În fotbal, Bac-ul se dă după 30 de ani
Prezentat în exclusivitate de ziarul Click! de vineri, cazul lui Mirel Rădoi, care a decis să-şi dea bacalaureatul la 34 de ani, nu este singular în fotbalul românesc. Mulţi alţi jucători au dat examenul „maturităţii” la vârste înaintate.
Pentru fotbaliştii de performanţă, şcoala nu este o prioritate, asta e un lucru ştiut şi pe undeva de înţeles, pentru că, dacă sunt valoroşi, la 18-19 ani, programul lor este atât de aglomerat cu antrenamente şi meciuri, încât numai de şcoală şi examene nu le arde. Aşa se face că mulţi jucători de top din România şi-au dat Bacalaureatul spre finalul carierei, după 30 de ani, sau nu l-au dat deloc.
Rădoi, la cei 34 de ani, ai săi, se încadrează perfect în tipologia fotbaliştilor de succes. El a terminat un liceu la fără frecvenţă – frecvenţă redusă cum se cheamă acum -, dar apoi s-a concentrat pe carieră. Fără a-i căuta scuze sau a-l acuza, adevărul e că în 2008, când a terminat el clasa a XIII-a la Colegiul UCECOM „Spiru Haret”, din Bucureşti, nici nu avea când să dea sau se gândească al BAC, pentru că în acea vară a jucat cu naţionala României la turneul final al Campionatului European. Apoi, în luna următoare, a stat cu o mască pe faţă, pentru că, în timpul meciului cu Italia, de la Euro, a suferit o fractură de pomete după ce s-a ciocnit cu Raţ.
Timpul a trecut, Rădoi a plecat în ţările arabe unde s-a umplut de titluri şi de bani, iar Bacalaureatul a rămas undeva în amintire. Revenit în ţară şi dorind să se înscrie la cursurile de antrenor, fostul stelist a constatat că are nevoie de diploma de Bacalaureat şi s-a înscris, la 34 de ani, la examen, trecând cu brio probele orale. Exemplul lui nu e singular în fotbalul românesc.
Şi foşti conducători au luat diploma târziu
În 2011, Ionel Dănciulescu, pe atunci fotbalist activ la Dinamo, a luat Bacalaureatul, cu nota 7.06. Era chiar mai în vârstă cu câteva luni decât Rădoi. Tot la 34 de ani, în 2008, a luat Bac-ul şi un al fost internaţional, Ionel Ganea, care, apoi, s-a înscris la cursurile de antrenori şi a şi condus câteva echipe în prima ligă.
De asemenea, şi fosta legendă a dinamoviştilor, Florentin Petre, a promovat examenul la vârsta de 35 de ani, iar acum, la patru ani distanţă, e antrenor la echipa a doua a „câinilor”. Un alt dinamovist, Ciprian Marica, plecat în străinătate de pe băncile liceului, a luat examenul de Bacalaureat acum 6 ani, la 23 de ani. Lucru firesc şi de înţeles, având în vedere că la nici 19 ani juca deja în Ucraina, pentru Şahtior. În aceeaşi sesiune din 2009 a luat diploma şi fostul căpitan al Universităţii Craiova, Dorel Stoica, acesta având atunci 31 de ani.
În lumea fotbalului, nu doar fotbaliştii au dat examenul de maturitate mai târziu, ci şi unii conducători. Fostul preşedinte al LPF Dumitru Dragomir a luat examenul de Bacalaureat la vârsta de 28 de ani, în vreme ce Cristi Borcea, fost director general la Dinamo, acum încarcerat în „Dosarul Transferurilor”, a promovat acest examen la 26 de ani, la un liceu din Fierbinţi.
Rădoi, coleg de liceu cu Bănel şi cu Gina Pistol
Mirel Rădoi nu e singura vedetă care a absolvit Colegiul UCECOM „Spiru Haret”. Tot acolo a terminat şcoala şi un alt stelist, Bănel Nicoliţă care, ca şi Rădoi, e „tehnician în activităţi economice”. De asemenea, acolo au absolvit şi fostul iepuraş „Playboy” Gina Pistol şi Alin Oprea, din trupa Talisman.
Gângioveanu, exclus din lot din cauza Bac-ului
Un caz atipic pentru un fotbalist este Constantin Gângioveanu (26 de ani). Acesta nu a vrut cu nici un chip să renunţe la şansa de a da Bacalaureatul alături de colegii săi de clasă şi din această cauză s-a şi certat cu cei de la clubul său, Universitatea Craiova. Cu riscul de a fi exclus din lot – a stat un an pe bară – el s-a dus la Bacalaureat, în 2009, şi l-a luat din prima cu o notă care i-ar face invidioşi pe mulţi liceeni: 9,06.