«Exersez în faţa soţiei discursul pentru fotbalişti»
Din august, naţionala are un antrenor străin. Neamţul Christoph Daum şi-a adus cu el o mulţime de colaboratori, cu care speră să schimbe în bine echipa României. Şi nu doar stilul de joc, ci şi mentalitatea şi optica privind fotbalul şi peformanţa.
Pentru asta, antrenorul german lucrează foarte mult la moralul jucătorilor. Daum a dezvăluit că îşi repetă discursurile motivaţionale înainte de întâlnirile cu jucătorii şi că soţia îi oferă cele mai avizate păreri. Selecţionerul Christoph Daum încearcă să dea o nouă faţă echipei naţionale a României. Nu a “rupt gura târgului” până acum cu rezultatele din preliminariile pentru mondialul din Rusia (n.r. - tricolorii au făcut două egaluri – cu Muntegeru şi Kazahstan, şi au un succes, cel din Armenia), dar, cel puţin la nivelul echipei, a adus un suflu nou.
Jucătorii spun că schimbarea radicală este evidentă în cadrul lotului şi sunt încântaţi de deschiderea noului tehnician. Şi în mod sigur nu este întâmplătoare, având în vedere chiar mărturisirile selecţionerului german. Acesta a dezvăluit că una dintre principalele sale preocupări este să reuşească să motiveze şi să capaciteze la maximum din punct de vedere mental jucătorii, iar pentru asta el se “antrenează” constant.“Este foarte importantă această latură ca şi apropierea emoţională de jucători: să-i întrebi de viaţa lor de familie, de soţie, de copil, ce probleme au, ce nemulţumiri… Apoi, acord atenţie specială discursului introductiv pe care-l spun băieţilor. Exersez în faţa oglinzii, mă şi filmez când fac asta şi o pun şi pe soţie să mă asculte. Ea îmi poate da un feedback obiectiv”, a povestit Christoph Daum.
«De 20 de ani, notez tot ce am făcut la antrenamente»
Christoph Daum a vorbit, marţi, în faţa tehnicienilor adunaţi la FRF, despre multe lucruri pe care le aplică pentru a fi un antrenor din ce în ce mai bun.– Importanţa notiţelor: “În ultimii 20 de ani am scris de mână planificarea tuturor antrenamentelor pe care le-am făcut, absolut tot ce înseamnă tehnică, tactică, tot ce am făcut la sala de forţă”.– Relaţia patron de club-antrenor. “În Turcia, de exemplu, pentru preşedinte antrenorii sunt jucării. Venea preşedintele negru de supărare după o înfrângere cu Beşiktaş sau Galatasaray şi spunea. «Gata, pe X şi Y nu-I mai vreau la echipă!» Ce pot să fac? El dă banii. Pot fi doar ca un boxer, să evit loviturile. Săptămâna viitoare câştig cu aceiaşi jucători şi preşedintele spunea: «Am văzut ce ai făcut, eu doar ţi-am atras atenţia». Jucătorii şi antrenorii sunt sclavii lor, aşa văd ei lucrurile. Dar trebuie să ai o limită, când spui «stop». Nu trebuie să permiţi orice, ca antrenor.”– Jucătorii tineri vs. cei mai în vârstă: “Când doi jucători sunt la fel de buni, îl aleg mereu pe cel mai tânăr, dar ţin cont întotdeauna de performanţa echipei”.– Calităţile unui antrenor: “Expert în fotbal, fanatic, coordonator, planificator, înfăptuitor, model, persoană care impulsionează, comunicator, maestru al retoricii, optimist, cunoscător al mass-media, vizionar, psiholog, pedagog, consolator, mediator în situaţii conflictuale, disciplinator, persoană instinctuală”.– Echilibru - între minte şi corp, individualitate şi echipĂ. “O zi ar trebui să fie liberă. Eu merg la medic cu regularitate, e foarte important să ne controlăm sănătatea. Am fost în India o săptămână într-un ashram şi am învăţat să meditez. Şi mi-a dat multă forţă, am mai multă linişte. Când mă supără cineva, intru într-o tehnică de respiraţie”.