Arena Naţională, închisă degeaba 5 luni
Partida dintre Dinamo şi Astra (scor 1-4), disputată vineri (1 aprilie), a fost importantă nu neapărat pentru „palma” dată de Alibec selecţionerului Anghel Iordănescu, ci pentru că, după 5 luni, s-a jucat din nou fotbal pe Arena Naţională! Un stadion închis, practic, degeaba, căci între timp nu s-a schimbat nimic la el.
Imediat după tragedia din clubul Colectiv, cei de la ISU au luat la puricat toate actele de funcţionare ale tuturor spaţiilor în care se organizau reuniuni publice. Evident, şi stadioanele au intrat în colimator şi astfel s-a constatat că Arena Naţională nu avea autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru securitatea la incendiu, acoperişul fiind realizat dintr-un material neomologat în România. În ziua de 6 noiembrie, cei de la ISU au închis în mod oficial Arena Naţională, obligînd atunci Steaua să joace meciul cu Botoşani, programat o zi mai târziu, tocmai la... Cluj. A fost începutul unui lung şir de discuţii şi negocieri, toate având la bază materialul din care este confecţionat acoperişul. Un material omologabil în Germania, dar neomologabil în România, de parcă focul s-ar declanşa altfel în funcţie de ţară. Potrivit specificaţiei tehnice, materialul acoperişului făcea parte din clasa C, fiind uşor de aprins. Expertize ulterioare, făcute inclusiv peste hotare, au indicat că materialul poate fi încadrat în clasa superioară B, arena primind astfel autorizaţia de securitate la incendiu. Astfel că, pe 18 martie, s-a primit mult-aşteptata autorizaţie de securitate la incendiu.
Practic, din cauza unor probleme birocratice, Primăria Capitalei, care e proprietarul stadionului, a pierdut pe perioada întreruperii, din noiembrie 2015 până la sfârşitul lunii martie 2016, aproximativ 420.000 de euro, bani pe care i-ar fi încasat din chiria către Steaua, Dinamo şi FRF. În această perioadă s-ar fi putut disputa pe cel mai mare stadion al ţării 14 meciuri, chiria arenei pentru o partidă fiind de 30.000 de euro. Culmea este că, deşi stadionul a fost închis, Municipalitatea a fost nevoită, conform contractului, să plătească, în fiecare lună, firmei care se ocupă de întreţinerea ei suma de 150.000 de euro. Deci, în total, s-au plătit 750.000 de euro pentru întreţinerea unei arene care nu a produs nimic, pierderea totală a Primăriei Bucureşti fiind de 1.170.000 de euro.
În Sala Dinamo se joacă fără spectatori
Sala Dinamo, din Capitală, reprezintă punerea în scenă a unei alte situaţii absurde născute din lipsa autorizării ISU. Concret, sala este construită mai aproape de o casă din vecinătate decât permit regulile ISU, pentru că pe acolo nu pot trece maşinile de pompieri. Dar ele pot trece prin faţa sălii, unde este o parcare. Cert e că, din luna noiembrie, s-a luat decizia ca în sală să se poată disputa meciuri, dar fără spectatori! Aceeaşi decizie se luase în noiembrie anul trecut şi în cazul sălilor de la Bacău şi a celei în care îşi disputa Steaua meciurile de volei, dar ele au intrat în „legalitate” şi acum totul se desfăşoară normal în cazul lor.
Acum, lucrurile tind să reintre în normal, preşedintele CS Dinamo, George Cosac, afirmând că intenţionează să „mergem pe proprie răspundere până la sfârşitul anului şi să reuşim între timp să obţinem certificatul de la ISU. Şi tot până atunci să facem şi acea instalaţie solicitată (n.r. e vorba de o perdea de apă pe unul dintre pereţi). Noi am trimis o solicitare la ISU pentru viitoarele meciuri, să le disputăm în sala Dinamo”, a declarat Cosac, pentru News.ro.
Terenul Central de la Arenele BNR nu are aviz ISU
Dacă la Arena Naţională s-a dat drumul la joc cu spectatori, exact invers stau lucrurile cu Terenul Central din cadrul Arenelor BNR. Locul unde an de an a fost sufletul tenisului românesc, locul unde s-au disputat nu doar meciuri istorice din Cupa Davis, dar şi partidele turneului ATP organizat fără întrerupere la Bucureşti din anii ’90. Aşa că din păcate, anul acesta, meciurile turneulul BRD Năstase Ţiriac Trophy, se vor disputa doar pe terenurile secundare. Şi e posibil ca acest fapt să fi contribuit la decizia lui Ion Ţiriac de a vinde licenţa turneului.