Contra parchează ,,autobuzul” cu Spania. Cum poate fi combătută tiki-taka
Cosmin Contra n-are la dispoziţie prea multe variante pentru ca tricolorii să aibă şanse la un rezultat pozitiv în meciul de mâine din preliminariile Euro 2020. Betonarea mijlocului terenului şi parcarea „autobuzului” în propria jumătate par să fie cele mai indicate soluţii.
Tiki-taka e stilul de joc dus la perfecţiune de Barcelona lui Messi şi transferat apoi la naţionala Spaniei, campioana mondială din 2010. Ibericii antrenaţi de Robert Moreno vor practica la Bucureşti acelaşi sistem ofensiv 4-3-3, bazat în primul rând pe o posesie covârşitoare a mingii. În aceste condiţii, ce-i rămâne de făcut lui Contra pentru ca România să spere la cel puţin un rezultat de egalitate? Probabil că o abordare similară, pe atac, ar fi o sinucidere curată, mult mai plauzibilă fiind o tactică defensivă, cu mai mulţi mijlocaşi la închidere sau cu mai mulţi fundaşi. Dacă va păstra linia tradiţională de patru apărători în faţa portarului, Cosmin Contra va fi nevoit să aducă forţe suplimentare la mijlocul terenului, jucători de travaliu care să alerge şi să deposedeze. Răzvan Marin va fi cu siguranţă unul dintre aceste ,,motoare”, dar lângă el ar putea să apară în echipa de start atât Mihai Bordeianu de la CFR Cluj, cât şi Alex Cicâldău de la Craiova (cu ,,rusul” Anton variantă de rezervă). Ar fi un 4-5-1 completat pe margini de ,,aripi” defensive, eventual Deac şi Grozav, plus combativul Andone în avanposturi, caz în care nu va fi loc în primul 11 pentru un Stanciu sau un Ianis Hagi. Dacă totuşi va dori să aibă creativitate şi să apeleze la unul dintre ultimii doi, atunci sistemul 4-4-1-1 e cel mai recomandat, cu Stanciu sau Hagi în spatele unicului vârf, Andone sau Puşcaş.
De referinţă în istoria recentă a luptei împotriva tiki-taka e meciul Rusia – Spania din optimile CM 2018. Cu o posesie a mingii de aproape 80 la sută, ibericii au pierdut confruntarea la penalty-uri (1-1 după 90 de minute). A fost o partidă în care selecţionerul rus a renunţat la sistemul cu patru fundaşi pentru un 5-4-1 cu trei stoperi. Dacă va copia sistemul, Contra are un atu în persoana lui Ionuţ Nedelcearu, obişnuit la echipa de club (Ufa din Rusia) cu această aşezare.
Ce sisteme de joc are la dispoziţie Contra
4-5-1
Tătăruşanu – Benzar, Chiricheş, Grigore, Toşca – Deac, Marin, Bordeianu, Cicâldău, Grozav – Andone
4-4-1-1
Tătăruşanu – Benzar, Chiricheş, Grigore, Toşca – Deac, Marin, Bordeianu, Cicâldău – Stanciu (Hagi) – Andone (Puşcaş)
5-4-1
Tătăruşanu – Benzar, Nedelcearu, Chiricheş, Grigore, Toşca – Deac, Marin, Stanciu, Cicâldău –Andone