Goran Pandev, golgheterul-bunic

14 iunie 2021
image
Pandev trimite balonul în poarta părăsită de BachmannFoto: EPA-EFE

La aproape 38 de ani, fotbalistul nord-macedonean a devenit al doilea „cel mai bătrân” marcator din istoria turneelor finale ale CE de fotbal seniori.

Adversară a României în preliminariile Campionatului Mondial 2022, Macedonia de Nord s-a înclinat (1-3), pe Arena Națională din București, în fața Austriei. Disputa a scos la rampă un jucător care nu mai este la prima tinerețe.Socotit a fi un erou în țara supranumită în perioada interbelică „Mica Elveție”, Goran Pandev și-a demonstrat clasa izbutind primul gol al naționalei sale la un turneu final major de fotbal. Fost jucător la Inter Milano, Lazio Roma, Napoli și Galatasaray, legitimat acum la Genoa, atacantul născut la Strumica, în fosta Iugoslavie, a profitat de o gafă a portarului austriac Bachmann și a înscris în poarta goală.Astfel Pandev a devenit al doilea „cel mai bătrân” marcator din istoria Euro, având 37 de ani și 322 de zile. Înaintea sa se află austriacul Ivica Vastic (38 de ani și 257 de zile), care a înscris la Euro 2008, iar pe locurile următoare ale acestei ierarhii inedite se află  Zoltan Gera (Ungaria / 37 ani și 62 de zile), Gareth McAuley (Irlanda  de Nord / 36 ani și 194 zile) și Andrei Șevcenko (Ucraina / 35 an și 256 zile). Trebuie spus, însă, că toți acești marcatori sunt departe de performanța reușită de camerunezul Roger Milla, care, în timpul CM de fotbal din America, în 1994, a marcat gol la 42 de ani și 39 de zile!

Goran Pandev are propria echipă în campionat!

Altfel, pentru Pandev acesta a fost golul cu numărul 39 în cele 120 de meciuri disputate pentru prima reprezentativă a Macedoniei de Nord. Dincolo de rezultatele cu naționala, atacantul este apreciat în țara natală și fiindcă s-a implicat în dezvoltarea fotbalului de acolo. În 2010, el a fondat un club în orașul natal, Akademija Pandev. Destinat inițial formării jucătorilor de fotbal, acesta s-a dezvoltat mai apoi. Astfel că în 2014 s-a înscris în a patra divizie națională de seniori. Iar în 2017 a ajuns în elită! Mai mult decât atât, în 2019 gruparea a câștigat Cupa Macedoniei de Nord, obținând dreptul de a participa la Liga Europa.

Acronimul nord-macedonean a stârnit nemulţumire

Ministru grec de externe, Nikos Dendias a trimis o scrisoare omologului său nord-macedonean, Bujar Osmani, solicitând echipei de fotbal să respecte acordul de la Prespa, prin care s-a schimbat numele fostei republici iugoslave. Potrivit marca.com, care citează agenţia EFE, s-a subliniat că echipa Macedoniei de Nord nu poate juca la CE sub acronimul MKD, deoarece ar trebui utilizat altul, care să corespundă numelui oficial, cum ar fi NM (Macedonia de Nord) sau RNM (Republica Macedonia de Nord). În plus, ministrul a solicitat ca numele federaţiei de fotbal (FFM - Federaţia de Fotbal din Macedonia) să fie schimbat oficial şi să fie folosit noul nume constituţional al statului balcanic.

Austria, primul succes din 1990

Spre deosebire de Macedonia de Nord, o țară declarată independentă în urmă cu trei decenii, Austria are în spate o întreagă istorie în fotbal. Putem aminti că această selecționată a fost semifinalistă la Mondialele din 1934 și 1954, precum și sfert-finalistă la Campionatul European din 1960. Este adevărat, în ultimele două decenii Austria s-a confruntat cu o criză, ratând turnee finale sau făcând acte de prezență la ele. Așa se explică faptul că victoria (3-1) cu Macedonia de Nord, de la București, este prima la o competiție majoră după aceea reușită în 1990, la CM din Italia, cu SUA (2-1).Austria - Macedonia de Nord 3-1Au marcat: Lainer (min. 18), Gregoritsch (min. 78), Arnautovic (min. 89), respectiv Pandev (min. 28)Austria: Bachmann – Lainer, Dragovic (Lienhart, 46), Hinteregger, Ulmer – Baumgartner (Gregoritsch, 58), Laimer (Baumgartlinger, 90), X. Schlager (Ilsanker, 90+4), Alaba – Babitzer – Kalajdzic (Arnautovic, 59).Selecţioner: Franco FodaMacedonia de Nord: Dimitrievski – Nikolov (Bejtulai, 64), Ristovski, Velkovski, Musliu (Ristovski, 86), Aliosko – Bardi (Trickovski, 82), Ademi, Elmas – Pandev, Trajkovski (Kostadinov, 63).Selecţioner: Igor AngelovskiArbitru: Andreas Ekberg (Suedia)

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi Bădălău jpeg
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
dinamo u cluj jpg
steliano filip jpg
prima tv PNG
sepsi castigatoare cupa romaniei jpg
simona halep bucurie madrid jpg
fc voluntari jpg