaugurale.

Dincolo de miza sportivă, Liga Naţiunilor e o ocazie pentru Federaţia lui Răzvan Burleanu de a-şi rotunji veniturile. Fiecare naţională din Liga C va primi de la UEFA suma de 750.000 de euro, ca bonus de participare. Apoi, încă 750.000 de euro sunt rezervaţi celor patru câştigătoare de grupe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Radu Dragusin (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Florin Nita (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (X, Twitter) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania tenis FedCup (Facebook) jpg
Otelul Galati CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net