A murit Ilie Balaci. Tragedie imensă în fotbal

Ultima actualizare:

    Sorin Cârțu a anunțat că Ilie Balaci a muritFoto: Sport Pictures
Sorin Cârțu a anunțat că Ilie Balaci a muritFoto: Sport Pictures

Fostul mare internațional de fotbal ILIE BALACI a murit, astăzi, în urma unui stop cardio-respirator. Trista veste a fost comunicată la Digi Sport, de Sorin Cârțu, prieten și coleg al celui supranumit ”Minunea blondă”.

Sorin Cârțu a avut o intervenție scurtă la Digi Sport, vocea sa fiind gâtuită de durere: "Eu sunt la Bucureşti, am avut botezul nepotului. Dimineaţă, mi-a dat şi mie un telefon un prieten comun. Acum câteva minute am vorbit la Craiova cu prietenii noştri, care erau la el şi îi ţineau lumânarea. Doamne... Aşa ceva... parcă suntem blestemaţi", a spus Cârţu. Potrivit gds.ro, Balaci a suferit, duminică dimineaţă, un stop cardio-respirator, medicii încercând să-l resusciteze timp de o jumătate de oră, fără succes însă.

Tot la 62 de ani a murit și Costică Ștefănescu, coleg cu Ilie Balaci la Universitatea Craiova. Bolnav de cancer pulmonar, acesta s-a sinucis în 2013, aruncându-se de la balconul Spitalului Militar Central. De asemenea, 

din echipa supranumită Craiova Maxima a mai murit Zoltan Crișan (la 48 de ani), în 1996.

A debutat în națională la 17 ani și 6 luni

Ilie Balaci s-a născut în 8 septembrie 1956, în localitatea Bistreţ din judeţul Dolj. Supranumit „Minunea blondă” sau ”Prințul din Bănie”, acesta este socotit unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai României, alături de Iuliu Baratki, Gică Dobrin și Gică Hagi. A participat la cele mai importante victorii internaționale ale Universității Craiova, la începutul anilor 1980 (semifinală de Cupa UEFA). A fost nevoit să se retragă prematur din fotbal din cauza unor accidentări. 

Ilie Balaci a evoluat la Universitatea Craiova (1973–1984) - 285 meciuri (76 goluri marcate), FC Olt Scorniceşti (1985/1986) - 30 (7) și Dinamo Bucureşti (1986/1988) - 32 (1).

A câştigat 3 titluri naţionale şi 4 cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În divizia A are 349 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională are 65 de selecţii şi 8 goluri.

Este cel mai tânăr debutant la echipa naţională, la 17 ani, 6 luni şi 10 zile. Debutul lui Balaci sub tricolor s-a produs pe 23 martie 1974, pe ”Parc des Princes” din Paris, la un meci cu Franţa.

Ca antrenor a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

În martie 2008 i s-a decernat Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 şi pentru întreaga activitate.  

Ca antrenor a avut performanţe notabile cu echipe din Africa de nord şi zona ţărilor arabe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net