Englezul Muamba a fost "mort" 78 de minute


    Muamba s-a prăbuşit în stare de inconştienţă pe teren, în minutul 41
Muamba s-a prăbuşit în stare de inconştienţă pe teren, în minutul 41

Medicul Jonathan Tobin a declarat, miercuri, că jucătorul Fabrice Muamba, care a făcut un infarct pe teren la meciul Tottenham-Bolton, a fost "mort" timp de 78 de minute. Doctorul a precizat că este uimit de modul în care se recuperează fotbalistul.

"Ne-am temut de ce este mai rău şi nu ne-am gândit că îşi va reveni într-un asemenea mod. Este incredibil!", a spus Tobin.

El a explicat că jucătorului i s-au făcut două şocuri defibrilatoare pe teren, unul pe tunelul de acces la vestiare şi 13 în ambulanţă în drum spre spital, toate fără succes, informează bbc.co.uk.

Inima jucătorului nu a bătut şi a fost în imposibilitatea de a respira timp de 78 de minute. "Au fost 48 de minute din momentul în care el s-a prăbuşit pe teren şi până la spital, apoi alte 30 de minute la spital. Efectiv, a fost mort timpul acesta", a spus medicul.

Doctorul formaţiei Tottenham, Shabaaz Mughal, a fost printre primii care au sărit în ajutorul lui Muamba: " A părut că suspină de câteva ori, dar nu răspundea".

La rândul său, Andrew Deaner, cardiolog consultant la London Chest Hospital, era la la meci ca spectator şi a pătruns pe teren să ajute şi el.

"Când am văzut că i se face CPR (n.r. - resuscitare cardiopulmonară), ceva a zvâcnit în mine. Întotdeauna speri că, dacă ai un defibrilator şi îl foloseşti repede, pacientul va răspunde măcar după 2-3 şocuri. Cu cât mai lungă este resuscitarea, cu atât sunt mai puţine şanse de supravieţuire. Dar vorbim de un tânăr puternic de 23 de ani, iar cei care au fost lângă el erau pregătiţi pentru CPR. Dacă e să fie folosit vreodată termenul miraculos, acum este momentul. El a avut o remarcabilă revenire până acum", a spus Deaner.

El a continuat: "La două ore după ce şi-a recăpătat cunoştinţa, i-am şoptit în ureche: «Cum te cheamă?», iar el a răspuns «Fabrice Muamba». Apoi am adăugat:

«Am auzit că eşti cu adevărat un fotbalist bun» şi el a spus «încerc». Am avut o lacrimă în ochi. Nu vreau să împing lucrurile, dar la cum arată situaţia viaţa lui nu este în pericol acum. Însă este prea devreme să vorbim despre posibilitatea ca el să mai joace fotbal".

Un alt membru al echipei medicale a spitalului londonez, Sam Mohiddin, a declarat că viaţa lui Muamba a fost salvată de intervenţia promptă de la stadion:

"Fabrice continuă să dea semne pozitive de recuperare. Revenirea sa a fost extraordinară datorită intervenţilor medicale extraordinare. Ne-a depăşit aşteptările. Foarte important a fost modul rapid şi eficient în care s-a intervenit la White Hart Lane şi în ambulanţă".

Mijlocaşul formaţiei Bolton Fabrice Muamba a suferit, sâmbătă, un stop cardiac pe teren, la meciul cu Tottenham din Cupa Angliei, fiind transportat de urgenţă London Chest Hospital.

Mijlocaşul englez de origine congoleză s-a prăbuşit pe White Hart Lane, într-un moment în care în apropierea sa nu se afla niciun alt jucător. Şase medici au încercat timp de zece minute să îl resusciteze pe fotbalist, iar apoi arbitrul Howard Webb le-a cerut celor două echipe să meargă la vestiare, după ce s-a consultat cu ambii antrenori. La scurt timp, crainicul stadionului a anunţat că meciul a fost suspendat şi urmează să se dispute la altă dată. În momentul incidentului, scorul era 1-1.

Starea jucătorului continuă să se îmbunătăţească. El poate respira fără ajutorul aparatelor, poate vorbi şi şi-a recunoscut rudele şi prietenii.

„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
incendiu colentina foto isu  jpg
George Burcea in Wednesday jpg
1 mihai voropchievici jpg jpeg
cub șerban huidu png
4 cristina ich si alex piturca jpg jpeg
cub daniel onoriu png
cub deea maxer png
image
image
image
image
image
image
Burleanu, Sportpictures jpg
GettyImages 1459749571 jpg
Novak Djokovic, Getty jpg
fani craiova jpg
Gabriela Ruse, Getty jpg
Romania, Sportpictures jpg