Cu cine jucăm semifinala „barajului” pentru Euro? Islanda sau Scoția, pro și contra

Ultima actualizare:

    Nicușor Stanciu
Nicușor Stanciu

Naționala României își află vineri, de la ora 13.00, prima adversară din play-off-ul Ligii Națiunilor, ultima șansă de calificare la Euro 2020

Printr-o tragere la sorți organizată de UEFA, România își va alege rivala din semifinala „barajului” dintre Islanda (Liga Națiunilor A) și Scoția (Liga Națiunilor C). Există argumente pro și contra pentru care e bine sau nu să jucăm la 26 martie la Reykjavik sau la Glasgow.

„Colacul de salvare” aruncat de forul european naționalelor care au ratat calificarea directă din preliminarii are la bază ierarhia finală a Ligii Națiunilor, noua competiție a cărei primă ediție a avut loc în toamna lui 2018. Clasată pe locul doi în grupa cu Serbia, Muntenegru și Lituania din Liga C, România a prins ultimul vagon din acest „tren” format din 16 echipe care vor fi împărțite în patru play-off-uri (cu semifinale și finale într-o singură manșă). Vineri, la sediul UEFA, vor fi definitivate aceste „baraje”, în condițiile în care doar în Liga B și în Liga D se știu exact formațiile participante. În rest, au mai rămas o echipă din Liga A (Islanda) și șapte din Liga C. Pentru că Scoția, Norvegia și Serbia și-au câștigat grupele din Liga Națiunilor, ele sunt bătute în cuie pe primele trei poziții ale Ligii C, singura necunoscută fiind a patra națională, care se va alege prin tragere la sorți dintre Bulgaria, Israel, Ungaria și România.

Astfel, „câștigătoarea” tragerii va rămâne în Liga C, iar celelalte trei se vor duce împreună în Liga A, alături de Islanda. Pentru România, variantele pentru primul meci din play-off (semifinala) înseamnă un meci în deplasare, ori cu Scoția ori cu Islanda. Ținând cont de valoarea acestor două echipe, dar și de eventuala finală (la 31 martie), e greu de spus care e opțiunea ideală pentru tricolori. De menționat că tot vineri vom afla și gazdele celor patru finale din play-off-uri, România având astfel șansa să joace acasă partida decisivă pentru calificarea la Euro 2020.

Islanda (Liga A)

Pro

*Dacă ne calificăm în finală, adversarul (Bulgaria, Israel sau Ungaria) va fi unul teoretic mai ușor decât în Liga C.

*Islanda e în recul de formă, cu rezultate slabe în Liga Națiunilor (ultimul loc, cu eșecuri usturătoare contra Elveției și Belgiei) și în preliminariile Euro 2020 (locul 3, după Franța și Turcia).

*Nordicii au o generație îmbătrânită, marea majoritate a titularilor fiind trecuți de 30 de ani sau în preajma acestei vârste.

Contra

*S-a calificat la ultimele două turnee finale majore, Euro 2016 și Mondialul din 2018, fiind sfertfinalistă la precedentul campionat continental.

*Selecționerul suedez Erik Hamren (62 de ani) e unul cu experiență, el aflându-se la cârma naționalei Suediei în perioada 2009-2016.

*Vedeta Gylfi Sigurdsson (30 de ani) e jucător de bază la Everton, echipă cu greutate în Premier League, fiind evaluat la 35 de milioane de euro.

Scoția (Liga C)

Pro

*Scoția nu s-a mai calificat la un turneu final de peste 20 de ani, de la CM 1998, o presiune suplimentară asupra naționalei britanice.

*Selecționerul Steve Clarke (56 de ani) e lipsit de experiență la nivel înalt. Remarcându-se la Kilmarnock, a ajuns în acest an în fruntea naționalei scoțiene.

*Ultima victorie a Scoției contra unui adversar cu pretenții, într-un meci oficial, a fost un 1-0 cu Slovacia în 2017.

Contra

*Dacă ne calificăm în finală, adversarul (Norvegia sau Serbia) va fi unul teoretic mai dificil decât în Liga A.

*Atmosfera pe „Hampden Park” din Glasgow va fi una infernală, mult mai greu de suportat decât cea din Islanda.

*Scoțienii se bazează pe jucători „scumpi” din campionatul Angliei: Robertson (Liverpool, 60 de milioane de euro), Fraser (Bournemouth, 35), Tierney (Arsenal, 25) sau McTominay (Manchester United, 20).

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net