Echipa naţională e în "mocirlă", dar e bine
UEFA a complicat enorm sistemul de calificare la următorul European (găzduit de 13 ţări, inclusiv România), lucru de care pot beneficia echipele din a doua jumătate a ierarhiei continentale, „mocirlă” în care e ne aflăm şi noi.
Să nu ne mirăm dacă „strategia” tricolorilor în ultimele meciuri de calificare pentru CM 2018, programate în septembrie şi octombrie, să fie una deliberat pierzătoare. Adică să nu forţăm deloc obţinerea unor rezultate pozitive, cu atât mai mult cu cât şansele noastre de a mai prinde Mondialul sunt infime. Cu ce ne-ar ajuta acest lucru? România nu va mai strânge puncte în ierarhia UEFA şi ne vom menţine fără mari emoţii în „oala” a treia a fotbalului european. Peste câteva luni, cele 55 de naţionale de pe Bătrânul Continent vor fi împărţite în patru divizii pentru a face loc unei competiţii noi, Liga Naţiunilor. Menită iniţial să înlocuiască partidele amicale, aceste Ligi (A, B, C şi D) vor avea un cuvânt de spus în stabilirea ultimelor patru calificate la Euro 2020. Totul se va petrece în primăvara lui 2020, la finalul preliminariilor obişnuite (martie – noiembrie 2019), care vor trimite la Euro primele 20 de naţionale. Formaţiile rămase pe dinafară ar avea astfel şansa „colacului de salvare” oferit de Liga Naţiunilor.
Cum poate funcţiona acest sistem pentru România, care cel mai probabil se va încrie în Liga C, într-o companie deloc înfricoşătoare? Mai întâi, în toamna lui 2018, Liga Naţiunilor are programată faza grupelor. Să ne imaginăm că vom câştiga o serie cu Israel, Cipru şi Lituania, după care vom rata calificarea directă la Euro prin sistemul obişnuit. Ei bine, în acest caz, România va disputa un play-off (semifinală şi finală) cu celelalte patru câştigătoare de serii din Liga Naţiunilor C. După cum arată ierarhia la zi, un posibil „baraj” în patru ar putea fi între România, Danemarca, Slovenia şi Albania. Cu asemenea adversari, batem în două meciuri şi suntem la Euro 2020.
Chiar şi Gibraltar are şanse la Euro!
Sistemul de calificare gândit de UEFA prin Liga Naţiunilor va trimite la Euro 2020 şi una dintre naţionalele clasate acum pe locurile 40-55 în clasamentul UEFA. Aceste echipe vor participa în Liga Naţiunilor D (ultima), nivel la care orice se poate întâmpla. Formaţii precum Azerbaidjan, Georgia, Armenia, Estonia sau Letonia ar fi favorite, dar nu-i exlus să asistăm la o „bombă” gen Gibraltar sau Kosovo.
În Liga B este infinit mai greu
Aflată pe locul 26 în clasamentul UEFA, România poate ajunge în Liga Naţiunilor B dacă va urca cel puţin până pe poziţia a 24-a la finalul preliminariilor CM 2018. Ar fi o situţie mai complicată în ceea ce priveşte şansele de acces la Euro 2020 prin intermediul Ligii Naţiunilor, asta pentru că adversarele din Liga B sunt de alt nivel (Olanda, Suedia, Turcia, Ucraina şi Cehia ar fi doar câteva dintre posibilele rivale).
Ce meciuri mai avem în preliminariile CM 2018
Dată Meci
1 septembrie România - Armenia
4 septembrie Muntenegru - România
5 octombrie România - Kazahstan
8 octombrie Danemarca - România
Cum arată azi Liga Naţiunilor C
URNA 1
Slovenia
România
Danemarca
Albania
URNA 2
Grecia
Israel
Scoţia
Muntenegru
URNA 3
Serbia
Bulgaria
Norvegia
Cipru
URNA 4
Lituania
Finlanda
Belarus
*Se vor trage la sorţi patru grupe (trei de câte patru echipe şi una de trei), iar meciurile se vor disputa tur-retur în perioada septembrie – noeimbrie 2018.