A făcut infarct pe teren la 40 de grade!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Codul galben de căldură instalat ieri în sudul României a făcut din start o victimă, la Baloteşti, în persoana unui fotbalist african în vârstă de doar 21 de ani. Asta pentru că şi clubul la care activa, Delta Tulcea, din Liga a II-a şi FC Baloteşti, din Liga a III-a au ignorat avertismentele meteo şi au organizat un amical chiar la orele prânzului, când afară nici nu se putea respira, dar să se joace şi fotbal.

De aici, până la o tragedie, n-a mai fost decât un pas. După ce s-a copt în căldură 80 de minute, pe banca de rezerve, Henry a fost introdus pe tern pentru ultimele 10 minute ale jocului.

La o temperatură de 40 de grade, fotbalistul nigerian al dobrogenilor a căzut însă fără suflare, intrând imediat în stop cardio-respirator. "În minutul 86, am dictat un fault pentru echipa tulceană, iar în acel moment l-am văzut pe jucătorul lor întins la pământ. Din păcate, maşinile de intervenţie de la stadion nu erau dotate cum trebuie. De aceea au fost chemate alte două ambulanţe, una a venit după 5 minute, iar SMRUD-ul după 7 minute. Eu am acordat pauze de hidratare în prima repriză, chiar două. Nu ştiu dacă are cineva vreo vină", a declarat arbitrul întâlnirii, Marian Ivănescu.

Medicii de pe ambulanţa SMURD au încercat să-l resusciteze mai bine de 50 de minute, dar în cele din urmă au fost nevoiţi să constate decesul.

Ambulanţa a venit în zece minute, iar medicii au încercat să-l resusciteze aproape o oră

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

"Am ajuns lângă el la maximum 3-4 minute după ce am fost apelaţi. De la prima evaluare se observa că jucătorul este în stop cardio-respirator. S-au făcut manevre de resuscitare de la ora 12.05 până la ora 13.12. Nici o secundă nu a dat semne că şi-ar putea reveni. Din păcate, n-a avut nicio şansă de salvare", a declarat Ioana Tănase, medic al echipajului SMURD care a intervenit la stadionul din Baloteşti.

Tragedia pare cu atât mai impresionantă cu cât Chinonso Ihelewere Henry a murit chiar sub ochii fratelui său mai mare care juca şi el tot la Delta Tulcea. Îngroziţi de ce s-a întâmplat, acesta, dar şi colegii şi adversarii s-au prăbuşit pe teren în lacrimi.

"Henry a căzut la pămînt. Se întorcea din atac. A intervenit SMURD-ul, i-au aplicat trei electroşocuri, dar nu s-a mai putut face nimic", povesteşte Cristea Rusu, secundul echipei tulcene.

Fratele lui Henry a plâns minute bune după ce medicii l-au declarat mort pe atacant

simeon stalpnicul png

"În preajma lui nu se afla nimeni. S-a prăbuşit ca din senin, când mai era puţin şi se încheia meciul", a declarat un oficial al echipei CS Baloteşti.

Chinonso Ihelewere Henry evolua pe postul de atacant şi înscrisese 14 goluri în două sezoane pentru Delta Tulcea, unde venise de la Farul Constanţa.

La "rechini", jucătorul a fost adus de Ion Marin, în 2007, împreună cu Kehinde Fatay, actualmente la Astra, Mansur Abdurazac şi Uchinna Okoro. Pentru că era minor la acea dată, fostul antrenor al lui Dinamo a devenit şi tutorele lui legal în România. Ion Marin, omul care i-a fost ca un tată nigerianului, spune despre Henry că ar fi putut avea un viitor frumos.

"Era mai bun decât Fatay, dar Fatay a avut norocul să-l vrea Astra. În schimb, Delta Tulcea a vrut să se îmbogăţească de pe urma lui şi i-a cerut lui Dinamo II 300.000 de euro pe el, când au avut ofertă. Eu nu cred că a murit din cauza căldurii.Cred că avea o problemă medicală, dar nimeni nu l-a controlat. Aste deşi la Farul a fost găsit sănătos tun. La Liga a II-a, totul merge şi aşa", a spus actualul technician al celor de la Al Kuweit.

Şi Hâldan a decedat tot într-un amical Puerta, Foe, Feher şi Jarque au îndurerat Europa

Cătălin Hâldan, devenit legendă la Dinamo, a murit în 2000 la Olteniţa, la doar 24 de ani, într-un amical cu Şantier Naval Olteniţa. Decese mai recente pe terenurile din Liga I sunt cele ale fostului portar al Craiovei, Cristi Neamţu, din 2002 şi cel al lui Ştefan Vrăbioru, decedat în 1999 pe Giuleşti, într-un Rapid - Astra.

simeon stalpnicul png

De asemenea, merită amintit numele lui Michael Klein, care la 33 de ani a murit în timpul unui antrenament, în sala de forţă, în 1993.

Alţi jucători importanţi din fotbalul mondial n-au avut însă la fel de mult noroc ca Muamba. Marc Vivien-Foe, camerunezul legitimat la Lyon, a murit în 2003 într-un meci al naţionalei sale la Cupa Confederaţiilor, iar ungurul Miklos Feher a decedat în 2004 într-un Benfica - Vitoria Guimaraes.

simeon stalpnicul png

Un caz ciudat a fost cel al jucătorului lui FC Sevilla, Antonio Puerta, care a făcut trei infarcturi în acelaşi meci şi a murit în 2007 la spital. Dany Jarque, în 2009, a făcut stop-cardiac la doar 26 de ani, la o lună după ce fusese numit căpitan al lui Espanyol.

Muamba şi-a revenit

O problemă de aceeaşi natură cu cea a lui Chinonso Ihelewere Henry s-a încheiat însă în Anglia cu bine. Pe 17 martie 2012, într-un Tottenham - Bolton, Fabrice Muamba, jucătorul în vârstă de 24 de ani al oaspeţilor, s-a prăbuşi lat la pământ şi a stat în comă câteva zile.

Şi-a revenit apoi total pentru că resuscitarea s-a făcut imediat şi cu toate aparatele necesare şi speră acum să joace din nou fotbal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net