Alisa Kleybanova, tenismena care a învins cancerul
V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să aveţi 22 de ani, să fiţi unul dintre cei mai buni în domeniul în care activaţi şi să vi se spună că aveţi o boală ce poate aduce moartea? Lumea se prăbuşeşte, visele se năruiesc şi un ocean de lacrimi ia locul râsetelor. Dar, dacă eşti făcut dintr-un aluat de campion, nu depui armele. Din contră, ieşi la luptă. Te baţi cu boala şi învingi. Jucătoarea de tenis Alisa Kleybanova este unul dintre cele mai concludente exemple.
Născută la 15 iulie 1989, Alisa Kleybanova s-a afirmat de la începtu ca un copil minune al tenisului feminin. La 14 ani a jucat primul turneu ITF, câştigându-l fără prea mari probleme. Ea deja avea experienţa victoriilor de la juniori, căci, tot la 14 ani, a cucerit titlul de dublu la Wimbledon, alături de Sania Mirza. Trei ani mai târziu, ea a recidivat, de data aceasta la US pen, în pereche cu compatrioata ei, Anastasia Pavlyuchenkova. Stilul ei de joc, în forţă, aducea cu cel al fostului lider mondial, americanca Lindsay Davenport. Iar parcursul ulterior de la senioare părea că îi confirmă pe specialişti. În 2010, pe 21 februarie, Kleybanova a urcat până pe locul 20 în clasamentul mondial. Un succes de care eram legaţi sentimental şi noi, românii. Căci Kleybanova era antrenată de un român: Iulian Vespan.
Primăvara anului 2011 începuse ca de obicei pentru sportiva din Rusia. Planuri pentru sezonul de zgură, vise pentru o prestaţie cât mai bună la Roland Garros. Din păcate, mişcarea parcă nu mai era aceeaşi pe teren. Oboseala se instala mai rapid în organism, apăruseră durerile de cap. Stabilită în Italia, Alisa a făcut, normal, controale repetate. Răspunsul medicilor era acelaşi: „ai nevoie de repaus, totul va trece". A sperat până în ultima clipă că va putea juca la Roalnd Garros, însă moleşeala pe care o resimţea în întreg organismul a făcut-o să se retragă de la turneul francez după tragerea la sorţi! S-a retras apoi şi de la Wimbledon, iar pe 14 iulie a venit lovitura de măciucă: a fost diagnosticată cu Limfonul Hodgkin, o formă de cancer ganglionar. Lumea tenisului a fost în stare de şoc. O persoană atât de dinamică, o persoană care emana sănătate şi forţă nu putea să fie lovită de o asemenea boală! La fel au gândit şi apropiaţii rusoaicei, care au îmbărbătat-o de la începutul tratamentului. Lupta a fost grea şi dureroasă. Dar Alisa a învins boala! Iar anunţul făcut pe 29 februarie 2012, a aruncat din nou lumea tenisului în lacrimi. Dar de bucurie: tratamentul fusese eficace, boala fusese învinsă! Mai mult, Kleybanova a anunţat că a reluat antrenamentele în Florida! Mai mult, a primit un wild-card la turneul din Miami, din martie, iar un întreg stadion i-a scandat numele. Suportul publicului i-a dat parcă aripi, căci a învins-o în primul tur pe Johanna Larsson. A pierdut apoi, în turul secund, contra compatrioatei ei, Maria Kirilenko, dar pe nimeni nu a mai interesat rezultatul. Alisa, eleva lui iulia Vespan, era de fapt adevărata învingătoare. Şi un exemplu de urmat pentru noi toţi cei care credem că probleme trecătoare ale vieţii sunt capete de drum.
Povestea Alisei a continuat şi, pentru că după Miami nu s-a simţit chiar perfect, a luat o nouă pauză, pentru a se reface. A revenit în luna mai a acestui an, la un turneul de 10.000 de dolari de la Landisville, Pennsylvania, pe care l-a câştigat după ce a jucat în total 8 meciuri (3 în calificări şi 5 pe tabloul principal). După alte turnee mici, Alisa a revenit, în august 2013, la un turneul de Grand Slam! La US Open a fost primită ca o eroină. O eroină a cărei viaţă ar putea constitui, fără probleme, scenariul unui flm de succes. O eroină care de anul viitor va juca, la fel ca în anii precedenţi, săptămână de săptămână, turneu după turneu în circuitul profesionist feminin. Pentru că acum boala este doar un vis urât. Iar ea este din nou gata să se ia la trântă cu cele mai valoroase jucătoare din lume.
Ce e campania «Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor»
Campania umanitară de strângere de fonduri pentru Fundaţia Mihai Neşu, „Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor" are ca scop colectarea monezilor pe care spectatorii le aruncă la intrarea în stadion pentru un meci de fotbal. În loc să le arunce, cei care asistă la meciurile de acasă ale Stelei din Liga Campioanilor le pot dona într-un loc special amenajat. Cei care vor, pot face donaţii şi la numărul de SMS 8837, costul fiind de 2 euro. Fondurile vor ajunge în conturile Fundaţiei Mihai Neşu, pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi. Detalii despre campanie puteţi vedea pe www.moneda-viitor.ro .