Fotbaliștii care au transmis mesaje legate de George Floyd riscă să fie sancționați

2 iunie 2020
article img
Jadon Sancho a văzut cartonașul galben fiindcă și-a dat tricoul jos, nu pentru mesajul transmisFoto: Guliver / GettyImages

Comisia de Disciplină a Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) a deschis o anchetă legată de mesajele transmise de unii jucători din Bundesliga, în weekend, cu trimitere la decesul lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis de un poliţist la Minneapolis. Potrivit lequipe.fr, fotbaliștii riscă să fie sancţionaţi.

Această ipoteză este susținută de reglementările International Football Association Board (IFAB), forul care modifică legilor jocului, și care au fost adoptate de DFB pentru ediția 2019/2020. Acestea prevăd faptul că pe echipamentul jucătorilor nu trebuie să apară niciun slogan, mesaj, nicio imagine cu caracter politic, religios sau personal. „Pentru orice infracţiune, un jucător sau o echipă va fi sancţionat de către organizatorul competiţiei, federaţia naţională sau FIFA. Prin urmare, este de competenţa Comisiei de Disciplină a DFB să se sesizeze în legătură cu aceste cazuri", a precizat Federația Germană de Fotbal într-un comunicat de presă.Printre sportivii care sunt anchetați de DFB se numără jucătorii Weston McKennie (Schalke 04), Jadon Sancho şi Achraf Hakimi (Borussia Dortmund), care şi-au exprimat indignarea după moartea lui George Floyd. Primul a purtat o banderolă, iar ceilalţi doi și-au arătat mesajele scrise pe tricouri. Totodată, Marcus Thuram, atacantul francez al echipei Borussia Monchengladbach care a pus un genunchi pe gazon după un gol, repetând gestul făcut de jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick pentru a denunţa violenţa poliţiei împotriva populaţiei de culoare din Statele Unite, nu este vizat de această procedură. "După primul său gol (n.r. - în timpul meciului victorios pe care Monchangladbach l-a disputat cu Union Berlin), el a pus genunchiul stâng pe pământ, privind spre sol. Un gest deschis interpretărilor, dar care nu este împotriva regulilor", a explicat DFB.De asemenea, federația germană a ținut să anunțe că mijlocașul Jadon Sancho nu a văzut cartonașul galben fiindcă s-a manifestat contra morții lui Floyd, ci fiindcă și-a scos tricoul de joc pe teren, în timpul meciului. Totul s-a întâmplat după unul din cele trei goluri marcate în partida de la Paderborn pe care Borussia Dortmund a câștigat-o cu 6-1. Fotbalistul și-a scos tricoul, iar pe cel aflat dedesubt era scris ”Dreptate pentru George Floyd”. Pe de altă parte, Fritz Keller, președintele Deutscher Fussbal-Bund, a precizat într-un comunicat de presă: „Este intolerabil ca oamenii să fie discriminaţi din cauza culorii pielii lor. Mă întristează când mor din cauza asta. Victimele rasismului au nevoie de solidaritatea noastră. Am cel mai mare respect pentru jucătorii care iau poziţie şi îşi manifestă solidaritatea. Avem jucători responsabili ca ei şi sunt mândru de ei. Din punct de vedere moral, am înţeles complet ce au făcut în acest weekend".