EXCLUSIV Marica, exemplu pentru milionarii români. Ciprian susţine financiar bursieri români la Princeton şi Harvard
Fotbalistul şi-a deschis o fundaţie caritabilă prin care ajută tineri talentaţi să se realizeze în domeniile lor de activitate.
România are mulţi milionari, dar puţini dintre ei au dat ceva înapoi societăţii. Ciprian Marica, un fotbalist care n-a ajuns în niciun top Forbes şi cu o carieră limitată de timp, a hotărât să ajute performanţa. Susţine singur financiar 7 bursieri care excelează în ştiinţe exacte, sport şi arte. Iată cum explică internaţionalul de 29 de ani gestul său filantropic.
Click!: Ciprian, cum ţi-a venit ideea să deschizi această Fundaţie?
- Ciprian Marica: Particip de mulți ani la evenimente de binefacere, însă am simțit că e momentul să încurajez performanța mai susținut. Eu am primit toată susţinerea la începutul carierei şi alţii merită al fel. Talentul trebuie recunoscut devreme și susținut financiar.
Chiar ai câştigat atât de mulţi bani încât să fii şi tu realizat financiar şi să-ţi permiţi şi astfel de iniţiative?
- Am reușit să fac performanță și asta îmi permite să duc un trai liniștit și așezat. Nu consider că trebuie să atingi un prag financiar foarte înalt înainte să începi să îi ajuți și pe cei din jurul tău. Fundația Ciprian Marica este un proiect de suflet.
Ce îţi proprui prin această Fundaţie?
- Să susţin tinerele talente care doresc să facă performanță în orice domeniu, precum și pe dascălii lor. Am şi un vis: să deschid prima școală vocațională privată. Avem deja bursieri la Princeton, la Harvard şi e o mare satisfacție pentru mine că pot să contribui, măcar în mică măsura, la succesul lor.
Cine a fost primul tău bursier şi cum ai ajuns la el?
- Primul bursier al fundației Ciprian Marica este Casian Pătrașcanu, olimpic la matematică și informatică. A fost descoperit de profesorul Florin Colceag și a intrat în programul de bursieri ai fundației când a primit scrisoarea de invitație în tabăra de vară “Investigations in Number Theory”, din cadrul Stanford Pre-Collegiate Summer Institutes. Atunci l-am ajutat să ajungă în Statele Unite. Cea mai recent bursieră este Miruna Iordache, micuța campioană la gimnastică pe care a descoperit-o echipa fundației pe internet.
Cum îţi identifici şi apoi selectezi bursierii?
- Îi am în echipa fundației, ca ambasadori, pe Monica Petrică, prim-balerina Operei Naționale București, Tiberiu Soare, dirijor al Orchestrei Operei Naționale Română, și pe profesorul de matematică Florin Colceag, supranumit „antrenorul de genii” deoarece pregătește tinerii pentru olimpiade naționale și internaționale. Alături de ei i-am selectat pe cei șapte bursieri, luând în considerare rezultatele acestora deosebite și nu în ultimul rând, intuiția.
O susține pe fiica lui Ibrahim Dossey
Una dintre cele două burse în domeniul sportului pe care le oferă Ciprian Marica se îndreaptă către Jennifer Dossey, fiica fostului fotbalist ghanez, Ibrahim Dossey. După decesul acestuia în urma unui accident rutier avut loc în 2008, familia acestuia a rămas fără susţinere financiară, dar micuţa Jennifer, acum în vârstă de 11 ani, es campioană naţională la atletism. Pentru a-şi duce mai departe cariera, Marica a luat-o sub aripa lui şi îi oferă tot ce are nevoie pentru a face performanţă.
Vrea să-i premieze şi pe profesori
Dacă printre bursierii lui Ciprian Marica se regăsesc până acum doar elevi, acesta ne lasă să credem că urmează şi recompensarea celor care crează valori, dar nu sunt apreciaţi suficient. Profesorii, unii cu salarii de nimic în România, vin la rând. “Am planuri mari pentru Fundația Ciprian Marica, dar nu vreau să dezvălui acum toate detaliile. Pot să spun doar că au în centru profesorii și că merg tot pe calea educației”, a dezvăluit Marica.
Copiii din fotografie, de la stânga la dreapta
- Mircea Dumitrescu, un mare talent în vioară.
- Iustina Crăciun, specialist în Astronomie și Astrofizică
- Jennifer Dossey, campioană naţională la atletism
- Andreea Miruna Iordache, campioană la gimnastică aerobic
- Irina Georgiana Tarău, 20 de medalii interne şi internaţionale la balet
- Denis Turcu, olimpic la astronomie, fizică, matematică, științe, chimie
- Casian Pătrăşcanu, olimpic la matematică şi informatică