Începe războiul românilor în Italia
Ponderea românilor în Serie A e de doar 1,9% din totalul jucătorilor, dar e bine şi aşa. Nu suntem 36, cât brazilienii, sau 30, cât argentinienii, însă ne ştie lumea. Radu Ştefan, Vlad Chiricheş, Ciprian Tătăruşanu, Bogdan Lobonţ şi Adrian Stoian vor să ne facă cinste în „Cizmă”.
Romanii Bogdan Lobonţ şi Radu Ştefan au intrat primii în luptă, aseară, după închiderea ediţiei. Portarul român nu e de bază la AS Roma, unde polonezul Szczesny a venit de la Arsenal direct titular, iar Morgan de Sanctis e prima lui rezervă. Totuşi, fostul internaţional merită felicitat pentru că începe al şaptelea său sezon în triocul „capitolinilor”, o adevărată performanţă individuală. Fundaşul lazial, unul dintre primii căpitani ai echipei în acest sezon, a avut meci greu, cu nou promovata Bologna, chiar pe Olimpico.
Apoi, Ciprian Tătăruşanu ne oferă încă din start un derby pe viaţă şi pe moarte. Diseară, de la 21.45, Fiorentina trebuie să-i ţină piept unui AC Milan mult întărit în această vară şi care va lua cu asalt poarta fostului stelist. De departe cel mai dator dintre toţi este însă Vlad Chiricheş. Fundaşul central venit de nici o lună de la Tottenham trebuie să demonstreze că poate să facă faţă la nivel înalt. Primul său test, de la aceeaşi oră, 21.45, când Napoli va debuta în deplasare, la Sassuolo. Nu în ultimul rând, Adrian Stoian va încerca în acest sezon să se impună în sfârşit la Chievo Verona, unde a revenit după împrumutul de la Crotone. Cu excepţia lor, mai pot apărea surprize ca Răzvan Popa, Ionuţ Radu sau Ionuţ Pop, juniori care cochetează cu primele echipe ale lui Inter sau AS Roma.
Cristian Chivu, cel mai aureolat în Italia
Jucătorul român care a cunoscut cel mai mare succes în Italia este Cristian Chivu. Retras din activitate, după ce a a evoluat 7 ani la Inter, el a cucerit tot ce se putea cu formaţia peninsulară. A câştigat Liga Campionilor (2010), Campionatul Mondial al cluburilor (2010), Supecupa Italiei (2008 şi 2010), Cupa Italiei (2010, 2011) şi de trei ori titlul în Serie A (2008, 2009 şi 2010).