Cât rezistă Budescu în China?
Fotbaliştii noştrii aleg să evolueze în China atraşi de milioanele de euro puse la dispoziţie de patronii de aici, însă în scurt timp realizează că nu se pot adapta în Asia.
Dorul de familie, gustul mâncării sau impactul cu o cultură cu totul nouă îi fac să renunţe la bani şi să revină într-un campionat cât mai aproape de casă. Budescu este ultimul sosit în campionatul asiatic. El va juca la Dalian Yifang, formaţie ce-şi propune să promoveze în prima ligă. A fost ademenit de cifrele acordului: în trei ani va lua aproape tot atâtea milioane de euro. Adică, financiar se va realiza pentru toată viaţa. Totuşi, doar Cristi Dănălache pare “nemuritor” în China. E aici de cinci ani, a rulat mai multe echipe, a fost golgheterul campionatului, şi pare deja un localnic. Problema e că ceilalţi români, printre cele mai recente cazuri fiind şi Cristi Tănase sau antrenorul Cosmin Contra, nu au reuşit să stea până la finalul înţelegerilor. Iată care ar putea fi cauzele pentru care Budescu nu va rezista prea mult la cinezi.
Depărtarea de familie. Distanţa dintre România şi China e în jur de 7.000 de kilometri şi-n general clubul oferă bilete pentru două drumuri dus-întors acasă pe an. Dacă îţi poţi aranja ca soţia sau după caz iubita, plus copilul sau copiii, să te însoţească atunci şederea e mai plăcută, altfel nu-ţi rămân decât conferinţele video cu ajutorul conexiunii internet.
Adaptarea. Ajuns la faţa locului te izbeşti de o cu totul altă cultură. În primul rând, nu vei putea comunica decât cu ajutorul unui translator, dar acesta nu va sta tot timpul după tine. Apoi, doar oraşele mari sunt cosmopolite şi şansele de a-ţi găsi o activitate care să-ţi aducă aminte de casă sunt destul de reduse. Astfel, majoritatea timpului liber vei ajunge să-l petreci tot singur între patru pereţi.
Fotbalistul a semnat pe trei ani cu asiaticii
Mâncarea. Budescu e un gurmand, una dintre poreclele sale fiind “Sărmăluţă”, dar aici îşi va lua gândul de la bucatele sale preferate. “Îţi e greu să serveşti mâncarea chinezească. Nu are nici o legătură cu sportul de performanţă. Dacă-i dai unui român aşa ceva, îi dai organismul peste cap”, ne-a povestit mai demult Lucian Goian, cel care a jucat la Tianjin Teda sau Beijing Baxy. El a fost şocat când la un eveniment cu echipa, doi colegi chinezi au mâncat carne de câine. Sfatul său: să te împrieteneşti cu bucătarul pentru a-ţi oferi pui sau paste şi să găseşti un restaurant fără profil local.
Drumurile. Distanţele între oraşe sunt mari, reţeaua e bine pusă la punct, dar cea mai lungă deplasare pentru un meci poate dura şi trei ore şi jumătate cu avionul. Budescu va fi nevoit să apeleze la serviciile unui taxi pentru a circula prin oraş, mai ales că şi dacă i s-ar oferi din partea clubului o maşină, însă fără şofer, ar fi inutil: permisul auto europen nu e valabil şi în China şi ar trebui să dea un examen dificil.
Alţii care au stat puţin în China
Marius Niculae (Shandong Luneng) cinci luni
Cristi Tănase (Tianjin Teda) şase luni
Eric Bicfalvi (Liaoning Whohin) şase luni
Cosmin Contra (antrenor Guangzhou R&F) şase luni
Dan Petrescu l-ar putea antrena pe John Terry
În China, dar în prima ligă, suntem reprezentaţi de antrenorul Dan Petrescu, el fiind pe banca celor de la Jiangsu Suning. Echipa românului a investit masiv în această iarnă şi l-a cumpărat pe Ramires de la Chelsea pentru 30 de milioane de euro, iar acum se pregăteşte să dea lovitura de imagine. John Terry îşi va încheia socotelile cu londonezii şi-n curând va ajunge sub comanda “Bursucului”, fundaşul de 35 de ani urmând a avea un salariu de 26 de milioane de euro pe an.
Cristi Dănălache, recordmanul
De-a lungul timpului am mai avut jucători români care să reziste mai mult timp în China, unul dintre ei fiind Lucian Goian, doi ani la tot atâtea echipe, dar niciunul nu e ca Dănălache. În 2011 a ajuns în “Ţara Marelui Zid” şi a activat la echipe ca Jiangsu Suning, Qingdao Jonoon sau Xinjiang Tianshan Leopard. A fost şi golgheterul campionatului, în 2012, când era la Jiangsu, cu 23 de reuşite, depâşind vedete ca Drogba, Anelka sau Yakubu.