Cele 7 păcate ale lui Mircea Lucescu
Dincolo de meritele incontestabile pe care le are la conducerea campioanei Ucrainei, Mircea Lucescu a făcut şi câteva „păcate” care au provocat dezastrul de miercuri seară (11 martie) de la München: 0-7 cu Bayern.
În aproape 40 de ani de antrenorat, „Il Luce” nu trăise niciodată umilinţa de a părăsi terenul învins la o diferenţă de şapte goluri. 1-5 cu FC Barcelona şi Arsenal şi 0-4 cu AS Roma erau cele mai dureroare eşecuri în Liga Campionilor pentru Lucescu. Bayern-ul lui Pep Guardiola a dat însă peste un Şahtior fără vlagă, pedepsind echipa lui „Nea Mircea” cu un 7-0 fără drept de apel. La un asemenea scor, vinovaţii se găsesc atât pe teren cât şi pe banca tehnică. Iată care ar fi cele şapte păcate care i se pot reproşa lui Mircea Lucescu.
1. Tactica fricoasă din tur
Inclusiv Mircea Lucescu ştie că putea obţine mai mult din prima manşă desfăşurată în Ucraina, la Lvov. Atunci, Bayern a jucat mult timp în inferioritate numeric după eliminarea lui Xabi Alonso, dar Lucescu a preferat să menţină o tactică prudentă pentru a ţine de un 0-0 care îi oferea şanse considerabile la retur.
2. Arbitrajul, eterna problemă
Chiar dacă a recunoscut superioritatea nemţilor, Lucescu s-a luat din nou de arbitraj, reproşând eliminarea atât de rapidă a fundaşului Kucher. „Echipele mari sunt mereu ajutate. Acea intrare nu era de cartonaş roşu pentru nimic în lume pentru că mingea ieşea oricum afară. A fost un cadou pe care arbitrii l-au oferit lor”, a declarat Lucescu.
3. Brazilienii nu-l mai ajută
După 10 ani în care brazilienii au constituit reţeta succesului la Şahtior, poate a venit timpul ca Mircea Lucescu să schimbe macazul şi să se orienteze către fotbalişti de alte naţionalităţi. În acest moment, din cei 13 brazilieni pe care îi are în lot, doar unul singur (Douglas Costa) e competitiv la nivel european.
4. Apărarea ucraineană îl trădează mereu
Politica de transferuri a lui Lucescu la Şahtior a neglijat în permanenţă sectorul defensiv. În loc să achiziţioneze brazilieni de mâna a doua care să lustruiască banca de rezerve, antrenorul român putea să aducă fundaşi de valoare sau un portar de clasă internaţională. În majoritatea meciurilor importante, Lucescu a fost trădat de jucătorii ucraineni din apărare. La fel a făcut-o acum stoperul Kucher, eliminat după faultul inutil comis în minutul 3.
5. Lipsa de motivaţie a jucătorilor
Mircea Lucescu n-a reuşit să-şi mobilizeze elevii aşa cum o făcea în alţi ani. După cinci titluri consecutive în Ucraina, românului îi e din ce în ce mai greu să umble la psihicul fotbaliştilor săi. Bineînţeles, la blazarea „minerilor” a contribuit şi starea de conflict şi de incertitudine care planează asupra fotbalului ucrainean.
6. Cantonamentul neinspirat din Brazilia
Ideea de a face pregătirea de iarnă în îndepărtata Brazilie s-a dorit una originală, însă Mircea Lucescu n-a ţinut cont de oboseala care s-a acumulat în genunchii elevilor săi. În cele două săptămâni de meciuri şi antrenamente în Brazilia, delegaţia lui Şahtior a zburat pe o distanţă totală de aproximativ 30.000 de kilometri, amănunt care şi-a pus amprenta pe prospeţimea fizică a fotbaliştilor formaţiei ucrainene.
7. Stilul „tiki-taka” nu mai ţine
În fotbalul european, chiar şi cei de la Barcelona au înţeles că stilul „tiki-taka” nu mai e de actualitate, câştig de cauză având în ultimii ani echipele care alternează tehnica jucătorilor cu forţa fizică a acestora. Probabil că Şahtior are în acest moment cea mai mică medie de înălţime a fotbaliştilor ofensivi, bazându-se exclusiv pe „morişca” brazilienilor de 1,75 metri.