Helmuth Duckadam lansează propria linie de echipament sportiv
La 33 de ani după FC Barcelona-Steaua 0-2, în finala Cupei Campionilor Europeni găzduită de stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla (Spania), Helmuth Duckadam se lansează în afaceri. Pe 7 mai 1986, fostul portar a intrat în legendă, după ce a apărat patru penalty-uri în faţa uneia dintre cele mai iubite şi puternice echipe ale planetei.
De-a lungul unei cariere prodigioase, Helmuth Duckadam a pus lacăt porţii, indiferent că se afla la UTA, Steaua sau la echipa naţională. Momentul magic a fost, desigur, seara de 7 mai 1986, când a contribuit decisiv la cucerirea Cupei Campionilor Europeni în faţa faimoasei grupări FC Barcelona, când a apărat toate loviturile de la 11 metri executate de spanioli. Ajuns la 60 de ani, fostul portar se află în faţa unei noi provocări. El a creat linia de echipament sportiv marca Hduckadam 86.
Mănuşi de portar, echipamente pentru portari, echipamente de joc, tricouri, jachete şi accesorii - toate au semnătura “Eroului de la Sevilla“ şi logoul HD 86. „Întotdeauna mi-am dorit să las ceva în urmă. Am înscris acest brand la OSIM şi am făcut o nouă linie de echipament sportiv”, povesteşte Duckadam. “Am început de vreo trei luni, dar nu am făcut nici o promovare. Voiam mai întâi să vedem cum merge, să ne reglăm din mers. Suntem la început de drum. Vrem să facem ceva de calitate, nu cantitate”, explică directorul de imagine de la FCSB.
Treningurile şi echipamentele de joc sunt confecţionate la o fabrică din Serbia, iar mănuşile sunt realizate în Pakistan, unde, de altfel, se fac majoritatea mănuşilor destinate portarilor.
Uriaşul care odinioară fereca porţile nu şi-a propus neapărat să facă avere. „Încerc eu să promovez cât pot. Trebuie să vedem unde putem organiza o lansare, dar nu vrem să facem nimic în pripă. Acum vindem doar pe site, oricum e foarte greu să intrăm în magazine. Încă nu suntem la un nivel atât de mare. Nu m-am gândit la un business care să-mi aducă nu ştiu câţi bani, e ceva de suflet. Până acum, sunt mulţumit de cum am vândut. Săptămâna trecută am fost la Torino şi am prezentat mănuşile”, se confesează el.
De Sărbători, Duckadam intenţionează să scoată o ediţie limitată de mănuşi. „Este vorba de 86 de perechi care seamănă cu acele mănuşi cu care am apărat la Sevilla. Calitatea va fi cea din zilele noastre, voi schimba şi culorile. Acelea erau alb şi roşu, acestea vor fi cu alb şi albastru”, dezvăluie Helmuth. Celebrele mănuşi cu care a apărat în finala de vis de la Sevilla au fost înstrăinate. „Le-am vândut în urmă cu câţiva ani. Mi-am schimbat şi eu apartamentul şi aveam nevoie de bani. Preţul a fost de doar 3.000 de dolari. Poate că azi valorau câteva sute de mii de dolari, dar asta e. Banii m-au ajutat atunci foarte mult, acum sigur nu le mai vindeam”, adaugă “Eroul de la Sevilla”.
«Portari sunt mulţi, Duckadam e unul singur»
Omul din spatele brandului Hduckadam 86 şi partenerul fostului sportiv este Milan Radin, care în ultimii 20 de ani a contribuit la crearea, lansarea şi dezvoltarea multor branduri internaţionale. “Sunt onorat să pot participa la dezvoltarea şi lansarea echipamentelor marca Helmuth Duckadam 86”, spune Radin. “Domnul Helmuth Duckadam e un om deosebit, o legendă a fotbalului românesc şi european. Portari sunt mulţi. Duckadam e unul singur”, zâmbeşte omul de afaceri.
Helmuth Duckadam a vizitat, sâmbătă, liceul „Bartók Béla” din Timişoara, acolo unde învaţă, în clasa a şasea, şi fiul lui Milan Radin. Fostul portar a stat de vorbă cu copiii, a oferit autografe şi a prezentat echipamentul Hduckadam 86.
În ce au investit foştii fotbalişti
Imobiliare, turism, haine, vinuri. Foştii fotbalişti au strâns averi colosale pe care le-au investit în fel de fel de afaceri.Unele profitabile, altele nu! De exemplu, din turism au făcut bani frumoşi Gică Hagi, care are un hotel celebru în Mamaia, Iaki, dar şi Adi Ilie, cu al său Hotel Ruia din Poiana Braşov. Şi Gică Popescu se aventurează pe această direcţie. El a anunţat că va construi la Comarnic un complex turistic inedit, sub forma unor domuri geodezice de 5 stele. El a mai cochetat cu afacerile imobiliare, întâi în Calafat, apoi în Bucureşti. Tot în imobiliare şi-a încercat norocul şi Miodrag Belodedici, dar din păcate el a avut mult de tras de pe urma unui proiect început în 2008. Blocul cu 7 etaje nu s-a mai făcut din cauza crizei care a urmat, dar Belodedici s-a judecat vreo 6 ani cu partenerii săi. Cele mai multe ţepe în afaceri şi-a luat însă Adi Mutu. Chiar el a recunoscut acest lucru: ”Eu am pierdut bani mulţi în afaceri şi m-am lecuit. Doar în fabrica de biodisel am pierdut 3 milioane de euro”. Mutu a mai avut afaceri eșuate cu vin, ulei, haine sau cluburi de noapte.
A uimit planeta cu performanţa la Sevilla
Helmuth Duckadam a uimit lumea fotbalului pe 7 mai 1986, în finala Cupei Campionilor Europeni dintre Steaua şi FC Barcelona. După un meci dominat în mare parte de gruparea catalană şi în care cele două echipe s-au anihilat reciproc timp de 120 de minute, învingătoarea s-a decis la loviturile de departajare. Primii au executat steliştii, care au ratat prin Majearu, însă Duckadam a menţinut echilibrul, respingând şutul lui Alexanko. O nouă ratare a lui Bölöni a fost urmată de o altă paradă de excepţie a lui Duckadam, de această dată la Pedraza. Cu un şut imparabil, bară-gol, Marius Lăcătuş a spart gheaţa (1-0), pentru ca Duckadam să pareze execuţia lui Pichi Alonso. După ce Gabi Balint a făcut 2-0, portarul nostru a pus cireaşa pe tort, apărând al patrulea penalty, executat de Marcos. La primele trei şuturi, Duckadam a plonjat în dreapta sa, iar la al patrulea – în stânga sa. Iar fotbaliştii bucureşteni ridicau deasupra capului cel mai râvnit trofeu european intercluburi.