Blestemul Clujului
Christoph Daum nu pare la fel de superstiţios ca predecesorii săi, Victor Piţurcă şi Anghel Iordănescu, dar poate ar trebui să coboare un ochi şi peste acest aspect. Tricolorii nu reuşesc să facă meciuri mari la Cluj, iar asta tinde să devină un obicei prost. Cauzele sunt multiple şi urmează un duel cu Chile, tot pe Arena de sub Feleac.
Clujul este unul dintre municipiile cu mare tradiţie fotbalistică în România, Universitatea şi în ultima vreme CFR fiind echipe grele ale primului eşalon. Totuşi, din lipsa infrastructurii şi din cauza altor afinităţi, echipa naţională n-a prea vizitat acest oraş pentru meciurile amicale sau oficiale. De fapt, suferind de prejudecăţile conducătorilor, fanii din provincie i-au văzut pe tricolori doar când au fost probleme cu fosta Lia Manoliu sau cu actuala Arenă Naţională. Şi poate că a fost mai bine! Prima partidă dusă de FRF la Cluj în ultimii 17 ani a fost cea cu Lituania, din 2008, când pe un Dr. Constantin Rădulescu recent renovat am pierdut cu 3-0 în faţa modeştilor baltici.
A fost un debut nefericit în campania de calificare la Campionatul Mondial din Africa de Sud, 2010, care a adus demiterea selecţionerului Victor Piţurcă şi în final ratarea turneului final. Apoi, pentru că după catastrofa de la Colectiv s-a retras temporar autorizaţia de funcţionare a Arenei Naţionale şi peste noi venea amicalul de gală, cu Spania, am mers din nou la Cluj. A fost 0-0 cu ibericii în urmă cu exact un an şi un nou meci fără victorie pentru noi.
Şansa cea mare a fost în a treia partidă, jucată cu Muntenegru pe 4 martie 2016, tot pe Cluj Arena. Am ratat-o şi pe aceasta, mai exact Nicuşor Stanciu a ratat-o prin penalty-ul irosit în al şaselea minut de prelungire.
După deziluzia cu Danemarca, de duminică seara, ne întrebăm dacă nu cumva e vorba şi despre alţi factori în afară de superstiţia noastră. Iar jucătorii spun că da! „Gazonul a fost foarte prost. Nu ştiu de ce nu s-a pregătit altfel, având în vedere că se ştia cu mult timp înainte că vom juca la Cluj! În plus, n-am simţit suportul fanilor şi nici presiunea lor pe adversar. Poate a contat şi faptul că stadionul are acea pistă de atletism care nu există pe Arena Naţională”, a declarat Iasmin Latovlevici şi pare să aibă ceva dreptate.
Din păcate, următorul meci de pe teren propriu al echipei naţionale, amicalul cu Chile, de la 13 iunie, e programat tot pe Cluj Arena. Astfel, ne place sau nu, tricolorii vor trebui fie să spargă acest clişeu, fie să ia serios în calcul evitarea, măcar temporară, a Ardealului pentru meciurile lui Chiricheş şi compania. Oricum, în toată zona doar Clujul poate furniza două stadioane decente pentru jucat fotbal internaţional, iar acest oraş pur şi simplu nu ne prieşte!
Cu Armenia testăm sângele oltenesc
Al şaselea meci al României în preliminariile pentru Mondialul din 2018 e programat la Varşovia, cu Polonia, iar apoi avem din nou acasă, cu Armenia. Abia acest meci e programat altundeva în afara Clujului sau a Bucureştiului, ţinta fiind noul Oblemenco, din Craiova. Deşi există incertitudini cu privire la data finalizării lucrărilor, conducerea FRF crede în termenul oficial oferit de constructori şi spune că pe armeni îi vom primi cu braţele deschise în Cetatea Băniei, la 1 septembrie. Sperăm că atunci vom mai avea şanse de calificare şi că vestitul sânge cald oltenesc le va da aripi tricolorilor.